fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Citológia, életet menthet!

A szűrővizsgálatok egyik legfontosabbika a nőgyógyászati szűrés, melynek része a citológia vizsgálat, amin minden nőnek évről-évre fontos részt vennie, saját egészsége érdekében.

A nőgyógyászati statisztikai mutatók azt tükrözik, hogy a nők a kor előrehaladtával, a klimaktérium időszakába érve hajlamosak elhanyagolni a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat. Pedig a menstruáció elmaradása semmilyen szempontból nem jelenti azt, hogy ne kellene foglalkoznunk nőiességünkkel. Érthető, hogy az idő múlásával egyre szemérmesebbé válunk, de nőiességünk, nem csak annak aktív időszakában érdemel figyelmet, hanem a menopauza bekövetkezte után is. Hiszen a nőgyógyászati régió daganatos megbetegedései minden korosztályt veszélyeztetnek, és a megbetegedés késői felismerése tragédiájához vezethet. Mindez elkerülhető rendszeres szűrővizsgálatokkal, mert az időben észlelt diagnózis életet menthet.

A szűrőn keresztül

A nőgyógyászati rákszűrésnek elengedhetetlen része a citológiai vizsgálat, melynek során a nőgyógyász egy speciális eszközzel feltárja a mészszájat, és annak legfelső hámrétegéből mintát vesz, amit egy üveglapra kenve elküld vizsgálatra. Ezt a kenetmintát rákszűrésre szakosodott, patológus orvosok vizsgálják, akik ezt követően felállítják a diagnózist.

A vizsgálat elsődlegesen abból a célból készül, hogy kimutassa van e daganatos megbetegedés a nőgyógyászati régióban. Ezen a ponton elengedhetetlenül felmerül a HPV (Human Pappillomavírus) fertőzöttség kérdése. Fontos tudnunk, hogy a hagyományos citológia is kimutathatja ennek a betegségnek a gyanúját, de e vírust alapvetően, másfajta szűréssel lehet egyértelműen diagnosztizálni. Tehát további vizsgálatok elvégzése szükséges a pontos eredmény megismeréséhez.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy bár a HPV bizonyos típusai felelősek a méhnyakrák kialakulásáért, azért nem minden eset ad okot nagy aggodalomra. Sőt gyakran előfordul, hogy a szervezet saját maga legyőzi ezt a betegséget, és a következő szűrésen már nyoma sincs a problémának. Természetesen, ha valakinek a szervezetében egyszer kimutatták a vírust, különös figyelmet kell fordítani a további rendszeres szűrésre.

A citológia skálája

A citológia P1-P5-ig tartó skálán osztályozza a sejteket és értékeli az eredményt. A „P” betű a módszer feltalálójára, Papanicolau, görög tudósra utal. P1 és P2 esetben még nem beszélhetünk rosszindulatú folyamatról P3 az első kóros citológiai érték, de ez akár gyulladást is jelezhet.

P4 és P5 pedig egyértelműen rákos elváltozást jelez. Figyelem! A citológiai vizsgálat nem tévedhetetlen! Ha egyidejűleg HPV szűrést is végeztetünk, akkor nagyobb biztonságban lehetünk a méhnyakrákra vonatkozó eredmények tekintetében, hiszen ez a betegség a legtöbb esetben együtt jár a HPV fertőzöttséggel.

Szükséges vizsgálatok

A teljes körű nőgyógyászati szűrés többféle vizsgálatból áll, melyeknek fontos eleme a citológia, de emellett más módszereket is érdemes alkalmazni a pontos diagnózis felállítása érdekében. A rákszűrés során, nagyító segítségével végzi az orvos a kolposzkópos vizsgálatot, így nézi meg a méhszáj állapotát, és azt, hogy van-e ott valamiféle sérülés, vagy bármilyen kórós elváltozás. A látható daganatos elváltozások általában karfiolszerű növekményként, vagy ritkábban kráterszerű besüllyedésként mutatkoznak meg.

A méhszáj vizsgálatánál továbbá észre lehet venni a méhszáj sebet. Ez azt jelenti, hogy egy krónikus hüvelyfertőzés talaján, a méhszájon levő hám elpusztul, és helyére mirigyhám képződik. A méhszájseb általában vérzéses panaszokkal jár főleg a szexuális élet során, illetve a gyulladás miatt sok esetben hasi fájdalommar párosul, valamint a mirigyhám váladéktermelése miatt állandó folyást eredményez. Léteznek különféle festési eljárások, amiknél ecetsavval vagy jóddal meg lehet festeni a méhszájat, így az esetleges elváltozásokat kontrasztosabban, jobban kirajzolódva lehet látni. Ezek a festések teljesen fájdalommentesen történnek, nem is érzi a paciens.

A méhszáj állapotának vizsgálata során megnézzük a hüvelyt annak be menetét és a szeméremtestet is, mert egyes daganatfajták itt is jelentkezhetnek, apró növedékek formájában. Figyelem! Ha valaki apró szemölcsöt fedez fel a hüvelybemenetnél vagy a szeméremtesten, azonnal forduljon szakemberhez, mert ez a tünet sok esetben a HPV fertőzöttség egyik jele lehet. Javasolt az ultrahangvizsgálattal ki egészíteni az éves citológia szűrést. Ez lehet hüvelyi ultrahang, amivel azok a petefészkeket érintő elváltozások is láthatóak, amik daganat gyanúját vetik fel, de az elváltozás kézzel még nem tapintható.

Hasi ultrahanggal pedig észre lehet venni a cisztákat, illetve a miómákat, amik jóindulatú elváltozások, mégis okozhatnak komoly problémákat a szervezetben. Fontos tudni, hogy az emlők tapintásos vizsgálata beletartozik a nőgyógyászati szűrésbe, de ezt a területet is célszerű ultrahanggal illetve mammográfiával pontosabban vizsgálni. Negyven év felett a mammográfia kétévente kötelező, de emellett javasolt évente egyszer az ultrahangozás is. Ezek a vizsgálatok a még nem tapintható 1 cm alatti elváltozásokat is ki tudják mutatni. Ez a korainak számító diagnózis sokat jelent a jövőbeli kilátások szempontjából.

Segíts magadon…!

Fontos felelőséget vállalnunk abban a tekintetben, hogy legtöbbet mi magunk tehetünk egészségünk megőrzéséért. Az önmagunkra való odafigyelés során az alábbiakat érdemes megfogadnunk.

SZŰRŐVIZSGÁLATOK: Folyamatosan végezzünk önvizsgálatot! Felnőtt éveinkben, beleértve az időskort is évente egyszer menjünk el citológiát tartalmazó nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatra. Amennyiben a citológia eredménye alapján daganat gyanúja merült fel, akkor a továbbiakban folyamatos megfigyelés és sűrűbben végzett kontrollvizsgálatok szükségesek.

TÁPLÁLÉKBEVITEL: Nem lehet eleget beszélni arról, hogy az immunrendszer erősítéséhez szükséges hatóanyagok szervezetbe való bevitelének, milyen fontos szerepe van a betegség megelőzésében, illetve akkor is, ha ne adj’ Isten a szervezetben már felmerült a daganat gyanúja, vagy ez a kórkép bizonyosságot kapott. Egy ilyen jellegű megbetegedés mindig azt jelzi, hogy a szervezet valami mással van elfoglalva, ezért nem tud elég energiát fektetni az adott betegség gyógyításába. Segíteni kell neki!

Összességében fogyasszunk sok antioxidáns tartalmú ételt nyersen! Elsősorban sötét színű szőlőt, céklát, paradicsomot, répát, brokkolit, feketeáfonyát, feketeribizlit.

Orvosi beavatkozás

Olyan esetben, ha a vizsgálat során a citológia rosszindulatú sejteket észlel, gyakran szükséges további szövettani mintavétel. A szövettani vizsgálat már egy sokkal pontosabb korképet adó diagnózis, aminek vizsgálati eredménye alapján lehet eldönteni, hogy szükséges e műtéti beavatkozás, vagy kíméletesebb eljárással is lehet segíteni a problémán. A méhszájnál lévő elváltozások esetében, amennyiben nincs szükség operációra, lehet ecseteléssel, fagyasztással, és égetéssel kezelni a kialakult elváltozást. Sebészeti beavatkozásra nem csak a rosszindulatú elváltozások esetében lehet szükség, hanem minden olyan helyzetben, amikor az elváltozás panaszt okoz, illetve gyorsan nő. Ilyen lehet egy erősen hormonérzékeny mióma, ami rohamosan fejlődik és akár rosszindulatú daganat képét is adhatja.

De a hasüregben lévő jóindulatú elváltozás is okozhat panaszokat, például vizelési illetve székletürítési problémákat, valamint vérzéssel járó, visszatérő erős alhasi fájdalmakat eredményezhet, tehát rontja az életminőséget, ezért mindenképpen javasolt a műtét.

Kihatás a terhességre

Szülésnél az előzetesen méhszájat érintő műtétek befolyással lehetnek a tágulásra, a méhet illetve a petefészket érintő beavatkozásosok pedig bizonyos esetben megnehezíthetik a teherbeesést és a teherben maradást. Ezek az akadályok azonban nem törvényszerűek.

Tudta?

Myoma esetében ma már létezik egy Magyarországon újnak számító beavatkozási mód a Myoma Embolizáció, melynek lényege, hogy radiológus és sebész együttes munkájával a myomát tápláló artériékat elzárják, így a myoma mérete néhány hónap alatt jelentősen lecsökken, ami az esetek 80 %-ban elég ahhoz, hogy ne legyen szükség műtéti beavatkozásra, aminek eredményeképp a gyermekvállalási esélyek jelentősen megnőnek.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár