fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A léböjt szabályai

Kezdje egynapos léböjttel! Már ez után is észrevehető a változás: a vizelet, a széklet, a verejték és a lehelet intenzívebb – ne legyünk szerények: bűzösebb – lehet, a nyelven fehér lepedék képződik. Ezek mind a méreganyagok kiválasztásának jelei.

  • Ha van rá lehetősége, szaunázzon, sétáljon, sportoljon, de mindeneesetre izzassza magát a böjtnapon legalább egyszer!
  • Próbálja hétvégére időzíteni a böjt kezdetét! Ha az egynaposhoz hozzászoktatta már magát, fokozatosan hozzászoktathatja szervezetét a hosszabb böjtölésre!
  • Legyen fegyelmezett! Próbálja meg kibírni, hiszen nem koplalnia kell, hanem finom gyümölcsleveket, teákat, ásványvizet innia!
  • Ne tévessze szem elől a hármas szabályt, a léböjt három szakaszból áll. Ez a többnapos léböjtre vonatkozik természetesen. A bevezető napokon könnyű ételt fogyaszthat (zöldség, gyümölcs, manna, gabonafélék), de keveset, növelje a folyadékfogyasztást, majd a következő – a böjti napokon – csak folyadékot vegyen magához. A böjt megtörése az utolsó szakasz, amikor szintén a fokozatosságra helyezve a hangsúlyt, de újból jöhetnek a szilárd ételek. Legfontosabb a mérték!
  • Tudatosítsa magában, hogy egészségesebb lesz, mindenképpen jót tesz önmagával, és ne féljen az éhezéstől, hiszen – mint az már többször szóba került – ha éhezik, valamit rosszul csinál!
  • Az bevitt folyadék napi három liternél soha ne legyen kevesebb!
  • Ha többnapos böjtölésre szánja el magát, fontos, hogy naponta többször hideg-meleg vizes fürdőt vegyen, szivaccsal dörzsölje végig a testét módszeresen, a szív felé haladva.
  • A májműködést úgy tudja serkenteni, ha relaxálás, pihenés közben forró vizes palackot helyez fölé.
  • Ha rosszullétet érez, fejfájást, szédülést, segítségére lehet a kálium, a magnézium, illetve a szőlőcukor.

Alapja a folyadékbevitel, illetve a szilárd ételekről és az élvezeti cikkekről való lemondás. Nem éhezés, vagy koplalás! A folyadékok közül a hígított gyümölcs- és zöldséglevek (legjobb a frissen facsart), az ásványvizek, illetve a gyógyteák ajánlottak. A méregtelenítést masszázzsal, szaunázással, sporttal még fokozottabbá lehet tenni. Ha van rá mód, ilyenkor kerülni kell a társaságot, a barátokat, hiszen nagy a csáberő, hogy megszakítsuk a kúrát. Helyette alvással, meditációval, relaxációval érdemes tölteni az időt. Így a lélek is megtisztul a mindennapok információáradatától.

Legoptimálisabb, ha egy ilyen kúra idejére szabadságra tud menni az ember, olyan helyre, ahol semmi nem zavarja a folyamatot. Persze, ha ez nem kivitelezhető, akkor otthon is végezhető. Már több hotel is foglalkozik Magyarországon egészségprogramok szervezésével, így akár szakemberek felügyelete mellett is folytatható a kúra. A kúra alatt olyan változásokon megy át a szervezet, amely meghatározó lehet a későbbi életmódra. A fel nem használt zsírokat, szénhidrátokat, fehérjéket, salakanyagokat kezdi hasznosítani, égetni a test. Kiürülnek a gyulladásokat okozó anyagok, megnyugszanak a kiválasztó-, emésztőszervek.

Akinek nem ajánlott:

  • Várandós és szoptatós kismamáknak
  • Időseknek, kisgyerekeknek
  • Belső szervi panaszokkal rendelkező betegeknek
  • Menzesz ideje alatt
  • Gyógykezelés alatt állóknak (ha van orvosi felügyelet, és az orvos elrendeli, akkor ez persze kivétel)

Érvek a böjt mellett

A helytelen táplálkozás káros következményei vitathatatlanok. Ismertek az ezzel összefüggő ún. civilizációs, „jóléti” betegségek is (só és keringés, disznó-, marhahús és vastagbél-rák kapcsolata, stb). Ilyen ártalom a túlsúly, az elhízás is. Tény, hogy a fogyókúrák hatásfoka az elvonókúrákéval „vetekedik”: 20%-nyi hatékonyságot mutatva.

Tartós testsúlycsökkenés csak úgy érhető el, ha a felhasznált kalória jóval több a bevittnél. Ezt a szakszerű és korrekt lébőjt biztosíthatja.

Tévhitek

Szögezzük le, hogy a léböjt nem hasonlít sem a vallási böjtökhöz, sem a különböző diétákhoz. A léböjt egészen pontosan azt jelenti, hogy csak hígított gyümölcs- és/vagy zöldségleveket, teákat és vizet iszunk. Egy pohár joghurt vagy egy kiflicsücsök sem megengedett tehát, mézből is csupán naponta két teáskanálnyi fogyasztható és csak teában. Ellenkező esetben ugyanis vagy az történik, hogy szilárd helyett folyékony táplálékon élünk, s így sem méregteleníteni, sem fogyni nem tudunk, vagy azért lesz sikertelen a böjt, mert az elfogyasztott minimális táplálék hatására ismét beindul a böjt alatt „leállt” máj-hasnyálmirigy rendszer – tehát megszűnik az a jótékony „kannibalizmus”, hogy a szervezet átállt belső fogyasztásra.

A jól böjtölő ember tehát nem éhezik, s a testsúlycsökkenés csak egy, és nem is a legfontosabb velejárója a böjtnek. A méregtelenítés, az immunrendszer erősödése, a legkülönbözőbb betegségek meggyógyulása, illetve megelőzésük a lényeges nyereség testileg, lelkileg-szellemileg pedig az ugyancsak egyfajta méregtelenítés: a megtisztulás, befelé fordulás, a harmónia kialakulása vagy fejlődése isteni valónkkal.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár