fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Zsálya – azaz Salvia

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is alátámasztják. A legenda szerint gyógyító erejét Szűz Máriától kapta, mert leveleivel elrejtette Őt és a kis Jézust, amikor azok Heródes katonái elől menekültek.

Dioszkuridész is dicsérte sebgyógyító, vizelethajtó és vérzéscsillapító hatását. A kolostori gyógyászatban az egyik legkeresettebb növény volt. A kolostorok kerti tervrajzában kiemelték az ültetési helyét. Nagy Károly is nagy tiszteletben tartotta a zsálya gyógyerejét, és elrendelte Capitulare de vilisben a termesztését. A középkori recept-gyűjteményekben több oldalon keresztül írtak a zsálya felhasználásáról. A XVI. században például “fogkefeként” is használták, mert jó hatással volt a fogakra és a fogínyre gyulladás-csökkentő és baktériumölő hatása miatt. A zsályáról azt tartották, hogy az ember legtöbb bajának gyógyítója.

A Zsálya…

  • 7szer több C vitamint tartalmaz, mint a narancs
  • 6szor több kalciumot, mint a tej
  • 3szor több vas van benne, mint a spenótban
  • Több kálium, mint a banánban
  • 50%-al magasabb a folsav (B9) tartalma, mint a spárgáé
  • 250%-al több protein van benne, mint a babban
  • 8szor több omega-3 zsírsav, mint a lazacban
  • 3szor annyi antioxidáns, mint az áfonyában
  • 15szöröse a magnézium tartalma, mint a brokkolinak

Bármely más természetes forrásnál több rostanyagot tartalmaz!

Mire jó?

Minden 12 g-nyi (2 csapott evőkanál) Salvia fogyasztása több mint 5000 mg étkezési rostot tartalmaz. Tehát ugyanannyit, mint 1 nagyobb csésze zabpehely. A rost segít megtartani az egészséges vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet!

Az egyszerű szénhidrátokat általában 20 perc alatt emésztjük meg. Ilyenkor a testünk elég hamar üzenetet küld az agynak, hogy még több ételre van szüksége, mivel az egyszerű szénhidrátok elfogyasztásával történt gyors vércukorszintinzulinszint ingadozás, éhségérzetet okoz. A Salvia egy nagyon különleges komplex szénhidrátot tartalmaz, melynek megemésztése 3 és fél 4 óráig is eltarthat!

Ez lassítja az emésztést, nem emeli meg sem gyorsan, sem túl magasra az inzulinszintet. Az elhúzódó, harmonikusan egyenletes vércukorszint is hozzájárul ahhoz, hogy a Salvia rendszeres fogyasztása drámaian megnöveli az energiánkat és állóképességünket.

Ma már vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a Salvia csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet. Hosszabb távon a Salvia csökkenti a vérnyomást és a kettestípusú cukorbetegség esetében leggyakoribb érrendszerei kockázat esélyét. Ugyanebben a tanulmányban, bebizonyosodott, hogy a Salvia hatékonyan csökkenti a szívroham esélyét, valamint a gyulladás és koaguláció előfordulását (aszpirinhez hasonló hatás). Ezek az eredmények a Salvia hatékonyságát igazolják, melynek használata segít a szívbetegségek, a cukorbetegek és más betegségek kiegészítő kezelésében.

A Salvia gazdag Omega-3 zsírsavban!

Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav (a linolsav) és omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav, ALA) is. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani. A naponta elfogyasztott táplálékunk nagyobb részben tartalmaz omega6 zsírsavat, mint omega3-at. Az omega6 zsírsav a gabonafélékben és kenyérgabonában található. Az omega3 a Salvia-ban található, valamint a sós vízi halakban, mint például a lazac, hering, szardínia, tonhal, makréla és óriási lapos hal, valamint sötétzöld leveles zöldségekben és bizonyos növényolajban.

Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

A Salvia gazdag növény proteinekben!

Legutóbbi felmérés alapján, a magas növényi proteinben gazdag étrend késlelteti az öregedést, valamint védelmet biztosít olyan betegségek ellen, mint a rák és megerősíti a szívet. Ezért van az, hogy az amerikai Táplálkozástudományi Egyesület arra ösztönzi az embereket, hogy olyan növényi forrásokból mint a Salvia, növeljék a protein bevitelüket.

Rekedtség és a torokgyulladások különböző fajtáinak gyógyítására kitűnő a Salvia!

A gyógynövény gyulladásgátló, baktériumölõ és fertõtlenítõ hatású. A zsályát ezek mellett még gyomor és bélhurut esetén felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is használják. Naponta több alkalommal, fél órával étkezés előtt elfogyasztott Salvia, nagyon hatásos és gyorsan segít.

Az omega3 zsírsavban, növényi proteinekben, vitaminban és ásványi anyagban, valamint tápanyagokban gazdag összetételének köszönhetően, a Salvia kiemelkedő lehetőségeket biztosít az egészségünk megőrzéséhez, visszállításához, valamint a táplálkozás tökéletesítéséhez!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár