fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem utolsósorban egészségünk megőrzése érdekében.

Lúgosíts! Lúgosíts! Lúgosíts! Ezt lett az elmúlt évek egyik leggyakrabban hallható és olvasható vezényszava. Ez nem véletlen, hiszen annak az életformának, amit legtöbben élünk számtalan olyan tényezője van, ami a szervezet pH értékének savas irányba való eltolódásához vezet. Az elsavasodás összetett folyamatok eredménye, melyek közül elsősorban a helytelen táplálkozás tehető felelőssé. Emellett komoly befolyásoló tényezők a káros szenvedélyek (cigaretta, alkohol), a környezeti ártalmak és a stressz.

És, hogy mit okozhat mindez? A téma szakértői szerint az alig észrevehető rendellenességektől kezdve a legsúlyosabb degeneratív elváltozásokig, bármit, annak függvényében, hogy milyen mértékű a pH eltolódás. Ezúttal a számtalan lehetőség közül az egyik leggyakoribbal, az elhízással foglalkozunk.

Életmentő zsírsejtek

A túlsúlyos emberek általában átkozzák a megszaporodott zsírpárnáikat, mivel azt tartják a súlytöbblet okának. Ám ha mélyebben beleássuk magunkat az elhízás rejtelmeibe, akkor kiderül, hogy felesleges kilókat az elsavasodott belső környezetnek köszönhetjük. A zsírsejtek túlzott mértékű megjelenése ugyanis nem más, mint a szervezet védekező manővere, amivel távol tartja a savakat a létfontosságú szerveinktől. Egyszóval védekezik. Erre azért van szükség, mert a túlzott mértékű sav beissza magát a szerveinkbe úgy, mint a folyadék a márványba és folyamatosan, szisztematikusan roncsolja azokat, ezzel komoly károkat okozva egészségi állapotunkban.

A szervezet zsírt használ a savak megkötésére, így védi azokat a sejteket, szöveteket, szerveket, amik életben tartanak minket. A méreganyagokkal teli zsírok elvileg kiürítésre kerülnek, de gyakorlatilag ez sok esetben nem történik meg, mert a szervezet fáradt vagy valamilyen módon akadályoztatva van ebben. Így a zsír elraktározódik, a létfontosságú szervektől távol, elsősorban a hason, a fenéken, a csípőn, a comb területein.

Mivel a zsírsejtek életmentőek, nem csoda, ha a szervezetünk nehezen engedi, hogy megszabaduljunk tőlük. Amennyiben ez mégis sikerül, érthető, hogy a fogyókúra (amely sok esetben fokozottan savasít) végezetével duplán jönnek vissza a nehezen leadott kilók. Amint ezt a folyamatot megértettük, már nem nehéz elképzelnünk, hogy ha életformánkat lúgosítás útjára tereljük, akkor a szerveztünk magától elengedi a zsírsejteket, hiszen már nincs szüksége rájuk a szervek védelméhez. Ennek következtében megindul a fogyás egészen az ideális súly beálltáig.

Túlsúly – pH eltolódás összefüggése

A sav-bázis egyensúly felbomlása túlzottan savas irányba eltolódott belső környezet hoz létre a szervezetben. Ennek hatására a szervezet zsírsejteket termel, hogy a létfontosságú szerveket megóvja a savasodástól.

A sav-bázis egyensúly felbomlása következtében az élesztő- és egyébfajta gombák (pl.: candida) elszaporodnak a szervezetben és akadályozzák a táplálékfelszívódást. A kialakult hiányállapotok miatt a szervezet plusz kilók raktározásába kezd. A cukoréhség, a túlzott étvágy, és az alacsony vércukorszint, mind a káros élesztő- és penészgombák elszaporodásának lehetséges következményei. A gombák miatt mikotoxinnal mérgeződik a vér és így áramlik a májba. Ez gátolja a szervet egyik alapvető feladatának ellátásában, abban, hogy elvégezze a zsír és a cukor lebontását, ami megint csak túlsúlyhoz vezet.

A felborult egyensúlyú szervezetben létrejött zűrzavar kimeríti a mellékveséket, és az így kialakuló alacsony energiaszint szintén hízást eredményez. Várható probléma még az anyagcsere sebességét meghatározó pajzsmirigy kimerülése.

Az érem két oldala

A szervezet savbázis egyensúlyának helyreállítása tehát nem fogyókúra, és mivel nem jár kiéheztetéssel, nem kell félnünk attól, hogy az optimálisra beállt alakunkat elveszítjük a későbbiekben. Ehhez azonban életformává kell tennünk a bázikus étrend követését, amellyel nem csupán egy esztétikai problémát orvosolhatunk. Kiküszöbölhetjük a túlsúlyból adódó betegségek kialakulását, és számtalan más negatív irányú folyamatot megelőzhetünk, vagy visszafordíthatunk a szervezetünkben. Globálisan pedig talán sikerül elkerülnünk, hogy a fejlett országokban (elsősorban Amerika) az elhízás váljon a vezető halálokká.

Tudta? 1991-ben több ember hunyt el a túlsúly miatt, mint alkohol, drogok, tűzesetek és balesetek miatt együttvéve.

Az eddigiekből egyértelműen kiderül, hogy mivel a testzsír életet ment, minél savasabb életmódot követünk, annál kövérebbek vagyunk. Ugyanakkor az elsavasodott szervezet kóros fogyást is eredményezhet, abban az esetben, ha a savasodás hatására teljesen felborul a mikroorganuzmusunk. Vannak olyan emberek, akik bármiből bármennyit ehetnek, nem híznak meg. Ez nem olyan örvendetes, mint sokan gondolják, ugyanis az ilyen emberek zsír termelési rendszere nem működik megfelelően. A túlsúly és a soványság ugyan annak az éremnek a két oldala és mindkettő valódi oka a túlsavasodás.

Tudta? Azért szokták mondani, hogy a túlsúlyos emberek egészségesebbek, mint a túlságosan soványak, mert valóban így van, hiszen a testükben lévő zsír megvédi őket a savaiktól. Míg egy sovány személynél, ha a méreganyagok nem ürültek ki, akkor tönkre teszik a szöveteket, izmokat, csontokat, ezzel egy sor nemkívánatos tünetet okozva.

Az elsavasodás jelei

  • Repedt sarkú szagos lábak (Ha a láb ammónia szagú, akkor a sok fehérjétől, ha pedig savanykás szagú, akkor a sok szénhidráttól savasodott el szervezet. A repedt sarok (függőleges rovátkák) is az elsavasodás egyik jele.
  • Túlsúly vagy kórós soványság
  • Fáradékonyság
  • Depresszió
  • Izomzat gyengülése, -sorvadása, -fájdalma
  • Bőrproblémák, korai öregedés
  • Tompa gondolkodás
  • Szervi elváltozások, szervi megbetegedések.

Veszélyes savasítók

  • túl sok ételbevitel
  • savtermelő ételek (elsősorban: tejtermékek, cukor, kenyér, állati fehérje)
  • dohányzás
  • alkohol
  • gyógyszerek
  • légszennyezettség
  • klóros és egyéb káros
  • anyaggal szennyezett ivóvíz
  • elektromos sugárzás
  • stressz

A titok nyitja

A súlyproblémák megoldása tehát elsősorban a szervezet savbázis egyensúlyának helyreállításában rejlik, ami majdnem minden esetben azt jelenti, hogy lúgosításra van szükség. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, vajon a szervezetük milyen mértékben savasodott el. Ezt manapság már nagyon könnyen, egy egyszeri vércseppanalízissel meg lehet állapítani. Amikor szembesültünk a diagnózissal már valóban nincs más hátra, mint a savas méreganyagok kiürítése a szervezetből, amihez első lépésként a savasító táplálkozásról át kell térnünk a lúgosra. Senki ne gondolja, hogy ez egyszerű feladat.

Rengeteg odafigyelést és következetességet igényel. A lúgosító életmód kialakításának titka elsősorban a táplálkozásunk reformálásában rejlik, amelyhez nagyon sok segítséget kaphatunk a megfelelő táplálék-kiegészítőktől. Ezen kívül természetesen más lelki és környezeti tényezők is befolyásolják a folyamat sikerességét.

A lúgosítás aranyszabályai

Alapinformáció: a zöldnövények és a magok lúgosítanak a fehérjék és a szénhidrát pedig savasít.

  1. Hagyja el a vörös húsok fogyasztását, és csökkentse a szárnyasok (csirke, pulyka stb.) és a hal mennyiségét!
  2. Hagyja el a tejtermékeket, és tej helyett fogyasszon mandulatejet (ami egyébként jó ízű és édesebb is)!
  3. Találjon olyan kenyereket, amelyekben kevés élesztő van, vagy teljesen élesztőmentesek!
  4. Ne fogyasszon feldolgozott élelmiszert, vagy ha igen, próbálja korlátozni ennek bevitelét!
  5. Használjon napi rendszerességgel extra szűz olívaolajat, valamint hidegen préselt lenmagolajat!
  6. Hagyja el a szénsavas, édes italokat, a kávét, a teát stb., és igyon vizet!
  7. Egyen sok salátát főétkezésekre! Tegyen bele paradicsomot, avokádót, uborkát, cukkinit, és egyéb zöldségeket, napraforgó-, tök- vagy szezámmagot, esetleg mandulamagot (vízben áztatva). Tudta? Minél több zöldséget fogyaszt, annál jobban elkezdi majd kívánni.
  8. Azok számára, akik szeretik a chipset, javasoljuk a csírás tortillát, a bioliszttel készült tortillákat (kukoricából készült változat nem jó), humusszal.
  9. Segítsünk a szervezetnek a lúgosítási folyamatban, megfelelő táplálékiegészítőkkel.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár