fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A hajhullás ellen természetesen

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a legtöbb ember szervezetének vitamin-, ásványianyag- és nyomelem készlete kisebb-nagyobb mértékben csökken.

Ez a fő oka az ilyenkor érezhető levertségnek, fáradékonyságnak és e hangulati elemekkel párhuzamosan a hajunk állapotában megjelenő változásnak, ami lehet, hajhullás, hajtöredezés, hajszárazság, vagy más olyan negatív irányú elváltozás, ami hajunk minőségét érinti.

Ezek közül kétségtelenül a hajhullás a legijesztőbb folyamat. Naponta 60-100 hajszál elvesztése természetes, de ha ennél a mennyiségnél több hajszál hullik ki egy nap, az mindenképpen kórosnak mondható. Az ilyen mértékű hajvesztés akkor is szembetűnő, ha nem számoljuk egyenként a kihullott, a fürdőkádban, illetve a fésűben maradt szálakat. 100 szál feletti mennyiség elvesztése nem kerüli el az ember figyelmét.

A hajhullás típusai

– A hajhullás egyik gyakori formája, amikor a haj meglehetősen rövid idő alatt egyenletesen megritkul, s az ember azt veszi észre, hogy csomókban, a kezében vagy a fésűben maradnak a hajszálak. Ez a típusú diffúz hajhullás bármikor előfordulhat, de megfigyelhető, hogy többnyire tavasszal jelentkezik.

– A hűvösödő évszakokban gyakrabban előforduló influenzát, lázas betegségeket, torok- mandulagyulladást szintén megsínylik a hajszálak. Ez azért van, mert a hajhagymák anyagcseréje nagyon érzékeny, és minden, ami káros hatással van rá, a haj minőségének változásában nyilvánul meg. Egy betegség lezajlásakor a szervezet elsősorban annak megszüntetésére „koncentrál”, így a kevésbé fontosnak tűnő dolgok háttérbe szorulnak. A hajhullás általában nem azonnal a betegség kezdetekor, hanem annak lefolyása után jelentkezik, diffúz formában.

– Abban az esetben, ha valamilyen góc (rossz fog, krónikus epegyulladás, nőgyógyászati probléma, krónikus mandulagyulladás stb…) van a szervezetben, szintén kialakulhat hajhullás. Ennek egyik tünete lehet az előbbiekben említett tavaszi hajhulláshoz hasonló hajvesztés, azonban gyakran előfordul, hogy foltokban hullik ki a haj vagy más testszőrzet. A betegség kiváltó okát kell kezelni és megszüntetni ahhoz, hogy a folyamat megálljon és visszanőjön a kihullott haj, vagy a testszőrzet.

– Továbbá létezik hormonális jellegű hajhullás, ami többnyire középkorú hölgyeknél jelentkezik. Ilyenkor fokozatos − elsősorban a fejtetőn kialakuló − hajvesztésről van szó.

– Szintén hormonális elváltozást jelent a terhesség időszaka, amikor a haj általában megerősödik, viszont a szülés utáni hónapokban a legtöbb nőnél látványos hajhullás és hajminőség változás következik be szintén a hormonok hatására.

– Az említetteken kívül erős stresszhatásra, vagy más lelkiállapotot érintő változás esetén is leállhat a normál hajképződés. A probléma megszűntével a hajsűrűség visszaállhat az eredeti állapotba.

Hiánypótlás

A létező többféle hajhullásból elsősorban az úgynevezett tavaszi hajhullást tudjuk megelőzni, vagy csökkenteni kialakulásának mértékét. Ilyenkor februárban éppen az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy megtegyük a szükséges lépéseket ennek érdekében, mégpedig elsősorban a táplálkozás terén. Mivel a téli hónapok szűkösen bánnak velünk a különféle hatóanyagok természetes forráskínálatát illetően, és kevés olyan zöldséghez és gyümölcshöz juthatunk, amelyek értékes vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagok, ezért fontos, hogy a hiánypótlásra megtaláljuk a megfelelő étrend-kiegészítőket.

Figyelem!

A tél vége felé elkezdett drasztikus fogyókúrák a szervezet hiánybetegségéhez vezethetnek és fokozzák a hajhullás kialakulásának veszélyét, ami a szervezet reakciójaként néhány hónap múlva, tehát éppen tavasszal fog jelentkezni!

Hajhullás ellen természetesen

Az alábbi vitaminoknak és nyomelemeknek elengedhetetlenül fontos szerepük van a haj minőségének alakulásában, és a hajhullás megelőzésében. Mivel a téli hónapokban a szervezet alapvetően kevesebb jótékony hatóanyaghoz jut, fontos, hogy a megfelelő élelmiszereken kívül, táplálék-kiegészítők formájában pótoljuk a felmerülő hiányt.

VAS – elsődleges fontosságú nyomelem a szervezet számára. Táplálék forrása: máj, spenót, olajos magvak

Legfontosabb funkciója a szervezetben a hemoglobin előállítása és a vörös vérsejtek oxigén ellátása, valamint segít a szabadgyökök elleni védekezésben, azáltal a bőrnek és bőrnövedékeknek, tehát a hajnak és a körömnek elengedhetetlenül szükséges.

CINK – a Vas után következő legfontosabb nyomelem Táplálék forrása: vörös húsok, olajos magvak, tenger gyümölcsei (elsőként az osztriga).

A reformkonyha népszerűvé válásának egyik következménye, hogy az emberek egyre kevesebbet fogyasztanak vörös húsokat –ami a magyarok számára a cink legfőbb forrása- s ez sokak szervezetének hiányzik, ezért pótolni kell. A cink az egyik legfontosabb nyomelem a bőr, a haj és a köröm számára is. A szervezetnek állandó utánpótlásra van szüksége.

SZELÉN – Földünkben található nyomelem, amit elsősorban táplálékkiegészítő formájában juttathatunk megfelelően a szervezetbe.

Ez a nyomelem alapvetően szükséges a haj és a köröm karbantartásához és nehezen követhető, hogy természetes módon milyen mennyiségben jut a szervezetbe, mert ez attól függ, hogy a zöldség-gyümölcs, amit megeszünk, milyen talajon termett.

A-vitamin

Táplálék forrása: sárgarépa, sütőtök

Az A vitamin előanyaga, annak pótlására és az egészséges haj meg őrzéséhez szükséges. Az A vitamin hiányának megelőzésére szolgál.

B-vitamin

Táplálék forrása: gyümölcsök, gabonafélék csírája

A B vitaminok egyik legfontosabbika a B6 vitamin, ami elősegíti a bőr anyagcseréjét, ezáltal az egészséges hajnövekedést.

E-vitamin

Táplálék forrása: máj, olajos magvak, olivaolaj

Antioxidáns hatásának köszönhetően védi a sejthártya épségét, így hozzá járul az öregedési folyamatok gátlásához, ezáltal segíti az egészséges haj megőrzését.

Külső kezelés

A szervezetbe bevitt hatóanyagokon kívül külsőleg is fontos kezelni a fejbőrt hajhullás esetén illetve annak megelőzése érdekében. Ehhez a szőrtüszők vérellátását segítő különféle hajszeszek alkalmazása javasolt. A fejbőrben előidézett vérbőség eléréséhez ajánlott minden hajmosáskor alaposan, de finom mozdulatokkal megmasszírozni a fejbőrt, mert a hajhagymák életképességét a legegyszerűbben így lehet elősegíteni.

Ujjaink körkörös mozdulataival akár naponta 5-6 percen keresztül érdemes masszírozni a fejbőrt, de hajmosás alkalmával mindenképpen ajánlott egy-egy hosszabb ideig tartó masszázs. Mivel a hajnövekedés egy lassú folyamat, nem szabad egyik napról a másikra csodát várni. Az eredmény általában hónapokban, de legalábbis hetekben mérhető.

TUDTA?

A hajvágástól nem erősödik a haj. A hajszál élettelen anyag. Azáltal, hogy az elvékonyodott végeket levágatjuk, a frizura optikailag sűrűbbnek, rugalmasabbnak, látszanak, a hajszálak erőteljesebbnek hatnak. A hajhullás csökkentésében csak akkor van jelentősége a hajvágásnak, ha valakinek hosszú, erős szálú, sűrű haja van, és sokat hordja feltűzve, kontyban, lófarokban. Ilyenkor a haj súlyából eredő folyamatos húzó erő károsítja a hajhagymákat, tehát ha az illető egy látványos mértékű hajvágásra szánja el magát, nagy tehertől mentesíti a fejbőrét.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár