fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Birsalma, mint gyógynövény

Az almafélék alcsaládjába tartozó birsalma a Mediterránon is meghonosodott, de eredeti őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Turkesztán, Szaúd-Arábia. Az alacsony bokrú változatát díszítésre és élő sövénynek használják. A birsalma jókora méretűre is megnőhet. Télen hűvös helyen tárolva hónapokig is elállhat.

A görögök és a rómaiak is kedvelték gyümölcsét. V. Piusz pápa (1566-1572) kedvenc édessége a birsalma torta volt. A birs évszázados múltra tekint vissza Magyarországon is. Első okleveles említése 1395-ből maradt fenn. A birsnek már a XVII. században is megtalálható a körte és alma változata. Melius Péter 1578-ban említi a birsalmát, főleg gyógyító hatásai miatt.

A népi gyógyászatban hasmenés ellen is használták

A birsalma gyógyhatása nem ismeretlen előttünk. A népi gyógyászatban, mint hasmenést csillapító szer szerepel. A birsalma leve segít a fertőző hasmenés gyógyításában, hatásos lehet a reumás gyulladásra és fájdalomcsökkentőként is számon tarják. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, a levét centrifugázzuk ki. Az éretlen gyümölcs hatása még erősebb.

Általában, ha valahol feltámad egy betegség, ott a helyszínen kell, hogy legyen maga a gyógyszer is. A birsalma Ázsia déli részéről került az ókorban a Mediterránra. Ezeken a vidékeken sok a kórokozó, könnyen meg lehetett kapni a hasmenést. A birsalmát ez esetben azonnal és szinte mindig eredménnyel használták ennek csillapítására.

Az emésztőrendszer jó barátja

Az emésztési rendellenességek akkor is jelentkezhetnek, amikor nincs elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk. Régen ez a probléma nem volt ismert, mert a mindennapi kenyerünk barna volt, megtartva a búza több mint húszféle vitaminját és ásványi anyagát. Amikor úgy érezzük minden áll a gyomrunkban, a birsalma savas hatása és rostjai gyorsan mozgásba hozhatják az emésztőrendszert, és segíthet megszabadulni tartalmától a lehető legtermészetesebb úton, így a székrekedést megoldásában is segítségünkre lehet.

A bélgyulladás többek között akkor fejlődhet ki, ha lelassul az emésztés. A birsalma nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. Ez ellen legjobb, ha naponta egy fél pohár birsalmalét fogyasztunk.

Hogyan fogyassza a birsalmát?

Birsalmasajt

Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját kivágjuk, valamint a hibás részeket. A héját nem kell lehámozni. Utána megmérjük a megtisztított mennyiséget. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell. A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl víz kell. Ezt jól felfőzzük, úgy, hogy a lábos szélén már kristályosodjon. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára mixeljük. A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva.

Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romolni fog. Az elkészült pépet formákba öntjük. Érdemes üveg edényekbe, tányérokba, lehetőleg 1,5-2 cm vastagon. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és tovább hagyjuk száradni, időnként megfordítjuk. Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani, érdemes celofánba csomagolni, nehogy túlszáradjon. Felszeletelve süteményként kínálhatjuk, vagy felaprítva püspökkenyérbe belesüthetjük.

TIPP:

– Ha megszilárdulás előtt durvára vágott dióval vagy mandulával szórjuk be, esetleg bele is keverjük, nem csak szebbé, de ízletesebbé is tehetjük.

– A birsalmasajt más, harmonizáló fűszerekkel is ízesíthető, mint például a citrom- vagy narancshéj, vanília, szegfűszeg, és a fahéj is.

Birsalma krémleves

Hozzávalók:

  • 3 db birsalma,
  • 2 dl tejszín,
  • 2 db fahéjrúd,
  • 6 szem szegfűszeg,
  • 15 dkg cukor, fél citrom leve,
  • 2 evőkanál étkezési keményítő,
  • fél rúd vanília, vagy
  • 1 csomag vaníliás cukor, só.

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a kettévágott vanília babbal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük legalább 20 percen keresztül. A keményítőt keverjük el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítsük be vele a levest. Dúsítsuk tejszínnel, majd jól forraljuk ki. Vegyük ki a fahéj rudat és a vanília babot, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

Birsalma leves

Hozzávalók:

  • 3 érett, sárga, illatos birsalma,
  • 3 alma,
  • citromlé,
  • cukor,
  • méz ízlés szerint,
  • tejföl,
  • esetleg szegfűszeg

Elkészítés:

A fazékba három ujjnyi vizet töltünk, majd beleöntünk egy evőkanál citromlét. Ebbe aprítjuk a mosott almát, birsalmát, héjastól, ami a sav hatására nem barnul meg. Hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget, és ha a víz nem lepi el a gyümölcsöt, pótoljuk. Felforraljuk, ha a birs még kemény, egy-két percig tovább főzzük. Ha kihűlt, mézet és vízzel elkevert tejfölt adunk hozzá.

Sült, töltött birsalma

Hozzávalók:

  • 1 nagy birsalma, 2 ek barna cukor,
  • 2 ek dió, durvára vágva,
  • 2 ek mazsola (vagy bármilyen
  • aszalt gyümölcs),
  • 2 ek kockára vágott vaj,
  • 2 tk fahéj, 6 szem kardamom magjai,
  • megtörve, 2 ek brandy

Elkészítés:

A birsalmát hámozatlanul félbe kell vágni, a csuma helyét kivágni. A két mélyedésbe tegyük a tölteléket, ami a barna cukor, dió, vaj, mazsola és a fűszerek keveréke. Egy alufóliával bélelt tűzállótálba 2dl vizet öntünk, bele rakjuk a gyümölcsöket, lefedjük alufóliával és 180C-ra előmelegített sütőben 2 óra hosszat sütjük. Félidőnél a vizet pótolni kell. Langyosra hűtve fagylalttal tálalva az igazi!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár