fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Ájur Véda – Az élet tudománya II. rész – A cink

Az Ájur Véda gyógyító, egészségmegőrző rendszerként újra virágkorát éli és világszerte több, mint félmilliárd ember számára nyújt segítséget nap mint nap. Alkalmazása hatékony, használata széles körű és mentes a káros mellék-, esetleg évek múlva jelentkező utóhatásoktól is. Az 5000 éves indiai orvoslás neve a szanszkritból származik és azt jelenti: ,,a hosszú és egészséges élet tudománya” (ayur=élet, veda=tudás). Az ájurvédikus kezelés abban segíti a szervezetet, hogy önmagát gyógyítsa meg; ehhez növényekből és ásványokból készült készítményeket, megfelelően összeállított étrendet, méregtelenítő olajmasszázst, meditációt, jógát, légzéstechnikát, valamint a színek, a hangok és az illatok gyógyító erejét használja.

Lajosházi Péter
Táplálkozás Szakértő

A TESTALKAT-TÍPUSOK

Az emberek, a természetüket, a testalkatukat, sőt még a biológiai működésüket tekintve sem egyformák. Születésünktől fogva más és más adottságokkal, alkattal (prakriti) rendel-kezünk, ugyanakkor az életünk során az életmódunkból, szokásokból és bennünket érő hatásokból adódóan bizonyos változások alakulnak ki. Ha az egyensúly megbomlik diszharmónia jöhet létre, ez pedig a kiváltó ok tartós fennállása esetén szervi elváltozásokhoz vezethet. Egyes emberek testalkat-típusában egy „dósa” dominál, azaz vagy a váta, vagy a pitta, vagy a kapha. A dósák olyan erők, amelyek az öt őselem (éter, levegő, tűz, víz, föld) meghatározott arányú kombinációjából állnak és az őket alkotó elemek biológiai energiáit, tulajdonságait hordozzák magukban. Általában valamelyik dósa az uralkodó, de elképzelhetők az átfedések, keveredések. Mindenkinek egyedülálló dosa-típusa van ami a fizikai és a pszichés személyiségjegyek alapján határozható meg. E havi számunkban kezdjük az első testalkat-típus bemutatásával.

A VÁTA TÍPUS

A váta típusúak általában vagy magasak vagy alacsonyak, ritkán átlagos a testmagasságuk. Gyakran soványak, vékony csontozatúak; alulfejlett izomzattal, és kiütköző vénákkal. A bőrük száraz, repedezett, általában barnás vagy sötét. A fogsoruk nem mindig szabályos, ferde vagy hézagos lehet. Az emésztésük változékony, az étvágyuk néha jó, néha egyáltalán nincs. Gyakran két-három óránként is esznek. Az illető gyakran szenvedhet székrekedéstől, puffadástól és bélszelektől. A vizeletük és az izzadtságuk kevés, éberen alszanak és gyakran szenvednek álmatlanságtól. Ha felébrednek, nem alszanak vissza könnyen. Gyakran vannak félelmetes rémálmaik. Érzékenyek a hidegre, huzatra és szárazságra, ez okozhat problémákat is.

Fizikailag aktívak és energikusak, szeretik a sebességet, szeretnek futni, síelni, repülni, de könnyen kifáradnak és nincs állóképességük. Szeretnek mozogni, különösen fiatal korban, de nem túl erősek. Könnyen kapnak izom-görcsöket és húzódásokat, gyakran szenvednek ízületi betegségektől. Kimerülhetnek a túl sok munkától vagy aktivitástól. Fizikailag a leggyengébbek és többnyire krónikus betegségektől és idegproblémáktól. Mentálisan gyorsak, agilisak és szeretnek beszélni. Gyakran fejlett intellektuális képességekkel rendelkeznek és több nézőpontot is meg tudnak érteni. Néha felületesek az elképzeléseik és mechanikusan beszélnek. Nehezen tudnak döntéseket hozni. Bár sokféle véleményt ismerhetnek, néha nem tudják eldönteni, hogy melyik a helyes, így a nézeteik változékonyak.

Gyakran jó tanárok, jól értenek a számítógépekhez és a tömegkommunikációhoz. Jártasak a gondolkodásban, írásban és az adatszervezésben, statisztikában. Jó zenészek is lehetnek, de túl érzékenyek lehetnek a hangra. Erősen társasági emberek, szeretnek másokkal találkozni, mégis néha magányosan élik az életüket.

Ez gyakran azért van, mert túl sok a mondani valójuk, és nem tudják magukat kifejezni, nem pedig azért, mert zárkózott természetűek. A legtöbb szenvedést a félelem okozza nekik. Az aggodalmak, depresszió, bizonytalanság is gyakran zavarhatja őket. Nehezen tudnak egy dologra koncentrálni és a figyelmük könnyen elterelődik. A memóriájuk gyakran rövid és rosszul emlékezhetnek bizonyos dolgokra. Nem mindig teljesen urai a testüknek és az elméjüknek, és egy kicsit esetlenek lehetnek. Kedvesen és érzéssel kell megközelíteni őket, mint egy virágot. Könnyen megriadhatnak és hajlamosak a visszavonulásra, ha erőteljesen közelednek hozzájuk.

Az egyes testtípusokra más- és más táplálkozást, életmódot és gyógyító eljárást javasol, vannak azonban egyetemes elvek, melyek mindenkinél alkalmazhatóak. Ezek a következők.

AZ EGÉSZSÉG 3 ALAPPILLÉRE

Az ájurvédában az egészség három alappillérének az áhárát (megfelelő táplálkozás), a vihárát (megfelelő napirend) és az ausadhít (gyógyító terápiák) tartják. Az első kettő alapvetően megelőző jellegű, bár a már kialakult betegségek esetén is fontos szerepük van az egészséges állapot visszaállításában. A Crystal Magazin következő számaiban az áhára, vagyis a megfelelően egészséges, a testalkatnak megfelelő étkezés alapelveit fogjuk megismerni. Mivel az emésztésnek alapvető szerepe van az egészség megőrzésében, az elfogyasztott táplálék mennyisége, minősége és összetétele is nagyon lényeges szerepet tölt be. Számos betegség megelőzhető, illetve kezelhető is a megfelelő táplálkozásterápiával.

Abban megegyezik az ájurvéda és a modern táplálkozástudomány is, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok közé sorolja az ásványi anyagokat, a makro- és mikroelemeket. A makroelemek közé a kalcium, magnézium, foszfor, kén, klór, nátrium és kálium tartoznak, a mikroelemek közé pedig a vas, réz, cink, fluor, jód, kobalt, mangán, szilícium, króm, szelén, molibdén, nikkel, vanádium, ón és arzén tartoznak. Utóbbiakból a szervezetnek jóval kevesebb a napi szükséglete. Ezek közül többet, a szervezet nem tud előállítani, ezért külső forrásból kell azt biztosítani. Felmérések alapján kijelenthető, hogy a magyar lakosság sem jut elegendő mikroelemhez, méltánytalanul el lett felejtve pl. a cink is.

Pedig létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban, ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, részt vesz a nukleinsavak és fehérjék szintézisében. Megfelelő mennyiségű jelenléte az ízérzés megőrzéséhez éppúgy szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi fejlődés és a szaporodás folyamataihoz. Továbbá segít a prosztatapanaszok elhárításában, fokozza a szellemi frissességet és csökkenti a koleszterin lerakódásokat. Hiánya serdülőkorban – különösen a reprodukciós szervekben – különböző fejlődési zavarokat okozhat, mivel a cink részt vesz a nukleinsavak (DNS) és a fehérje szintézisében, a sejtosztódásban és az inzulin okozta növekedési faktorban (IGF). A cinkhiány gátolja az immunrendszer normális működését is. A kutatók megfigyelték, hogy azok, akiknek kevés cink jutott a szervezetébe és alacsony volt a plasma cink-koncentrációja, jelentősen nagyobb valószínűséggel betegedtek meg a csípő és a gerinc osteoporosisában (csontritkulás).

Miben található meg a cink?

A vegetáriánusoknak különösen ügyelniük kell a cink megfelelő mértékű pótlására, ugyanis a cink a természetben nagyobb mennyiségben a kagylóban, a húsokban, a májban és a tojásban van jelen. A naponta szükséges cink mennyiség 10-20 mg, amit „beszerezhetünk” 300 g lencséből vagy 120 g búzacsírából. Más hüvelyesek (borsó, bab, stb.), a teljes kiőrlésű termékek (pl. barna kenyér), bizonyos sajtféleségek is jó cinkforrásnak számítanak. Cinkhiányra utalnak a körmön lévő fehér foltok.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár