fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A rettegett HPV

A HPV még nem méhnyak rák, de könnyen az lehet belőle, ha elhanyagoljuk a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, ezenkívül nem figyelünk a helyes táplálkozásra.

Az elmúlt évek rettegett betű együttese a HPV, ami egy olyan nemi úton terjedő vírust jelöl, amelynek egyes alfajai felelősek a méhnyak rák kialakulásáért. A HPV, azaz a Human papillomavírus és a méhnyak rák összefüggésére már a harminc évvel ezelőtt fény derült, hiszen beigazolódott, hogy ennek a vírusnak a jelenléte a méhnyak rákos elváltozások több mint 90 százalékában megtalálható.

Az orvostudomány régóta foglalkozik a HPV kutatásával, ennek köszönhetően mára több mint száz altörzsét beazonosították. A fejlesztések eredményeképpen lehetővé vált e vírus széleskörű szűrése és a kialakulóban lévő, vagy már kialakult betegség hatékony kezelése, ennek köszönhetően a HPV bekerült a köztudatba. Rettegés helyett, legjobb, ha megfelelően tájékozódunk a betegségről, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vírus ne terítse le szervezetünket.

Nem kell megijedni, ha valakinél igazolható HPV fertőzés, hiszen a vírus, az esetek egy részében, pár hónapon belül eltűnik a szervezetből. Amennyiben mégis idült fertőzést okozna, a rendszeres méhnyak rák szűrések alkalmával idejekorán kimutatható a sejtekre gyakorolt kóros hatása. Ilyenkor, megfelelő kezeléssel megelőzhető a rák kialakulása.

A HPV veszélyeztetettei

Minden ember szervezetében, kortól és nemtől függetlenül megjelenhet a HPV vírus, de a fertőzés elsősorban a nőket érinti, akik életük során körülbelül 80 százalék eséllyel fertőződnek meg. A fertőződést, valamint az abból eredő jó és rosszindulatú elváltozásokat tekintve elsősorban a 30-40 éves korosztály a veszélyeztetett.

A vírusfertőzésre és az abból kialakuló rosszindulatú elváltozásokra az alábbiak hajlamosítanak:

– Korán kezdett aktív szexuális élet

– A szexuális partnerek gyakori váltása

– Erős dohányzás

– Bizonyos tanulmányok szerint, az egyes hormonális fogamzásgátló szerek tartós szedése

– Méhszájseb, a méhszáj idült gyulladása, vagy egyéb hámsérüléssel járó állapotai.

– A szervezetben több évig jelen levő kórokozó

A szűrés életet ment

Nehéz észre venni, hogy a HPV vírus mikor kerül a szervezetbe, mert gyakran csak évekkel a fertőzést követően okoz tüneteket. A korai fertőzést, mivel még nincsenek szabadszemmel látható jelei, speciális szűrővizsgálatokkal lehet kimutatni. A hagyományos, évi rendszerességgel ajánlott méhnyak rák szűréssel a tüneteket még nem okozó HPV fertőzés nem biztos, hogy egyértelműen kimutatható, de a citológiai vizsgálat során felmerül annak gyanúja, amire a kenetmintában található sejtek széleinek speciális elváltozása /koilocytosis/, illetve a sejtmag eltérései utalhatnak. Ilyen esetekben szükségessé válik egy célirányos HPV szűrés.

Ez a vizsgálat szintén kenet mintavétellel történik, amelyből érzékeny módszerekkel, laboratóriumi körülmények között közel 100 százalékos biztonsággal ki lehet mutatni, a HPV jelenlétét és meghatározható a kórokozó pontos altípusa is.

Jó tudni!

Dönthetünk úgy, hogy a hagyományos rákszűrés mellett minden évben elvégeztetjük a speciális HPV szűrést is, ami külön pénzbe kerül, amennyiben a hagyományos szűrés eredményei nem indokolják ezt a vizsgálatot. Az OEP ugyanis csak abban az esetben támogatja a HPV szűrést, ha a méhnyak kenet vizsgálata már legalább két alkalommal kóros elváltozást mutatott.

Érdemes HPV tesztvizsgálatot kérni a hagyományos nőgyógyászati szűrés kiegészítéseként, ha az életkor, életmód, szexuális szokások, panaszt okozó tünetek alapján a HPV fertőzés kockázata magas.

Változtassunk rajta!

Hazánkban a nőknek csak egyharmada jár rendszeresen, évente legalább egy alkalommal nőgyógyászati szűrésre. Ez a magyarázata annak, hogy manapság -amikor a méhnyak rák megelőzhető, illetve ha már kifejlődött, akkor idejében felfedezhető és gyógyítható-, még mindig sokan halnak meg ebben a betegségben. A méhnyak rák nem egyik napról a másikra alakul ki, tehát annál, aki rendszeresen eljár a szűrővizsgálatokra, idejében észrevehető a kórós folyamat megjelenése.

Látható jelek

Léteznek alacsony és magas kockázatú HPV törzsek. Ez utóbbiak felelősek a méhnyak rák kialakulásáért, míg az alacsony kockázatú típusok, általában ártalmatlan, szexuális úton is terjedő fertőzéseket okozhatnak. A HPV fertőzés –attól függően, hogy a vírus melyik típusa került a szervezetbe- néha látható tünetek formájában hívja fel magára a figyelmet.

A HPV egy olyan DNS vírus, amely közvetlen érintkezés során terjed, és a hámrétegben szaporodik. Nagyon sok férfi szervezetébe bekerül a fertőzés szexuális úton, de az illető nem is tud róla, hogy hordozóvá vált, mert a férfiaknál ez a vírus általában nem okoz semmiféle tünetet, nem úgy, mint azoknál a nőknél okozhat, akiknek ezt utána továbbadja.

Leggyakrabban jelentkező tünetei az alábbiak lehetnek:

– Bőrön, nyakon, nyaklánc vonalában, hónalj tájékon keletkező apró szemölcsök, melyek többnyire ártalmatlanok, de bőrgyógyászati felülvizsgálatot igényelhetnek.

– A szemérem tájék gyakori, szexuális úton terjedő fertőzéseiért (condyloma acuminatum) szintén alacsony kockázatú HPV törzsek felelősek. Ezekre fontos odafigyelni már a megjelenésükkor, mert a szexuális érintkezéskor a partnert is megfertőzi. Elhanyagolt esetben egy kis szemölcs ökölnyi nagyságú karfiolszerű elváltozássá fajulhat. Ilyenkor elkerülhetetlenné válik a műtéti beavatkozás, valamint nem kizárt a tovább terjedés veszélye.

– Egyes vírustörzsek a szájban, valamint a garatban is okozhatnak foltokat, kinövéseket, amelyek szintén elrákosodhatnak. Ezek a vírusok legtöbb esetben orális szexuális együttlétek alkalmával telepednek meg a szervezetben.

Gyakori, hogy fogorvosok veszik észre a szájban látható szemölcsszerű, vagy fehéres folt jellegű hámréteg elváltozást. A garat alsóbb régióiban lévő elváltozások gégészeti vizsgálattal észlelhetők.

Immunerősítés

A HPV fertőzést nagyon sok nő szervezete magától leküzdi, még mielőtt abból bármiféle betegség kialakulna. Ehhez azonban erős immunrendszerre van szükség. A rendszeres szűrővizsgálatok és az óvszer használata mellett az immunrendszer megfelelő támogatása a legjobb mód a HPV fertőzés, illetve a méhnyak rák meg előzésére. A szervezet védekező rendszerének támogatásával kapcsolatban nem lehet eleget hangsúlyozni a flavonoidok antioxidáns hatásának szerepét!

Törekedjünk arra is, hogy olyan táplálkozást alakítsunk ki, amelyben ezek a hatóanyagok bőségesen jelen vannak. Emellett viszont fontos, hogy a mai világban, amikor a zöldségekben és gyümölcsökben egyre kevesebb az értékes tartalom, táplálék-kiegészítők formájában vigyük be szervezetünkbe a hiányzó hatóanyagokat, a megelőzés illetve a gyógyulás érdekében.

Szervezetünk antioxidás szükségletét pótolhatjuk még a különféle étrendkiegészítőkkel, amelyek koncentrált formában tartalmazzák az ehhez szükséges –elsősorban C, E, Béta karotin- vitaminokat. A flavonoidok pedig segítik a vitamin megfelelő beépülését a szervezetbe. Amennyiben a vírus már fertőzést okozott a szervezetben, akkor az immunerősítés mellett szükségessé válhat egyéb orvosi beavatkozás is.

Kisebb elváltozások esetén helyi kezelésként ecsetelés végezhető, amennyiben pedig a HPV már elindított egy rossz irányba tartó folyamatot, szükségessé válhat műtéti beavatkozás, melynek során kimetszik a beteg területet. Az eltávolított rész szövettani vizsgálata alapján dől majd el, hogy szükséges e további kezelés, vagy elegendő csupán rendszeres szűrővizsgálatokat végezni. Mindezek elkerülése érdekében erősítsük fel a lehető legjobban immunrendszerünket, hiszen ez a szervezetünk egyetlen saját fegyvere, amivel képes megvédeni minket.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár