fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Csontritkulás – Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…

A csontritkulást néma járványnak is nevezik, mert észrevétlenül támadja meg a szervezetet, és hatalmas károkat okozhat. Ha azonban odafigyelünk erre a folyamatra, elkerülhetjük a csontrendszerünk összeomlását.

A csontritkulás az élet velejárója, ami többnyire genetikai kódoltság függvényében képes kárt okozni a szervezetben. Ennek ellenére kellő odafigyeléssel a pusztítás mértéke jelentősen csökkenthető. A csontritkulás többnyire alattomosan támad, hiszen hosszú ideig különösebb jelzések, és fájdalomérzet nélkül keríti hatalmába testünk tartópilléreit. A betegség előrehaladottabb állapotában pedig már a gyakori esésekből adódó csonttörések, valamint a test statikájának átalakulásai miatt okozhat fájdalmat.

A csontritkulás kórós mértéke elkerülhető, illetve a már meglévő betegségből adódó nehézségek mérsékelhetőek, ha a helyes táplálkozás és a megfelelő táplálék-kiegészítők fogyasztása mellett kellőképpen figyelünk testünkre, és rendszeresen végzünk megfelelő gyakorlatokat, valamint környezetünket kedvezően alakítjuk ki.

A csontritkulás természetes folyamat

Csontrendszerünk az évek előrehaladtával folyamatosan ritkul, de nem mindegy, hogy ez a folyamat mikor és kezdődik és milyen mértékű lesz. Mindez elsősorban a csontrendszer kiépülésétől függ, tehát attól, hogy fiatalkorig az adott egyén csontrendszere el tudta e érni a genetikailag kihozható legnagyobb csonttömeget, az úgynevezett csúcs tömeget. A csonttömeg kialakulása 70%-ban genetikailag meghatározott, s ettől függ, hogy egy ember erősebb vagy gyengébb csontozatú lesz, vagyis milyen fejlettségű csontrendszerből fog majd idővel veszíteni.

Amikor a csonttömeg elér egy bizonyos alacsony szintet, akkor nagy lesz a rizikója a törésnek, tehát relatív kis eséstől, ütéstől is eltörhet a csont. A csontállományból történő vesztés a szervezet hormonális átalakulásának (klimax) vagy az öregedés folyamatának köszönhető, illetve történhet betegség (pajzsmirigy, más endokrinológiai probléma), vagy gyógyszerkezelés (szteroid tartalom) hatására is. Ám a csontritkulás többnyire nőknél válik kóros mértékűvé, mégpedig a klimaktéruim kezdetével.

Ugróiskola

Ahhoz, hogy elkerüljük a kóros csontritkulás állapotát és annak következményeit, a megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni. Fontos odafigyelni a megfelelő étrendre, ami megfelelő mennyiségű kalcium bevitelt és az ennek felszívódásához szükséges D vitamin biztosítását jelenti. Emellett rendkívül fontos a rendszeres mozgás -elsősorban függőleges irányú-, amivel a csont építő sejteket lehet stimulálni.

Figyelem! Hagyjuk a gyerekeket ugrándozni, ők még ösztönösen tudják, mire van szüksége a szervezetüknek!

Felnőtt korban a táplálkozást illetően főleg azokban az időszakok ban és helyzetekben kell különösen odafigyelni, amelyek fokozott szükségletet jelentenek a kalcium és a D vitamin beépülését tekintve.

Ilyenek az alábbiak, mikor érdemes táplálék-kiegészítőket fogyasztani, és rendszeresen ellenőriztetni a vérképünket:

– Terhesség időszaka

– Szoptatás időszaka

– Laktóz érzékenység (nem fogyaszt hatók a laktóz tartalmú élelmiszerek, mint például: sajt, tejtermékek, mák, dió stb.)

– Napallergia (aki nem mehet napra, annak szervezetében nem termelődik D-vitamin a napfényhatására).

– Bélbetegség, vagy valamely bélszakasz hiánya, ami felszívódási zavart eredményezhet.

– A menopauza időszakának kezdete, amikor ajánlott elmenni csontszűrő vizsgálatra, mert ha valaki fokozott csontvesztői körbe tartozik, akkor még idejében be kell avatkozni a folyamatba.

A szükséges plusz

Villarosa

A klimaktérium idején jelentkező csontritkulás összefügg a szervezet hormonháztartásának átalakulásával. A jelentősen csökkenő ösztrogén és progeszteron viszont pótolható természetes hormonkészítmények alkalmazásával, így elkerülhetőek a szintetikus hormonok okozta mellékhatások. A természetes hormonokat, különféle növények kivonataiból nyerhetjük. Ezek közül leggyakoribb a Wild Yam (Dioscorea villosa) progeszteron szerű anyagainak felhasználása.

Ilyen eljárással készül a Villarosa kapszula, illetve gél, amely fitoprogreszteront és flavonoidokat tartalmaz. Hatóanyagainak köszönhetően a csontrendszer és az érrendszer visszanyerheti a hormonhiány miatt elvesztett tulajdonságait. A Wild Yam-ból (Dioscorea villosa) kinyert és átalakított, progeszteronszerű hatóanyagainak felhasználásával készült, kiváló minőségű, megbízható, természetes hormon tartalmú készítmény a Villarosa kapszula, mely fitoprogreszteront és flavonoidokat tartalmaz.

Rendben tartja a havi ciklust, csökkenti az éjszakai izzadást. Idősebb nőknél csökkenti a hüvelyszárazságot. Harmonizálja a hormonszintet, ennek köszönhetően gátolja a menstruáció idején fellépő hormonális alapon kialakuló bőrproblémákat (pl: fokozott faggyúműködés, pattanások kialakulása). Ugyancsak csökkenti a menstruáció ideje alatt gyakran fellépő kellemetlen végtag ödémát, puffadást, ami a szervezet fokozott vízvisszatartása következtében alakul ki. Amerikai tapasztalatok alapján kb. 40 %-kal csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit. Naponta 2 kapszula fogyasztása javasolt.

Kalcium kapszula és Corall Kalcium kapszula

A kalcium mintegy 99 %-a a csontszövetben raktározódik. Mivel a szervezet kalciumszintjének csökkenése jelentős szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában, a csökkenés mértéke pedig hatással van a betegség okozta károk mértékére, ezért nagyon fontos a rendszeres vérképvizsgálat és az annak alapján történő kalciumpótlás. A Kalcium kapszulát inkább megelőzés esetén érdemes szedni, illetve azokban az életszakaszokban, amikor ennek az ásványi anyag pótlásának kiemelt szerepe van. Kifejezetten ajánlott gyerekeknél csonterősítésre, illetve sportolóknál és a terhesség ideje alatt.

Gyakorlati útmutató a csontritkulás megfékezésére

A csontritkulás megfékezésére végzett mozgás során az izomrendszert, a tartást és az egyensúlyi rendszert javítjuk, s mindez segíti majd a mozgáskoordinációt. Valamint fontos a test- mozgás azért, mert a csontképződéshez mozgásingerre van szükségük a sejteknek.

A gyakorlatok célja egyrészt, hogy kialakuljon a gerinc körül egy fűző jellegű izom rendszer, mely kíméli a gerincet az elfáradástól, másrészt, a csontritkulásból adódó tipikus testtartás okozta fájdalmak elkerülése. A csont – ritkulás következtében egyes izmok megrövidülnek, mások megnyúlnak, és emiatt jellegzetesen görnyedt testtartás alakul ki, mely az izmokban és szalagokban keletkezett fájdalommal jár.

Mindezek elkerülésére a következő gyakorlatokat legalább hetente három alkalommal szükséges elvégezni!

1. Hanyatt fekvésben nyújtózzon jól ki, a nyújtott helyzetet 3-5 mp-ig tartsa meg, azután lazítson. Rövid szünetekkel a gyakorlatot ötször ismételje meg!

2. Hanyatt fekvésben a karlazán nyújtva a törzs mellett, térd enyhén hajlítva. A lábfejet emelje felfelé, közben a sarkat nyomja a talajhoz. A hasizmokat, a farizmokat feszítse meg, a feszítést tartsa meg 3-5 mp-ig, azután lazítson. Ismétlés ötször.

3. Hanyatt fekvésben, karok a törzs mellett, a könyököket erősen nyomja a talajhoz, lapockát zárja a feszítést tartsa meg 3-5 mp-ig, azután lazítson. Ismétlés ötször.

4. Hanyatt fekvésben a lazán felhúzott térdeket, először jobbra, majd balra fordítsa, az enyhén feszülő véghelyzetet 3-5 mp-ig tartsa meg. (ha nem okoz panaszt, a gyakorlat közben fejét kissé megemelheti). Ismétlés mindkét oldalra ötször.

5. Hason fekvésben, karderékszögben hajlított könyökkel a törzs mellett. Feszítse meg hát és hasizmait és mellkasát a karokkal együtt emelje fel. Tartsa meg a helyzetet 3-5 mp-ig, azután lazítson. Ismétlés ötször.

6. Hason fekvésben, homlok a talajon, kéz hátul a keresztcsont felett. Feszítse meg a hasizmokat és a farizmokat, a sarkat nyomja hátrafelé a fejet kissé emelje meg és nyújtsa előre. Tartsa meg ezt a testhelyzetet 3-5 mp-ig, azután lazítson. Ismétlés mindkét oldalra ötször.

7. Négykézláb térdelő helyzetből felváltva emeljük fel az egyik kart és az ellenkező oldali lábat és nyújtsuk vízszintesen a kart előre a lábat hátra, közben feszítse meg a hát és a hasizmokat, és a farizmokat. Tartsa meg a helyzetet 5 mp-ig, aztán lazítson. Ismétlés mindkét oldalra ötször.

Fontos tanácsok a csontritkulás elkerülése érdekében!

Tegyük biztonságosabbá mindennapi életterünket, annak érdekében, hogy csökkentsük az esések lehetőségét, mivel a csontritkulás fokozott csonttörési kockázatot jelent, és megnöveli a csigolyák összeroppanása mellett a combnyaktörés és csuklótörés kockázatát.

– Viseljünk kényelmes lábbelit!

– Télen tegyünk csúszásgátlót a cipőre és viseljünk speciális, csípőnél kibélelt nadrágot, ami esésnél felfog az ütésből!

– Csökkentsük a megbotlás lehetőségeit (szőnyeg, elektromos vezeték, telefonzsinór, stb)! • Legyünk óvatosak csúszós padlófelületen (főleg fürdőszobában, küszöbnél, járdaszegélynél)!

– Biztosítsunk jó látási lehetőséget – főleg lépcsőházban, kapubejárónál!

– Ne emeljünk nehéz tárgyakat! (ha ez feltétlenül szükséges, akkor guggoljunk le, és emelés közben a terhet tartsuk minél közelebb a törzshöz.)

– Álló vagy ülő elfoglaltságnál a munkafelület derékmagasságban legyen (pl.: vasalódeszka)!

– Fogyasszuk rendszeresen a Trace Minerals ásványianyag koncentrátumot, mely rendkívül magas calcium tartalma mellett további 83 értékes és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár