fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A kakukkfű, avagy Thymus Vulgaris

„Az elegancia és a bátorság növénye”

A kerti kakukkfű egy egész Európában, így hazánkban is vadon megtermő, 20–50 cm magasságú, fásodó szárú, évelő félcserje. A fényigényes és szárazságtűrő növény sok helyen látható a napos domboldalakon, homokpusztákon vagy szárazabb réteken. A kakukkfűvel erős, átható íze miatt mértékkel bánjunk.

Adhatjuk nehezen emészthető levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz, baromfi- és marhasültekhez, tokányokhoz, ürücombhoz, vadas ételekhez, töltött káposztához, véres és májas hurkához, kolbászokhoz, a kakukkfű ugyanis elősegíti a zsírok lebontását. Jellegzetes íze jól kombinálható petrezselyemmel és babérral. A citromillatú változata (Thymus citriodorus) inkább csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez való.

Mire jó a kakukkfű?

A kakukkfű illóolajai – timol (40%) és a karvakrol (15%) tartalmú – erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cser- anyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését. A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.

A kakukkfű használata

Tea: csészénként 1 teáskanálnyi kakukkfüvet forrásban lévő vízzel kell leönteni, negyed órán át lefedve állni hagyni, és utána leszűrni. Köhögés ellen jó. Köptető hatású teakeverékek gyakori alkotórésze. Teája fogyaszthatóreggeli frissítő italként.

Lábfürdő: Hosszantartó állva végzett munka ill. tevékenység utáni frissítő, nyugtatja a fáradt, fájó izmokat, enyhíti az izomgörcsöt.

A kakukkfüves teljes fürdő: 100 g drogot 1 liter forrásban lévő vízhez kell adni, leszűrni, majd a fürdővízhez adni.

Ha otthon termesztjük, inkább homokos, meszes, száraz talajba ültessük, mivel növekedése ilyen helyeken a legszebb. Lehetőleg a lakás legnaposabb, legmelegebb pontjára állítsuk, és csupán mérsékelten öntözzük. A frissen szedett kakukkfűvel való fűszerezés nem csak egészségesebb, de egészen más, finomabb ízt ad az ételnek, mint ha az üzletekben kapható, szárított változatát használnánk!

Fontos tudni!

Illóolaját ne használjuk belsőleg, de áldott állapotban lévő nők és pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedőknek külsőleg sem ajánlott! Hosszabb ideig tartó, nagyobb adagokban történő használata ellenjavallt.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár