fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Ájurvéda – vagyis az Élet tudománya

Az Ájurvéda, mint világszemlélet, életfilozófia a világon a harmadik legelterjedtebb gyógymód, melyet több mint 1 milliárd ember használ nap, mint nap. Ez a legősibb, természetközeli módszer összesítette az elmúlt évezredek és szakértőik tudásanyagát, tapasztalatait és ismereteit. Nem csak a test, hanem a lélek egészségére is felhívja a figyelmet, és amellett, hogy az egyéni adottságokon alapul, általános tanácsokkal is szolgál.

Az Ájur Véda egy holisztikus életfilozófia, mely több ezer évre visszavezethető ősi indiai tudomány. A kifejezés az „áyus” és a „veda” szanszkrit szavakból áll. Az „áyus” életet jelent, a „veda” szó pedig tudományt, az Ájur Véda tehát az élet tudományát foglalja magában.

Az Ájur Véda nemcsak orvostudomány, hanem egyfajta világszemlélet, amely az étrendet, a viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és helyreállítása részeként tárgyalja. Az Ájur Véda több, mint 5000 éve létező tradíciója a legnagyobb hangsúlyt a prevencióra, az egészség megőrzésére helyezi, ugyanakkor az orvostudomány napjainkban ismert ágazataival – belgyógyászat, gyermekgyógyászat, szemészet stb. – is foglalkozik. Az Egészségügyi Minisztérium 11/1997-es határozata alapján az Ájur Véda a hivatalosan elismert, orvosi végzettséghez kötött tevékenységek sorába tartozik.

A dosák rendszere

Az Ájur Véda fő elve a dosák rendszere. A dosák olyan erők, amelyek az öt őselem (éter, levegő, tűz, víz, föld) meghatározott arányú kombinációjából állnak, és az őket alkotó elemek biológiai energiáit, tulajdonságait hordozzák magukban. A dosák működése eredményezi a testen belül a mozgást és a változást, irányítja az emésztést és az anyagcserefolyamatokat.

Három fő dosát különböztetünk meg: a váta, a pitta és a kapha típusokat. Mindenkinek egyedülálló dosa-típusa van, ami a fizikai és a pszichés személyiségjegyek alapján határozható meg. A születéskori dosa-egyensúly a környezeti hatások, a szokások és az életmód következtében változik, erőteljesebb behatásokra az egyensúly megbomolhat és diszharmónia jöhet létre, ez pedig a kiváltó ok tartós fennállása esetén szervi elváltozásokhoz vezethet.

3 fő terület

Az ájurvédikus egészségmegőrzésnek és kezelésnek három fő területe ismert: a táplálkozás, az életmód és a gyógyító eljárások, az étrendnek nagyon fontos szerepe van lelki és testi egészségünk szempontjából. Ahogy a mondás tartja: azzá válunk, amit megeszünk. Ez valóban igaz. Nemcsak az élelmiszer jellege, forrása, termesztésének körülményei, de az elkészítés módja és a szakács tudata is befolyásolja az elkészült étel hatását tudatunkra, fizikai testünkre. Ez az ősi tudomány a lakto-vegetáriánus étrendet javasolja, amely zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, olajos magvakból és tejtermékekből áll, az ember számára teljes mértékben elegendő tápanyagot biztosító táplálkozás.

Az ízlés szerepe és az élelmiszerek párosítása

Az ízeknek nagyon fontos szerepük van. A hat alap íznek (édes, savanyú, sós, keserű, fanyar és csípős) minden fő étkezésnél jelen kell lennie, de az adott egyén dosa-típusától, illetve az esetleg már meglévő diszharmóniától függ, hogy kinek mennyire van szüksége belőlük. Egyéb tulajdonságokat is figyelembe kell vennünk, például, hogy az ételünk olajos vagy száraz, hideg vagy meleg, hűtő, vagy fűtő hatású-e, ami szintén meghatározza, hogy az milyen módon hat a testünkre és a tudatunkra, hogyan befolyásolja a dosa-egyensúlyunkat. Az élelmiszerek párosítása is jelentős szempont. Ha nem megfelelő ételeket kombinálunk, méreganyagok halmozódnak fel a szervezetünkben, amelyek hosszabb távon egyensúlyzavarokat eredményezhetnek.

Az életmód szempontjából az Ájur Véda számos hasznos tanácsot ad a napi tevékenységekre, melyek követése biztosítja a hosszú, boldog és stressz-mentes élet fenntartását. Elsajátításuk viszonylag egyszerű, mindenki számára megvalósítható, s automatikusan jó közérzetet és egészségjavulást von maga után.

Ájurvédikus jótanácsok télre:

  • A reggeli fogmosáskor adjunk szegfűszeget, fahéjat a fogkrémhez, hogy meg tudjuk előzni a fogak érzékenységét a hideggel szemben.
  • Torokfájás esetén meleg, kurkumás (dél-ázsiai gyömbérféle, fűszernövény) vízzel öblögessük torkunkat!
  • Ha a megfázás lázzal jár, elsősorban a keserű, antibiotikus hatású gyógynövényeket kell számításba venni.
  • – A meleg szezámolajjal való masszírozás segít megóvni az izületeket és végtagokat a kihűléstől.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár