fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Beszéljünk az INULINRÓL!

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős élettani tulajdonságát adja. számos növény gyökerében előfordul, de legnagyobb koncentrációban, a csicsókában található meg.

A csicsókát régen a szegények édes krumplijának nevezték, mert nagyon igénytelen növény, homokos, száraz talajon is megél, a szára állatok takarmányozására kiváló, a gumója, mely az inulint tartalmazza a burgonyához hasonló, bár kissé édesebb élelem. A csicsóka gyökérgumója az inulinon kívül számos táplálkozási és egészségügyi szempontból fontos anyagokat (fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, mikro- és makroelemeket, esszenciális aminósavakat) tartalmaz. Mindemellett nagy rosttartalma mint ballasztanyag laktató hatású, a bélműködés rendezését kedvezően befolyásolja, sőt a méreg- és rákkeltő anyagok megkötését és kiürítését is segíti.

Mai életünk egyik legnagyobb egészségügyi problémája az elhízás, mely a mennyiségi és minőségi, cukrokban bő túltáplálkozásnak, a mozgáshiánynak a következménye. A testsúly növekedésével a sejtek inzulin iránti érzékenysége nő, ami inzulinrezisztenciához vezet. Ez, valamint az ebből adódó hiperinzulinizmus elhízást, zsír- és cukoranyagcsere-zavarokat, szív és érrendszeri bántalmakat, rákos sejtelfajulást, vércukor-csökkenéseivel idegrendszeri labilitást, agresszivitást hozhat létre.

Az inulint alkotó gyümölcscukor (fruktóz) számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik.

A legerősebben édesítő cukorféleségünk. Mivel a répacukornál 1,5-szer, a szőlőcukornál 2,5-szer erősebb édesítő hatással bír, kevesebb kell belőle, nem vesz fel fölösleges szénhidrátot az ember. Szacharinnal édesítőpárban, nagy édesítőereje folytán, kisebb energia- ill. kalória felvételt, ezáltal fogyást eredményez.

Anyagcseréje a glükóznál lassúbb, és napi 80 grammig inzulin nélkül is hasznosul. A szőlőcukorral szemben passzívan, lassabban szívódik fel, de gyorsabban épül a májba glikogén formájában. Ezáltal kevésbé szélsőséges vércukor ingadozásokat okoz, ami a labilis cukorbetegek számára kedvező. A fruktóz sietteti az alkohol, acetaldehid lebontódását, ez pedig az iváskényszer leküzdésében lehet reménykeltő. Nem okoz olyan mérvű fogszuvasodást, mint a mindennapos répacukor és szőlőcukor. A vér szabadzsírsav-tartalmát is csökkenti, mely az időskori cukorbetegségben oly fontos inzulinrezisztencia csökkenését, ezáltal a hiperinzulinizmus redukcióját eredményezi, mely a cukorbetegség javulásához, valamint testsúlycsökkenéshez vezethet.

Az inulin, mint összetett szénhidrát, fruktóz (gyümölcscukor) alegységekből épül fel. Az emberi tápláléknak, helyes táplálkozási szokások mellett kb. 42% szénhidrátot kell tartalmaznia. A szervezetünk fő energiaforrása a glükőz (szőlőcukor), de természetesen egyéb más monoszacharidokat, köztük a fruktózt is hasznosítani tudjuk. A glükóz felszívódása után a vérbe kerül, ahonnan inzulin segítségével kerül be a sejtekbe.

Az inulint mint összetett szénhidrátot az emberi szervezet hasonlóan a cellulózhoz nem képes lebontani felszívható, emészthető állapotú cukormolekulákra. Ennek a ténynek köszönheti az inulin mint prebiotikum az elsődleges hatását.

Mit nevezünk pro-és prebiotikumnak?

Ismert tény, hogy a bélrendszerünk (kivéve az erősen savas vegyhatású gyomrot) nem steril, számos nem-patogén (azaz betegséget nem okozó) kórokozó, baktérium él a szájunkban, vékony-, vastag- és végbelünkben. Ezek a baktériumok elengedhetetlenül szükségesek a tápanyagok lebontásához, emésztéséhez, felszívódásához. Nagy szerepet játszanak a táplálékkal a szervezetünkbe kerülő patogén (azaz betegséget okozó) kórokozókkal szembeni védekezésben. A probiotikumok olyan élő élelmiszer alkotórészek, amelyek hatással vannak az emberi egészségre. Ezen élő mikroorganizmusok leggyakrabban a Lactobacillus és Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok.

A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre a gyomor-bélrendszer emésztőenzimjei nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig. Itt serkentik a bél mikroflórájában található kedvező hatású mikroorganizmusok szaporodását.

Legfontosabb és leghatékonyabb prebiotikum az inulin!

Nézzük át milyen fontos hatással rendelkezik az inulin mint prebiotikum az emberi szervezetben! Komppetíció útján megakadályozzák a kórokozó, patogén baktériumok megtapadását a bél falán. Ezt úgy érik el, hogy a prebiotikumként szolgáló poliszacharidok, köztük az inulin is, cukorkomponensei hasonlóak a légutak, a bél, a hugyutak nyálkahártyáján található szénhidrát tartalmú receptorokhoz. Egyes kórokozók ezekhez a receptorokhoz a cukorkomponensek révén kötődnek, így az inulin megköti ezeket a baktériumokat még mielőtt a nyálkahártyákhoz kapcsolódnának.

Másrészről a patogén baktériumokra nézve káros anyagok képződését segítik elő. Az inulin fokozza a probiotikumok termelődését, megtapadását és kolonizációját. Nagy nedvszívó, vízmegkötő képessége folytán a gyomorban és a vékonybél kezdeti szakaszán ballasztanyagként szolgálva teltségérzést okoz, ezzel az étvágyat csökkenti. Ozmotikus hatásánál fogva a vastagbélben is vizet szív vissza, ezzel lágyítja a székletet, a székürítést könnyebbé teszi, a bélmozgások egyenletesebbé válnak.

A bél nyálkahártyája testünk legnagyobb „immunszerve”. Hogy kell ezt érteni? A bél nyálkahártyája 200-300m2-nyi felszínén keresztül érintkezik a környezetből származó, a tápanyagokkal bejutó antigénekkel. A folyamatos antigén terheléssel és patogén kórokozókkal szemben a bél nyálkahártyája védelmet nyújt. A szervezet összes ellenanyag-termelő sejtjének 70-80%-a a bél falában helyezkedik el. Az inulin a bél nyálkahártyájában lévő nyirokszövet számát növeli, működését serkenti.

A bél kedvező kolonizációja fokozza a bélfal védelmében fontos szerepet játszó ún. szekretoros IgA termelődését. Az inulin, mint prebiotikum elősegíti a vastagbél nyálkahártya sejtjei számára energiaforrásként szolgáló rövid szénláncú zsírsavak termelődését, ezzel a bél immunológiai éréséhez, a bélfal ellenálló képességéhez járul hozzá. Ezek mellett a prebiotikumok, így az inulin is fokozzák a kalcium, a vas, a magnézium és a cink felszívódását a vastagbélből.

Az inulin fruktóz tartalma laktat, étvágyat csökkenti, javítja a bélműködést, ballasztanyagként megköti a mérgező anyagokat. Cukorbetegeknél kockázat nélkül biztosítja a megfelelő vércukorszintet.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár