fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Homoktövis – a homok aranya

Népies neve: ezüsttövis, fűztövis, homokfa.

A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Termése narancssárga és bogyós, mely gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban.

Mi van benne?

Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében. A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb, mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. De megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat.

Mire jó?

Hogy tőlünk keletebbre mennyire ismert és közkedvelt ez a növény, azt jól mutatja az a tény, hogy az orosz űrhajósok a 60-as években rendszeresen fogyasztották kiegészítésképpen ezt a fizikai és szellemi állóképesség javítót. A homoktövisnek a termését és a levelét és a magból kinyerhető zsírolaját használják gyógyászati célokra. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Dércsípetten édessé válik az amúgy kesernyés, savanykás gyümölcs.

A homoktövist több mint ezer évvel ezelőtt a Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használtak. A VIII. század végi „Si Bu Vidian”-ban klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Azóta a magból és gyümölcsből kinyert, illetve a kinyerés után visszamaradó anyagokkal számos kísérletet végeztek. A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságáthámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.

Sugárkárosodások kivédésére kifejtett hatását egereken vizsgálták: a kísérleti egereknél sugárkezelés által kiváltott másodfokú bőrgyulladások (dermatitis) esetén kimutatták, hogy a homoktövisolaj más, gyakran használt gyógyszerekkel szemben gyorsabb és erőteljesebb gyógyító hatású volt.

Homoktövisolajat tartalmazó kúpot adtak hatvanhét, méhnyakgyulladásban szenvedő betegnek. A terápia eredményessége 98 százalékos volt. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

Nagy felületű – benzin égése által okozott – égési sebek kezelésénél a kísérlet bebizonyította, hogy a homoktövisolaj nagymértékben felgyorsítja a bőrátültetéses operáció után a felgyógyulást és a helyreállítást.

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Más kísérletek során bebizonyosodott, hogy nagyon hatékony szer az első-, másod- és harmadfokú égési sérülések kezelésében, mivel tökéletesíti a hámképződést, és a gyógyulási folyamatot is gyorsítja. Azoknál a betegeknél, akiken bőrátültetéseket hajtottak végre, az olaj nemcsak a hámképződést segítette elő, hanem az átültetett bőr megszilárdítására is jótékony hatással volt.

Téli „gyógyszer”

A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális “téli gyógyszer”, ezért sokan használják meghűléses megbetegedéseknél. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva és nem nyersen fogyasztják.

Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár