fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.

Az egyik leghatékonyabb baktériumölő

A hagyományos orvoslásban főszerepet játszó méz akár azokkal a baktériumokkal szemben is hatásos lehet, amelyek a legmodernebb antibiotikumoknak is ellenállnak. Kutatók a Staphlyococcus és Enterococcus baktériumtörzseken ellenőrizték a méz hatását. Mindkét törzs ellenállónak bizonyult olyan, “utolsó szalmaszálként” bevetett antibiotikumokkal szemben is, mint a meticillin és a vancomycin. Már az ókori Egyiptomból is maradtak fenn a sebeiket mézzel ápoló betegekről tudósító feljegyzések. A legújabb bizonyítékok fényében azonban megállapítható: a méz minden bizonnyal további előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik, sőt el is pusztíthatja a kórokozókat.

A méz körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz!

Többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket. A méz az olyan természetes édes termékek közé tartozik, amelyek normális esetben a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át. Rendkívül értékes táplálék, szőlő és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.

Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban.

A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.

Szív és méz

A mézben lévő hormonok a szívműködés és vérkeringés szabályozásában játszanak szerepet, a legújabb kutatások szerint pedig vérnyomást csökkentő hatásuk is van. Szív és idegrendszeri kórképekben is jótékony hatású lehet. A szláv népi gyógyászatban szívpanaszokra, még ma is mézzel kevert vöröshagymát ajánlanak.

Őskori barlangrajzok tanúsága szerint a méhek és a méz már több évezrede megjelentek az ember életében.

A méz ma is megkülönböztetett tápanyag, amely a terhes anyák, csecsemők és kisgyermekek táplálásában óriási jelentőségű. A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.

Kiváló édesítőszer

Sokkal egészségesebb, mint a mesterséges édesítőszerek vagy a kristálycukor. Egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak a szervezetben, így nem hizlal. A szakemberek szerint érdemes a cukrot mézzel helyettesíteni. Egészségesebb és energiatartalma is alacsonyabb, mint a cukoré: 1 gramm méz 3 kcal energiát jelent.

Az inzulinérzékenység és a méz kapcsolata

A méz képes arra, hogy fenntartsa a jó inzulinérzékenységet. És az inzulinérzékenység csökkenése, más néven inzulinrezisztencia miatt nemcsak cukorbetegség, de elhízás, szív- és érrendszeri betegségek és magasvérnyomás fenyegeti az arra hajlamos embereket.

A történelem során a mézet a természet legtökéletesebb élelmiszereként értékelték. Az ókorban a természet legértékesebb adományának tekintették, néhány helyen adófizetőeszközként szolgált.

A méz a legösszetettebb élelmiszerek közé tartozik. Segítségükkel megelőzhetők a betegségek, illetve a betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést, gyógyulást. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk. Fogyasszuk rendszeresen!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár