fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Tiltások helyett tanácsok Karácsonyra!

NE, NE és NE! Általában így kezdődnek az életmód rovatokban megjelenő cikkek, ilyenkor decemberben…  Mi, a karácsonyi tiltások helyett, néhány jó tanáccsal szeretnénk Kellemes Ünnepeket kívánni.

A Karácsony mindössze három napot jelent egy egész évből. Ezek a napok pedig egyáltalán nem arra valók, hogy kompenzáljuk az év többi időszakában történt bűnbeesésünk következményeit. Nem ilyenkor kell fogyókúrázni és megdönteni rekordjainkat a konditeremben. Ez az időszak minden szempontból elsősorban a kikapcsolódásé, ami persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül egészségrombolónak kell lennie. Miért ne lehetne a Karácsony az egészség zászlója alatt zajló ámde meghitt, szeretettel és nem pedig szorongásokkal teli ünnep?

Készülj fel!

Tény, hogy az ünnepek időszakában az emberek nagy része felszed néhány kilót és ez legtöbbünk számára nem kívánatos. Azonban ha felkészítjük szervezetünket erre a lehetőségre, akkor az ünnep egyáltalán nem jelent majd problémát ebből a szempontból. Nem véletlen, hogy a böjt az egyik legősibb, életmóddal kapcsolatos szertartás. Ilyenkor nem csak a testünket, de a lelkünket is felkészítjük a gazdagság befogadására. Ha tudatosan élünk, és Karácsony előtt becsületesen megtartjuk az adventi böjtöt, de legalább egy kéthetes kúrát iktatunk be az ünnepek elé, akkor nincs mitől tartanunk. Ez idő alatt a szervezet megtisztul a mérgek jelentős részétől és frissen áll a karácsonyi asztal finomságai előtt.

Most joggal gondolhatnák, hogy egy megkönnyebbült testnek még rosszabb, ha megterheljük az ünnepi menüvel, de bíznunk kell szervezetünk intelligenciájában. A megtisztult szervezet, az összeszűkült gyomor nem kíván irreális mennyiségeket. Így az ünnepek előtti böjttel azt is elérjük, hogy nagyobb biztonsággal tudunk ellenállni a felesleges kísértésnek. Ez viszont azt jelenti, hogy mindenből ehetünk annyit, amennyi jólesik, hiszen nem fogunk többet kívánni, az egészséges mértéknél. Az pedig külön ajándék, hogy a testi böjt lelki hatásának köszönhetően megtisztult szívvel állhatunk majd nem csak a karácsonyfa, hanem szeretteink érzései előtt is.

Egészség tippek

Mindez a felkészülés és ráhangolódás az ünnepekre természetesen nem zárja ki, hogy az ételek elkészítésekor ügyeljünk arra, hogy egészséges táplálék kerüljön az asztalra.

– Legalapvetőbb szabály, hogy cukor helyett természetes édesítőszereket használjunk, és a sütemények elkészítéséhez fehér liszt helyett válasszuk az egészségesebb és kevésbé hizlaló teljes kiőrlésű- vagy még jobb, ha kendermaglisztet.

– A sertéshús helyett inkább a halakat és a fehér húsokat, esetleg a húspótló tofut részesítsük előnyben. Legyünk bátrak, miért ne! A kísérletező kedv karácsonykor se vesszen ki belőlünk.

– Az ital tekintetében is fel lehetne sorolni különféle szabályokat, de mindennél fontosabb, hogy ízvilága illeszkedjen az ételhez. Ezt a szempontot nem érdemes feladni csak azért, mert egyik ital például kevésbé hizlal, a másiknál. Ami viszont tény, hogy a tiszta borok a legkevésbé ártalmas szeszesitalok, a vörösbor pedig kifejezetten egészséges! Bármi is kerül főételként az asztalra, lehet hozzá megfelelő bort találni.

– Nagyon fontos, hogy a gyümölcs a főétel előtt kerüljön tálalásra, és lehetőleg akkor is fogyasszuk el. Ha a már teli gyomrunkat pakoljuk meg desszert gyanánt gyümölcsökkel, akkor azok erjedésnek indulnak a szervezetünkben, ami roppant egészségtelen, ráadásul kellemetlen, görcsös puffadást okozhat.

Séta a szabadban

A kalóriaégetés páratlanul hasznos formája, ha kimegyünk a hideg levegőre mozogni, hiszen így szervezetünk folyamatos fűtő állásra kapcsol, ami már önmagában égeti a kalóriákat. Megmozdulásunk legyen akár egy kiadós séta, akár kirándulás, akár hóemberépítés, garantáltan eredményes, egészséges és ígérjük szórakoztató is lesz! Alapvetően nagyon fontos, hogy télvíz idején többet mozogjunk, vagy valamilyen módon több energiát égessünk, mint nyáron, annak érdekében, hogy tudjuk tartani megszokott formánkat. Ugyanis ilyenkor a hűvös hónapokban kettős veszély fenyeget az elhízás szempontjából és ezek közül egyik sem a karácsony. Először is lustábbak vagyunk kimozdulni kényelmes fotelből, a fűtött lakásból és erőt venni magunkon a mozgáshoz.

Másrészt egy ennél egyetemesebb tényező is áll a dolgok hátterében és erre az Ayurveda filozófiájában találunk magyarázatot. Az ősi indiai gyógyászat ugyanis nem csak az embereket, hanem az év hónapjait, sőt a napszakokat is bizonyos energetikai tulajdonságok uralma alá sorolja. Ennek alapján a decembert elsősorban az úgynevezett Kapha energiák hatják át, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor elfogyasztott ételek hamarabb lerakódnak a szervezetben és könnyebben megnyilvánulnak felszedett kilók formájában.

A szervezet őrült zsír raktározását, tehát a tulajdonképpeni elhízás mögött a szervezet elsavasodása is állhat. Testünk a mérgező savakat zsírdepókba menekíti, így óvva meg ezektől a mérgező savaktól a létfontosságú szerveket, veséket, májat, tüdőt. Ha odafigyelünk, hogy friss és ne konzerv ételeket együnk, ha végleg szakítunk a tartósítószerekben, élelmiszerszínezékekben és térfogatnövelőkben úszó műanyag levek és műételek fogyasztásával, akkor még egy dolgot tehetünk szervezetünk vissza lúgosításának érdekében.

Készülj probiotikummal a Karácsonyi lakomára

Az ünnepek alatt – nem meglepően – gyakori a nehezebb ételek fogyasztása, ami megterhelheti emésztésünket. Probiotikumokkal nem csak az emésztést segíthetjük elő, hanem csökkenthetjük a puffadást és a kellemetlen teltség érzését is. Ezek a jó baktériumok erősítik bélflóránkat, segítve ezzel az egészséges tápanyagfelszívódást és az immunrendszer támogatását. Ünnepi időszakban a fokozott evés könnyen vezethet súlygyarapodáshoz, de a probiotikumok akár segíthetnek ezt is elkerülni, mert optimalizálják a bélrendszer működését. Válassz minőségi probiotikumot, a Biosa Flora probiotikumot és élvezd az ünnepeket könnyedén!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár