fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Vadrózsa Perzsiából, amit a mai napig imádunk – avagy a csipkebogyó

Csipkerózsa, Gyepürózsa, Vadrózsa, Rosa canina vagy ismertebb nevén a Csipkebogyó. Ez a gyógyhatású fűszernövény Perzsiából származik, szárazabb területeken, erdőszéleken és cserjésekben gyakran találkozhatunk vele. Inkább mészkedvelő, fényigényes. Rendszerint csak 1-3 m magasra nő. Tavasszal fehér, de rózsaszínnel bemosott virágaival, ősszel áltermésének égőpiros színével hívja fel magára a figyelmünket.

Tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Kiváló vitaminforrás, 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamint tartalmaz, amely a citroménak tízszerese.

Járványveszély idején hasznos kiegészítő

A fokozott C-vitamin-bevitel célszerű testi-lelki megterhelés vagy szoptatás idején, de a tavaszi fáradtság és a járványveszély idején is indokolt. A csipkebogyóban található C-vitamin jótékonyan hat az emésztésre és vesekő-, vesehomok képződés esetén enyhe vízhajtóként kedvező hatású lehet.

Csipkebogyó A-, B-, K-vitaminban, vasban, magnéziumban is gazdag, illetve nagy mennyiségű flavonoidot is tartalmaz.

Ha túlérett, C-vitamin tartalmának nagy része elvész

A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be, a termés színe változó, de általában elmondható, hogy a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már túlérett. A túlérett bogyó valóban finom és édes, de C-vitamin tartalmának nagy része ekkorra már elvész. A csipkebogyót akkor érdemes szedni, ha már a dér megcsípte és puhulni, ráncosodni kezd.

TIPP

Legjobb, ha csipkebogyót magunk szedjük, méghozzá olyan helyről, amit nem érint az autóforgalom; az utak mellett található bokrok termése ugyanis rendkívül szennyezett és minden gyógyhatásával összevetve is többet árt, mint használ. Tápértéke is akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.

Ha nem használod fel gyorsan, szárítsd meg

Az érett, bíborszínű bogyókat szárazd le és mosd meg. A termést száríthatod hagyományosan napon, ám ehhez tartósan jó idő szükséges, ami ősszel ritkaság. Ennél gyorsabb módszer, ha sütőben szárítod a csipkebogyót. Ügyelj arra, hogy a sütő hőmérséklete semmiképpen ne haladja meg a 60 fokot, mert akkor a bogyók megsülnek, ráadásul vitamintartalmuk is veszendőbe megy.

A legcélszerűbb sütés után a már hűlő sütőbe rakni papírral kibélelt tepsire szellősen, egysorosan a bogyókat; így elkerülhető a fölösleges energiafelhasználás. Szárítás közben párszor forgasd meg a terméseket. Sűrű szövésű kis kosárkában a radiátor fölé akasztva is kiválóan szárítható a csipkebogyó – persze csak ha már fűtésszezon van. A már kész, teljesen megszáradt csipkebogyót kösd vászontasakba és fénytől, nedvességtől védett helyre lógasd fel. Ügyelj a molyokra is, általában szeretik, ha nekik is jut a csipkebogyóból, és hajlamosak beköltözni a bogyótároló helyiségbe. 😉 Ellenük a bogyók közé vagy mellé rakott vagy lógatott levendulával, babérlevéllel védekezhetsz.

Felhasználása

Virágának illatos szirmai salátákba, pitékbe valók. Szörpöt, ecetet, édességeket ízesíthetünk vele. Gyümölcse, a csipkebogyó sokféleképpen felhasználható: a belső tüskés magoktól megtisztítva és szárítva gyógytea, de gyógybor, szörp és hecsedli lekvár készítésére is használjuk.

A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólék készítésére.

Csipkebogyólekvár, más néven a hecsedli

3-4 liter csipkebogyót megtisztítunk úgy, hogy mindkét végét lecsípjük, megmossuk, majd annyi vízben, amennyi épp ellepi, puhára főzzük. Átpasszírozzuk, s ami átfolyt a passzírozón, azt sűrű szőrszitán gumikesztyűben – mert nagyon szúr – még egyszer átpasszírozzuk. Az így kapott levet addig főzzük, míg lekvár sűrűségű nem lesz. Akkor adunk hozzá 2/3-nyi cukrot, minden kilóhoz 60-70 dekát. Ezzel együtt már csak kis ideig főzzük. Üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tea

A szárított csipkebogyót főként teaként ill. teakeverékekben használjuk. Nagyon fontos, hogy a csipkebogyót soha nem szabad leforrázni. Ahhoz, hogy C-vitamin tartalma a legjobban érvényesüljön, előző este kell beáztatni a bogyókat meleg, de nem forró vízbe. Másnapra lesz kész a tea; meglangyosítható, megmelegíthető, de felforralni tilos.

Csipkeszörp

A frissen szedett bogyókat megmossuk, összezúzzuk. Egy liter gyümölcsre 2 liter vizet öntve lassú tűznél felmelegítjük, utána 2 napig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. Két nap után szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük, és minden liter léhez 80 deka cukrot és egy késhegynyi borkősavat számítunk. A cukrot nagyon kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük, habját leszedjük, feloldjuk benne a borkősavat és a gyümölcsléhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük és lekötjük.

Fogyasztáskor tetszés szerint hígítjuk. A szűrőben maradt bogyókat sem kell kidobni; áttörve lekvárt főzhetünk belőlük.

Csipkebogyóbor

A bogyó magjában nagyon sok E-vitamin van, ezért a belőle készített csipkebogyóbort, kimagozatlan friss gyümölcsből ajánlott készíteni. Az így készített bor vitaminpótló, gyulladáscsökkentő, vesekőoldó, enyhén vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatású. Másfél kilogramm cukorból 3 liter vízzel szirupot főzünk. Langyosan rátöltjük 1,5 kg megtisztított csipkebogyóra, az edényt lekötjük és langyos helyen tartjuk. Három hónap múlva leszűrjük. A seprőjét újra felöntjük 1kg cukorból 2 liter vízzel főzött sziruppal és 3 hónap múlva ezt is leszűrjük. A letisztult bort üvegekbe töltjük és jól ledugaszoljuk. Hűvös helyen, pincében tároljuk.

Csipkebogyómártás

Egy evőkanál zsemlemorzsát vajon megpirítunk, majd 3 dl vörösborral felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, és a legvégén ízlés szerint citromlevet teszünk hozzá. Fogyasztása vadhúsok mellé ajánlott.

Csipkelimonádé mézzel

Főzzünk csipkebogyóteát 10 dkg termésből és másfél liter vízből. Ezután 20 dkg mézet keverjünk el 1dl narancslével, majd ezt öntsük a teához. Fogyasztása hidegen és melegen is ajánlott.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár