fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt.

Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk valódi okával, csak azt érzik, valami nem stimmel, hiszen nem tudnak megfelelően helytállni a mindennapokban: folyamatosan fáradtak és egyre kimerültebbek. Az alvás egy rendkívül összetett folyamat, amelynek akár a pihenést szolgáló, nyugodt szakaszában, akár az álmodást jelentő intenzív fázisában hosszan fennálló rendellenesség következik be, az negatívan befolyásolja az ember életminőségét.

Vélt vagy valós

Az alvás mélysége, ami a felszínes szendergéstől a mélyalvásig terjedhet, mérhető egy erre a célra kifejlesztett szerkezet segítségével. Ennek alkalmazásával könnyen megkülönböztethető, hogy valakinek csupán vélt, vagy valós alvászavara van. Azonban abból a szempontból, hogy az alvászavar komolyan meghatározza az ember életét, teljesen mindegy, hogy melyik változatáról van szó, mindkettővel foglalkozni kell. Vélt alvászavarok esetében az ember örökké fáradtnak érzi magát, és azt hiszi, nem tud eleget aludni, de valójában valami más zavaró tényező van az életében, például munkahelyi-, családi-, anyagi gond, ami kimeríti. Ezeket szubjektív alvászavaroknak is nevezik a szakemberek. Súlyosabb problémát jelentenek azonban az objektív alvászavarok, amikor az alvás mennyiségében és/vagy minőségében történik változás.

Amennyiben ez az állapot huzamosabb ideig, azaz több mint egy hónapig eltart, egyre erőteljesebben hátráltatja majd az embert a munkában, a tanulásban, a közlekedésben, és az egész életvezetésében. Az alvászavart kiválthatják lelki okok (stressz, állandó megterhelés, lelki problémák, szorongás, depresszió, pozitív-, negatív életesemény, pszichiátriai betegségek, alkoholizmus, gyógyszerek mellékhatása) vagy akár testi tünetek (fájdalom, láz, viszketés, daganat, fertőzés, vérkeringési zavar, szívbetegség, gyulladások, vizelési inger, allergia, asztma, nátha), valamint utazás miatti időeltolódás, illetve váltott műszakos munkabeosztás.

ALVÁSZAVAROK

Alvás mennyiségével kapcsolatos

Insomnia (alvásmegzavarás, csökkent alvás): Az illető lefekvés után órákig nem tud elaludni, vagy éjszakánként többször felébred, illetve reggel túl korán ébred. Szinte mindegyik eset hátterében fellelhető a szorongás vagy más komoly pszichés gond. A korai felébredés hátterében általában depresszió áll.

Hipersomnia (túlzott aluszékonyság) A beteg sokkal több alvást kíván, mint amennyire szüksége lenne. Leggyakrabban gyógyszerfüggőknél és depressziósok egyik pótcselekvéseként szokott előfordulni.

Narkolepsia (rohamszerű minden átmenet nélkül bekövetkező elalvás) A roham akár félórán keresztül is eltarthat, amire utána a beteg nem emlékszik. Nagyon veszélyes lehet autóvezetés közben.

Apnoe szindróma (légzéskihagyásos alvás) A felső légutak görcsös állapotából adódó erős horkolás és levegőelakadás észlelhető alvás közben. Figyelem! Magas vérnyomás, és stroke lehet a következménye!

Tudta? Minden 2. magyar szenved az alvászavar valamilyen formájáról!

Alvás minőségével kapcsolatos 

Alvajárás vagy az éjszakai felriadás. 

Elsősorban gyerekeknél fordul elő, és a felnőtté válással többnyire elmúlik. Nagyon ijesztő jelenség tud lenni a külső szemlélő számára, mégis tanácsos nem beavatkozni a folyamatba. Akik ilyen állapotban vannak, általában nehezen ébreszthetőek, és másnap nem emlékeznek semmire. Tanácsos figyelni rájuk, hogy nehogy kárt okozzanak magukban, be ne üssék, meg ne sértsék magukat, hiszen mozgáskoordinációjuk ilyenkor nem tökéletes.

Lidérces rémálom. Általában megzavart lelki működés eredménye. Kimerült ébredést, rendszeres előfordulása pedig folyamatos fáradságot okozhat. 

Aludj el, kisember…

Felnőttkori szokásaink nagy része gyermekkorunkban gyökerezik, így könnyen előfordulhat, hogy alvászavarunk okát életünk első néhány évében találhatjuk meg. Sok szülő nem is gondolná, hogy ha éjszakánként gyakran kikapkodja gyermekét az ágyból, csak azért mert a kicsi néhány pillanatra felébredt, vagy nem úgy szuszog, ahogy szokott, akkor kialakulhat benne egyfajta feltételes reflex, amiből adódóan évekig alvászavarai lesznek. Idővel magától felkel éjszaka, nem alszik vissza, csak a szülők ágyában akar elaludni, stb… Nagyon fontos már gyermekkorban kialakítani a helyes alvási szokásokat a későbbi alvászavar elkerülése céljából.

Segíts magadon…

Az alvászavar fölött nem szabad átsiklanunk, mert gyakran olyan összetett problémák eredményeképpen jelentkezik, amik így kiáltanak megoldásért. Mindez azt is jelenti, hogy elsősorban saját magunkon kell megtanulnunk segíteni. Természetesen fordulhatunk szakemberhez, de fontos az együttműködés, amihez szeretnénk néhány jó tanácsot adni az alábbiakban. Az altató gyógyszerek azért veszélyesek, mert nagyon könnyen hozzá lehet szokni. A hozzászokás miatt idővel újra alvászavar jelentkezik, ekkor emelni kell az adagot, és ez teljes függőséghez vezethet. Alkalmazzunk inkább természetes hatóanyagú készítményeket, az alvás-ébrenlét állapotának kiegyensúlyozásához.

Ebben segítenek az alábbiak:

L-triptofán

  • Esszenciális aminosav, aminek segítségével a szervezet szerotonint (boldogsághormont) állít elő
  • Stresszoldó, szorongáscsökkentő
  • hangulatingadozás ellen javasolt

Citromfű

  • Feszültségoldó, nyugtató hatással bír a szívre, gyomorral, emésztőrendszerre, elmét
  • Kiegyensúlyozza az idegendszert, csökkenti a stressz fizikai és pszichés tüneteit
  • Oldja a szorongást

Komló

  • Szorongásos panaszok, stresszhelyzetek, váltott műszakban való munkavégzés, koncentrációzavar.
  • Hölgyeknél a változó kor testi és lelki nehézségei ellen.
  • A tudományos álláspont szerint, a komlótoboz alkalmas a közérzetzavarok kezelésére, mint például a nyugtalanság és az alvászavarok.

Macskagyökér

A macskagyökér hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. Álmatlanság ellen is nagyra becsült gyógyszer, különösen, ha ideges kimerültség és szellemi túlterhelés a rossz alvás oka. A macskagyökér amellett, hogy nyugtat, fokozza a koncentrálóképességet is. 

Magnézium

Az kiegyensúlyozatlan idegrendszer oka és következménye is lehet az alvászavaroknak, ezért ilyen tünetek idején érdemes erősíteni az idegrendszert. Sokat segíthet ebben még a Magnézium, amely kedélyjavító, stresszoldó, nyugtató hatással bír, ezért segíthet a kiegyensúlyozott alvásban.

Melatonin

  • Természetben előforduló hormon, amelyet az emberi szervezet is termel
  • Biztosítja a mély és pihentető alvást
  • Felelős az alvás-ébrenlét ciklusra
  • Hiánya alvászavarokat okoz
  • Lerövidíti az elalvás idejét
TIPP! A Feng Shui szerint érdemes megfontolni néhány szempontot: Ágyát úgy helyezze el, hogy a fejtámlája közvetlen a falnál legyen (de soha ne az ablak alatt), és az ágyból jól rálásson a hálószoba ajtajára, ez biztonságérzetet ad. Ne feküdjön talppal az ajtó felé, azaz ravatali pózban. Lehetőleg ne legyen tükör a hálószobában, mert rezgései zavarják a nyugodt alvást, ha mégis van, akkor takarja le éjszakára. Feje fölé ne szereljen polcot, és ne rakjon nehéz képet, mert folyamatosan azt az érzetet, keltheti, hogy valami nehézség lóg a feje fölött, ami a nyakába szakadhat.

Elkerülhetetlen, hogy orvosoljuk az alvászavar mögött álló pszichés okot, ami leggyakrabban szorongás, depresszió; ezek gyógyításával helyreáll az alvás is. Az elalvást segítheti a számolás ősi módszere, mely a monotonitásra épül, illetve vannak különféle relaxációs technikák, melyeket pszichoterapeuta segítségével meg lehet tanulni. A kozmikus energiák hatásának köszönhetően az éjfél előtti alvás nyújtja a legmélyebb pihenést. Ha teheti, feküdjön le aludni még ma.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár