fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Egyes szakemberek az egyre sokasodó potenciaproblémák hátterében eddig elsősorban lelki tényezőket vélnek felfedezni, mivel az erekciós zavar manapság nagyon sok fiatal férfit is érint. Az utóbbi évtizedben azonban kiderült, hogy az erekciós képtelenség mögött sokszor fizikai betegségek állnak.

Mivel manapság egyre kevésbé számít tabu témának a potenciazavar, egyre több férfiről derül ki, hogy komoly küzdelmet folytat ilyen jellegű problémákkal. Annak, hogy mostanság többet lehet hallani erről a témáról az az egyik fő oka, hogy mára az orvostudomány több szakterületének képviselői, együttesen, összefogva próbálnak segíteni a betegeken, ami azt eredményezi, hogy több érintett mer orvoshoz fordulni problémájával, mint régebben. Persze még mindig nem elegen.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a potencia zavarral küzdők száma csak annyival nőtt az utóbbi időben, amennyivel többen vállalják fel nehézségeiket. A növekedések számát indokolja a problémák hátterében álló betegségek számának sokasodása is. Természetesen azért, mert a szakembereknek sikerült rávilágítaniuk a potenciazavar és néhány szervi elváltozás közötti összefüggésre, még nem kell a pszichés tényezőket figyelmen kívül hagyni, hiszen sok esetben, főleg a negyven-ötven évnél fiatalabbaknál nagyrészt még mindig ennek tulajdoníthatók a merevedési zavarok.

Azonban, ha egy férfi ilyen tüneteket észlel, mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnia, egyrészt azért mert ma már nagyon hatékonyan kezelhetőek a férfiasságot érintő problémák, másrészt vannak olyan betegségek, melyeknek az erektális diszfunkció „csak” egyfajta előjele. Ezt időben felismerve nem csupán férfiasságot mentő, de életmentő is lehet az orvosi segítség.

Potenciazavarból infarktus

A potenciaproblémák kérdéskörével összekapcsolódó egyik szakterület a kardiológia. Az elmúlt évtizedben számos vizsgálat kezdődött a potencianövelő készítmények kapcsán, Magyarországon. Néhány érdeklődő szakorvos ezen kutatások során kezdett el foglalkozni a kardiológia és a potenciazavarok összefüggéseivel, melynek eredményeképpen egyre több szív és érrendszeri betegről derült ki az évek során, hogy merevedési zavaruk is van. Ugyanez megmutatkozott a magas vérnyomásban szenvedő betegek 25-30 százalékánál, valamint a cukorbetegek 50-60 százalékénál.

A vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a merevedési zavarok hátterében leggyakrabban érrendszeri megbetegedés áll. Az ötven év feletti betegeknek körülbelül 50 százalékánál ez indokolja az erektilis diszfunkciót. Az érelmeszesedés a test több pontján is megjelenhet. Amennyiben az érellátási zavar a hasi aorta környékén van, vagy a pénisz ereiben jelenik meg, szinte biztos, hogy okoz potenciaproblémát.

Amennyiben a fő ütőérnél van az elzáródás, azt meg lehet műteni és a merevedési zavar elmúlik. Ha valahol a szervezetben érszűkület jelenik meg, akkor meg van az esély rá, hogy máshol is megjelenjen, hiszen ez egy globális érrendszeri probléma. Így a későbbiekben előfordulhat akár az alsó végtagokban (szűkület), akár a szívkoszorúérnél (mellkasi fájdalom) vagy az agyi erekben (bénulásos tünetek). A meszesedés első jelei nem nagyon érzékelhetőek, gyakran maga a merevedési zavar az első tünet.

A panaszok általában a szűkebb ereknél – mint amilyenek a pénisz erei kezdődnek, ami nem más, mint a jéghegy csúcsa, mert a potenciazavarokkal kezdődő érszűkület, végül szívinfarktusba is torkollhat!

Okokkal teli kismedence

Természetesen az erektilis diszfunkció esetében az urológiai szakterületnek is fontos szerepe van, és a megfelelő megoldás megtalálásához, ezt a területet is ki kell vizsgálni. Vannak ugyanis olyan kismedencei betegségek, amelyek közvetlenül befolyásolják a hímvessző működését, így kihatással vannak a potenciára. Ilyenek lehetnek bizonyos kismedencei ér-ideg kötegek betegségei, valamint hormonális problémák -például azoknál, akik csökkent értékű herékkel születnek, vagy a heréknél fejlődési rendellenességek vannak, s ebből adódóan lesz csökkent értékű ez a szerv, illetve akkor, ha a heréket műtéti beavatkozásnál el kellett távolítani.

Továbbá a prosztata vagy, valamelyik kismedencei szerv betegsége, valamint ennek a régiónak a tumoros megbetegedése, illetve mindezek kezelése szintén összefüggésben lehet a potenciazavarokkal.

A prosztata jelzi, ha baj van!

A prosztatagyulladás okozhat potencia problémát vagy korai magömlést, ezért fontos odafigyelni ennek a fontos nemi mirigynek a jelzéseire, melyek legtöbb esetben vizelési nehézségek formájában jelentkeznek. Mivel a prosztatának meghatározó funkciója van a szexuális életben és a vizelésnél is, ezért 50 év fölött minden férfinek ajánlatos urológiai szűrésre járnia, mert kimutatható, hogy ekor fölött nagyobb a rizikója a prosztatadaganatos betegségeknek.

A prosztata rák, vezető helyen van a férfi daganatok között, de ha időben észlelik, akkor jó eséllyel gyógyítható, így nem minden prosztata tumoros betegnek kell attól félnie, hogy elveszti az erekciós képességét. Ha időben diagnosztizálják a betegséget, és az elváltozás még nem haladja meg magát a szervet és nem ad áttétet, akkor radikális műtéttel a tumor eltávolítható anélkül, hogy az erekciós működésért felelős idegrendszer sérülne. Ilyen esetben nem kell potenciavesztéstől tartani.

Szükséges vizsgálatok

Ma már egyre több körzeti orvos tovább irányítja a pácienst a megfelelő vizsgálatokra, melyek ambulánsan, kontrasztanyag bevitele nélkül néhány óra alatt elvégezhetők.

Érvizsgálat:

Speciális érbelhártya vizsgálat, ami a normál erekcióhoz szükséges ér összehúzódás-elernyedés képességet vizsgálja.

Ultrahang:

A nyaki ér ultrahangos vizsgálatából általában a teljes érrendszer működésére lehet következtetni.

Dopler index:

A kézen és lábon történő vérnyomásmérés. A kettő közti különbség feltehetően alsóvégtagi érelmeszesedést jelez.

Terheléses vizsgálatok:

Vérnyomás vizsgálat. A vérnyomás önmagában is okoz potenciaproblémát. Jó tudni! Vannak bizonyos vérnyomásgyógyszerek, melyek mellékhatásként erekciós zavart okoznak! Valamint különféle izomnövelő termékek káros hatással lehetnek a potenciára.

Vér és vizeletvizsgálat

Urológiai vizsgálat:

Prosztataszűrés

Olyan betegségek, amik beidegződési problémákkal járnak, szintén okozhatnak potenciazavart, de ezek ideggyógyászati területen további vizsgálatot igényelnek.

Mit meg nem tennék?

Nagy valószínűséggel a férfiak kis híján mindent megadnának potenciájuk megőrzéséért. Pedig szó nincs arról, hogy hatalmas áldozatokat kéne hozni ennek érdekében, csupán érdemes odafigyelni a szervezet legapróbb jelzéseire és a helyes életmód betartására. A különféle potencianövelő csodatabletták csak az érhálózatra hatnak, tehát növelik az ér rugalmasságát, de magát az érelmeszesedést nem gyógyítják, márpedig arra fontos odafigyelni az alapprobléma kezelése érdekében. Így meggátolható a merevedési zavar további romlása és megelőzhető egy esetleges szívinfarktus vagy agyérszűkület.

Tegyem! Érszűkület megelőzése:

  • Táplálkozás- és életmódváltás (húsok közül, inkább baromfi fogyasztása, sok gabonaféle és sok olivaolaj fogyasztása, valamint minél több fizikai aktivitás).
  • Olyan táplálék-kiegészítők alkalmazása, amelyek jótékonyan hatnak az érrendszerre.

Ne tegyem! Érszűkületet kiváltó tényezők:

  • Telített zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztása
  • Túlzott só bevitele a szervezetbe
  • Dohányzás (egy cigaretta elszívása, húsz percig összehúzva tartja az ereket, és érgörcsöt hoz létre, ami egy év alatt megszűnhet, ha az ember abbahagyja a dohányzást.)
  • Alkoholfogyasztás
  • Különféle izomnövelő termékek káros hatással lehetnek a potenciára.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár