fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Allergiaszezon: tavaszi szél pollent áraszt

A várva várt tavasz, lelkünk újjászületésén kívül az allergiaszezon újjászületését is elhozza évről évre. Ezért a tavaszi napsugár nem mindenki számára jelent felhőtlen ragyogást.

Az ország lakosságának több, mint egynegyedét érintik az allergiaszezon által kiváltott rendkívül kellemetlen tünetek. Az allergiások egy része már a kora tavaszi virágzásokat is megérzi és egészen őszig -hol jobban, hol kevésbé- tüsszög, köhög, kapar a torka, könnyezik a szeme, éjjel pedig nem tud megfelelően pihenni az orrdugulás miatt. Ebből adódóan ezek az emberek őszre rendkívül fáradtak, kimerültek. Az allergiások száma évről évre növekszik az utóbbi tíz évben megkétszereződött és közülük nagyon sokan nem tudják, hogy ennek a problémának a kezelésére lehet természetes megoldásokat is találni. Hogy ebben hinni tudjunk, meg kell értenünk az allergia kialakulásának okait és folyamatát.

Immungyengeség

Allergia azoknál az embereknél alakul ki, akiknek immunrendszerük kibillent az egyensúlyából, ezért szervezetük veszélyesnek tekinti az egyébként ártalmatlan anyagok be- hatolását. A védekezés során kialakuló láncreakcióban értágító hatású hisztamin szabadul fel, ami a szövetek ödémásodását, vérbőségét, viszketését okozza. Mindez szélsőséges esetben akár életveszélyes helyzetet, sokkot, keringési összeomlást, vagy gégeödémát is eredményezhet. A legtöbb embert tavasszal és nyáron kínozza a füvek, fák, virágok pora, azaz pollenje által kiváltott szénanátha. Amennyiben a szervezetnek ezek a reakciói sokáig kezeletlenül maradnak, könnyen kialakulhatnak további problémák, az illető egyre többféle pollenre és élelmiszerre (zöldalma, dió, zeller, fűszerek, dinnye) válhat érzékennyé, felléphet nála allergiás asztma, illetve kialakulhat keresztallergia, melyben gyakran már elég nehéz megállapítani a kiváltó okokat.

Allergiateszt

A hagyományos allergiavizsgálat egy rendkívül egyszerűen és fájdalommentesen elvégezhető bőrpróbával történik, mely gyerekek és felnőttek számára egyaránt alkalmazható. Az allergológus orvos különféle allergéneket juttat a bőrbe oly módon, hogy egy kis vékonytűvel megkarcolja a bőr felületét. A mindössze húsz perc várakozás után jelentkező bőrreakció alapján kimutatható, hogy a beteg allergiás vagy nem, s ha allergiás, akkor szezonálisan, vagy egész évben.

Szezonális allergiát a pollenek (virág, bokor, parlagfű, üröm) váltanak ki a kora tavasztól késő őszig terjedő időszakban. A nem szezonális, tehát állandó allergiát pedig általában házipor, atka, kevert állati szőr, illetve toll okozhat.

Az allergiateszt eredményének megbízhatósága szempontjából fontos, hogy a beteg úgy menjen a kivizsgálásra, hogy előzetesen nem szedett semmiféle allergia elleni gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt. Ugyanis a vizsgálat eredményét befolyásolhatják a szervezetben lévő hatóanyagok, hiszen meggátolhatják a tesztanyag által kiváltott reakciót. Ilyen esetben nem lehet eldönteni, hogy az eredmény ténylegesen negatív, vagy a beszedett szerek hatására válik azzá. Allergiavizsgálatra célszerű az idény kezdete előtt elmenni, hogy már az első tünetek jelentkezésekor megfelelő kezelést kapjon a beteg. Ma már léteznek alternatív módon történő vizsgálatok is, amelyek rendkívül pontos eredményt adnak az allergénekről és a szervezet állapotáról.

Szervezetbarát megoldás

Az allergia hagyományos kezelésében szteroid tartalmú szerek alkalmazásával lehet megelőzni az allergiát. Ezek a kemikáliák elnyomják az allergiás reakciót anélkül, hogy valójában gyógyítóan avatkoznának be a szervezet működésébe. A már kialakult allergiás tünetek enyhítésére pedig antihisztaminokat és szem-, illetve orrcseppeket ajánl az orvostudomány. A gyógyszerekből azonban egyre több mennyiségre van szükség, a különféle szerek mellékhatásai pedig az allergén anyagokkal karöltve folyamatosan gyengítik az immunrendszert, ezért nem csoda, hogy a szervezet fokozatosan gyengül, az allergiás reakciók száma és mértéke pedig nő. Ezt elkerülendő, legfontosabb „szabály”, hogy odafigyeljünk a megelőzésre, amelyben kardinális pontként szerepel az immunrendszer erősítése.

Megelőzés, tünetek csökkentése

  • A legjobb megelőzés és egyben terápia az érzékenységet kiváltó anyagok kerülése. Például az allergiás betegeknek érdemes tengerparti nyaralást választaniuk, mert a sós víz közelében csökkennek, gyakran teljesen megszűnnek a szénanátha tünetei. Erre a megoldásra, azonban nem mindig és nem mindenki számára nyílik lehetőség.
  • Táplálkozás: Legyen sokoldalú! Lehetőség szerint együnk sok halat, friss zöldséget és gyümölcsöt! Viszont kerüljük a finomított cukor, a tej és a sajtok fogyasztását! Az allergiaszezon előtt érdemes tisztító, regeneráló lékúrákat tartani, hogy szervezetünk ellenállása erősebb legyen.
  • Táplálék-kiegészítő: A vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban szegény téli hónapok után az immunrendszer felerősítéséhez segítségre van szüksége a szervezetnek.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

A PCOS rejtelmei, avagy a hormonális egyensúlyért vívott küzdelem

Az ösztrogén dominancia: a láthatatlan hormonális probléma

Kosár