fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Az ezüst a baktériumokat halálos zombikká változtatja

A zombi apokalipszis nem csak rémtörténet lehet egyes baktériumok számára. Új kutatások azt mutatják, hogy mikrobákat elpusztító ezüstoldatnak kitéve a káros baktériumcsírák „zombivá válhatnak”, haláluk után is eltüntethetik élő társaikat. Az eredmények megmagyarázhatják az ezüst tartós antibakteriális hatását, és javíthatják az olyan orvosi termékek teljesítményét, amelyek megvédenek minket a káros kórokozóktól.

Az ezüst felhasználása az orvostudományban évezredekre nyúlik vissza, és a tudósok már régóta tudják, hogy a fém erős antibakteriális szer. Az ezüstionok halálos munkájukat úgy hajtják végre, hogy lyukakat ütnek a baktériumok membránjaiba és azokon a káros baktériumba kerülve egyszerűen pusztítást okoznak abban. Olyan esszenciális sejtkomponensekhez kötődnek, mint a baktériumok DNS-e, megakadályozva azokat abban, hogy egyáltalán a legalapvetőbb funkcióikat ellássák.

De az ezüst „zombihatását” eddig nem ismerték fel. Ennek a borzalmas mechanizmusnak a feltárása érdekében a tudósok először megölték a Pseudomonas aeruginosa baktérium (alább részletesen írunk róla) mintáját ezüst oldat felhasználásával. Ezután gondosan elválasztották az elhalt baktériumokat az ezüst oldattól. Amikor az élő baktériumokat újra vegyítették az ezüst által elpusztított „holt” baktériumokkal, mikroszkopikus mészárlásnak lehettek szemtanúi: az élő baktériumok 99,99% -át semmisítették meg az ezüstöt tartalmazó, „zombik”.

A Pseudomonas nemzetség több mint 140 baktériumfajt tartalmaz, közülük a Pseudomonas aeruginosa kapta a legtöbb figyelmet, az emberek esetében ugyanis ez a faj alakít ki leggyakrabban fertőzéseket. A klímaberendezések mellett a lefolyók, WC-tartályok, kézmosók, csaptelepek nedves környezetében megtelepedő baktérium egészséges immunrendszerű emberekben ritkán okoz betegséget, legyengült immunrendszer esetén azonban magas halandósági arányt mutatnak ezek a fertőzések. A Pseudomonas képes ellenállni a hagyományos fertőtlenítőszereknek, ezért fontos ezeknél hatékonyabb megoldást választani.

Ezután elektronmikroszkóppal a kutatók leképezték az elhalt baktériumokat és felfedezték, mi okozta ezt. „Holttestükben” ezüst nanorészecskék tározói épültek fel, ami azt jelzi, hogy az elhalt baktériumok szivacsként viselkednek, és elnyelik az ezüstöt. A tárolt ezüst viszont kiszivárog a környezetbe, „különösen, ha a környezet más, vonzó szivacsokat tartalmaz az ezüst számára” – mondja David Avnir vegyész, az új tanulmány vezetője. – Esetünkben a többi szivacs, a még ekkor élő, káros baktériumok voltak.

A kutatók, akik a Scientific Reports-ban tették közzé eredményeiket, megvizsgálták a zombibaktériumoktól elválasztott megoldás pusztító erejét is. Amikor alacsony koncentrációjú ezüst-nitráttal kezdték, a maradék oldat nem volt elég erős ahhoz, hogy teljesen eltörölje a káros baktériumok második körét. Ez azt jelzi, hogy a baktériumok valóban felszívják az ezüst tartalmat az oldatból – állítják a kutatók. Amikor nagy koncentrációban kezdték el használni az ezüst-nitrátot, az oldat még két további baktériumcsoporton keresztül megőrizte ölő erejét, feltehetően azért, mert a baktériumok első köre nem tudta felszívni az összes ezüstöt.

„Ez az ezüst egyik rendkívül fontos tulajdonsága, amelyről még senkit nem láttam beszélni.”

– összegzi a kutatás eredményét chicagói Illinoisi Egyetem molekuláris mikrobiológus munkatársa.

A megállapítás fokozottabb képességet eredményezhet az ezüstalapú kezelések hosszútávú hatásaiban. Az orvosok és a kórházak már számos ezüst tartalmú infúziós gyógyszerkészítményre támaszkodnak – a kötéstől a katéterig – a baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében. A nemesfémet általában súlyos sebeknél alkalmazzák, de a fogyasztók akár olyan termékeket is vásárolhatnak, amelyek csökkentik a nemkívánatos mikrobákat otthon, például ezüstöt tartalmazó zoknik és mosógépek, amelyek ezüsttel fertőtlenítik a ruhákat és persze táplálékkiegészítők, kozmetikumok formájában is elérhetőek már.

A kutatásban feltárt zombi hatás megértése hatékonyabb tervezéshez vezetett az ilyen termékeknél, megerősített antimikrobiális képességekkel hogy távol tarthassuk a káros baktériumokat.

Lehet, hogy a zombik mégsem olyan rosszak..?🙂

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár