fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A zöld tea jótékony hatása az emberi szervezetre

A teacserje hazájára vonatkozóan két állítás létezik. Az egyik verzió szerint a tea nem Kínából, hanem az indiai Assamból származik, ahonnan a prehisztorikus időkben került át Kínába. A másik szerint a kínai hajósok érték el dzsunkáikkal Kisázsiát, Ceylont, Indiát. A kínai teacserje valószínű őshazája a Tibetet övező magas hegyekben található. A teát régen kizárólag gyógynövényként, mint a szellemi erő fokozójaként alkalmazták.

A gyógyító tulajdonságokat főzet/forrázat készítésével érték el. Ezt az eredeti természetes formát semmi más elkészítési mód nem pótolja. A tea koncentráció készséget növelő, álmosságot elűző hatását a kolostori életben, a meditációs gyakorlatok során jól alkalmazhatták. A gyógyerejű teaital zöld teából készül(t), kézi aratással (mert gépesítésnél sokk éri a növényt), természetes előfordulású növényből.

A kereskedelemben az elkészítési mód és termőhely szerint többféle teát különböztetünk meg. A fehér tea egyike a leghíresebb teának és korábban kizárólag a kínai udvarban alkalmazták. A fehér teát kizárólag a még ki nem nyílt levélrügyekből állítják elő. A teacserje legfinomabb és legnemesebb terméke a mai napig.

Fekete és a zöld tea klözi különbség

A fekete tea előállításakor a leveleket fonnyasztják, füllesztik. A sötét színt a cserzőanyagok enzimatikus oxidációja és a klorofill bomlása okozza. A fermentálás során aromaanyagok is keletkeznek. A folyamat sötét helyen max. 25 C-on 95-98 fokos páratartalom mellett zajlik.

A zöld tea készítésnél az oxidációért felelős enzimek inaktiválása a levelek hevítésével (kínai módszer) vagy gőzöléssel (japán módszer) történik. A hevítés/gőzölés után következik a görgetés. Néhány zöld tea édeskés ízét az egyes fajokban elő­forduló aminosavak (főként teanin) okozza.

A fő különbség a fekete és a zöld tea között nemcsak a feldolgozási módban, hanem a végtermék minőségében is van. A zöld teánál nincs különösebb változás az összszerkezetben, míg a fekete tea egy fermentáció végterméke (az oxidáció tulajdonképpen bomlási folyamatnak felel meg) – károsodott termék – fogyasztóra nézve látens veszélyt hordoz. A fermentáció során a koffeinbomlás révén ammónia-képződés is történhet.

Másik különbség: az illóolajok a zöld teában eredeti formában maradnak. A fermentálás alatt az illóolajokból metilalkohol képződhet.

A zöld teát már 300 évvel ezelőtt is alkalmazták az európai orvosok! Kedvező hatású a vérkeringésre, az ereket tágítja, jó a migrén ellen, vas tartalma miatt fogszuvasodás ellen, megőrzi a szellemi frissességet.
A friss tealevél legfontosabb tartalmi anyagai: cserzőanyagok, illóolajok, alkaloidok, vitaminok
(B1, B2,), klorofill.

Bővebben az alkaloidokról:

koffein, teofillin, teobromin, xantin, adenin. A teljes koffeinmennyiség a friss levélben és a teában azonos (kb. 4 %), míg a szabad és a csersavhoz kötött koffein mennyiség változik. A tea koffeinje nagyrészt a csersavhoz kötött és csak a bélrendszerben szabadul fel fokozatosan. Szemben a kávé koffeinjével, ami gyorsan, lökés szerűén kerül a vérpályába, míg a teáé csak fokozatosan. A teaital hatása tehát összehasonlítva a kávéivással sokkal komplexebb és lassúbb, erre vezethető vissza, hogy a koffein érzékeny emberek jobban viselik a teát, mint a kávét.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár