fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Kő kövön nem marad – vesekő, epekő, fogkő

Életünk során szervezetünk több területén is kialakulhatnak kövek. Ezek sajnos nem drágakövek, hanem értéktelen képződmények, mint például a vesekő, melyek bárhol is keletkeznek, csak nehezítik szervezetünk működését. A kövek valamilyen folyamat eredményeképpen alakulnak ki az epében, a vesében, a fogakon, vagy akár a nyálban. De vajon milyen okokra vezethetőek vissza ezek a folyamatok?

Emésztés kiválasztás kövei

A vese és az epe esetében a kövesedés a szervezet egyfajta túlműködését jelenti, melynek következtében összesűrűsödött anyag csapódik ki kő formájában.

Epekő

Az epekő az emésztőrendszeri folyamatban képződik. Fizikailag úgy alakul ki, hogy az epehólyagban lévő epefolyadék –aminek az a feladata, hogy segítsen a szervezetbe bevitt táplálékot feldolgozni- besűrűsödik, és megkövesedik. Az epekő lehet egy nagy vagy több kicsi, összetételét tekintve, mindig koleszterintartalmú. Sok esetben semmilyen tünetet nem okoz, és véletlenszerűen derül fény meglétére egy ultrahang vizsgálat közben. Ezt a jelenséget némakőnek hívják.

Viszont ha aktív a probléma, akkor a tüneteket – görcsök, puffadtság, szúró fájdalom- nem lehet nem észrevenni, muszáj velük foglalkozni. Megfigyelhető, hogy a kő akkor okoz már problémát, mikor az illetőnél a háttérben álló lelki tényező figyelmet követel magának. Ezek az emberek általában otthon vagy a munkahelyükön korlátozva érzik magukat, olyan külső körülmények miatt, melyekkel szemben tehetetlennek gondolják magukat, ezért nem tudnak a helyzeten úgy változtatni, ahogy szeretnének.

Mivel kifelé nem képesek a saját akaratukat érvényesíteni, befelé termelnek köveket. Nem véletlen, hogy nőknél sokkal gyakoribb az epekő, mint a férfiaknál (70-30%), hiszen a munkahely és a családi élet közti vívódás a hölgyeket nagyobb arányban érinti. Ezt igazolja az is, hogy az epekövek leggyakrabban a szülést követő időszakban képződnek. Ilyenkor a nőben kialakul a gyermeke iránti felelősségérzet, szívesen maradna vele, mert szereti, és tudja szükség lenne erre, ugyanakkor vágyik vissza dolgozni, hogy emberek között legyen, pénzt keressen, ne maradjon le a szakmájában.

Ez a vívódás, illetve az, hogy a gyermekvállalás miatt eleve meg kellett változtatnia az addigi életét belső konfliktust okozhat, ami sok esetben kitermeli az epekövet. Férfiaknál, ha kialakul az epekő, annak hátterében inkább a saját családi modelljük és az új családjuk közötti különbözőségekkel kapcsolatos feldolgozatlanság áll. Látott valamit gyerekként, ami most egészen másképp van, és nem találja a kettő közt az összefüggést, ami megviseli.

Vesekő

A vese életfontosságú kiválasztó szerv, méregtelenítő funkciót lát el a szervezetben. A vesekő, a kiválasztási folyamat során, a vesén, átfolyó vérből kiszűrt vizeletben felszaporodott méreganyagok kicsapódásából keletkezik. A kő méretétől és elhelyezkedésétől függ, hogy tud-e ürülni, és ha igen, az mekkora nehézségekkel jár.

Érintettek szokták mondani, hogy a szülési fájdalom mértékéhez hasonló is lehet, amikor a vesekő a vizelettel távozik a szervezetből. A kövek összetételében mindig megtalálható a kalcium, de azonkívül más anyagok is, melyek egyénenként eltérőek, csakúgy, mint a vesekőképződés hátterében lévő lelki problémák is árnyaltan különböznek, személyfüggők. A mögöttes pszichés okok, általában hivatásbeli kérdésekkel kapcsolatosak. Az illető körülményei nem biztosítják számára, hogy azt a tevékenységet végezze, amihez szerinte tehetsége van, és úgy, ahogyan szeretné. Ezért nem tud kibontakozni, nem tud érvényesülni. Amíg ez a helyzet kínozza, addig újratermelődnek a vesekövek.

Az ürülés jelzi, hogy az ember megpróbálja feldolgozni a problémát, de az újratermelődés arra utal, hogy ez nem sikerül. Nem véletlen, hogy az ilyen típusú betegség inkább a férfiakat érintik, hiszen nekik általában fontosabb a presztízs, az egzisztencia, mint a nőknek.

Ki nem mondott kövek a szájban

Ma már népbetegségnek számítanak a fogakon keletkezett kövek, holott két évtizeddel ezelőtt még az orvostan hallgatók sem tanultak erről. Ennek a tendenciának is megvan az oka, amit könnyen megérthetünk, ha lélektani vizekre evezünk.

Fogkő

A fogkő nem más, mint elmeszesedett foglepedék. Minden evés után lepedék képződik a fogakon, amit ha nem tisztítunk le, akkor a nyálban található ásványi sók fokozatosan elmeszesítenek. Ez a felnőtt korban jelentkező tünet, kialakulhat íny fölött és íny alatt. Mindkét esetben veszélyes, mert, ha bizonyos időközönként nem szedi le a fogorvos, akkor ínygyulladást vagy más fogágybetegséget okozhat.

Az évtizedekig érintetlenül szaporodó fogkövek, annyira meggyengítik a fogágyat, hogy azok szinte maguktól kiesnek. A fogkőképződést hátráltatni lehet, az étkezések utáni alapos fogtisztítással, ugyanis ha nem hagyunk a fogakon lepedéket, akkor nincs, ami megkövesedjen. S bár lehetetlenség tökéletesen tisztítani a fogakat, a mai modern eszközök (speciális fogkefe, fogselyem) sokat segíthetnek abban, hogy kevesebb kő és lassabb iramban képződjön. Van, akinek sosincs fogköve.

Ennek fizikai oka az ásványi anyagokban szegény nyál, mely nem indít el meszesedést. De nem szabad megfeledkezni a lelki tényezőkről sem, amik a fizikai tünetek hátterében állnak. A fogak az agresszió szimbólumai, azokkal harapunk, rágunk. Abból kiindulva, hogy a fogkövek meggyengítik a fogágyat, azt mondhatjuk, hogy ezek a képződmények, a szükséges agresszió csökkenésére utalnak. Aki meg tudja élni az agresszióját, a hétköznapi konfliktusait, annak a fogai is egészségesebbek maradnak.

Az elfojtások, a szorongások a nem kifelé való megélés jelei a fogkövek. Nem véletlen, hogy a fogkő civilizációs probléma (felnőtt népesség 70-80%-át érinti) olyan népek betegsége, akiknél nehézségek vannak az egyének személyiségének megélésével. A törzsi kultúrákban ismeretlen ez a fogalom, mert az ott élő emberek kiadják az indulataikat.

Nyálkő

A fogkővel ellentétben a nyálkőképződés nincs kapcsolatban a szájhigiéniával, az ugyanis a nyálmirigyeken belül zajló folyamat. Általában nyálmirigygyulladás, beszűkült nyálkivezető okozza, amit többnyire a nyál extrém sűrűsége, vagy valamilyen görcs (amitől a nyálkivezető átmérője beszűkül) idéz elő. Lelki hátterében pedig belső merevség fedezhető fel.

Ha a nyálkő nem távozik magától, akkor nagyon hamar felismerhető tüneteket produkál. Étkezés közben illetve − után, tehát a nyáltermelődéssel összefüggésben, néha elképesztő méreteket öltve feldagad az arc azon a részen, ahol a nyálkő van. Ez a fájdalmas feszülést is okozó tünet általában elég ijesztően hat a betegre, aki ezért nem halogatja, hogy orvoshoz forduljon. Legtöbbször izomlazítók alkalmazásával, vagy gyengéd műszerekkel szakszerűen el lehet távolítani a követ, súlyosabb esetekben – amikor teljes elzáródást okoz – egy kisebb műtéti beavatkozás szükséges.

Harc a kövek ellen

Epekő esetében tanácsos a zsírszegény, növényi eredetű táplálkozás, mert ezáltal hígul az epefolyadék, és ez sok esetben megkönnyíti a kő természetes úton való távozását, illetve megnehezíti az újabb kőképződést. A sok folyadékbevitel ebben az esetben nem jelent segítséget.

A vesekő képződést hátráltatja, a már meglévő kövek távozását segíti a sok folyadékbevitel. Ugyanis a vese egy adott vérmennyiségből szűri le a méreganyagot és ez a mennyiség minél sűrűbb, annál több méreganyag csapódik ki belőle, ezét hígítani kell. A kiürülést illetően pedig azért hasznos a sok folyadék, mert hígabb környezetben nem keményednek meg annyira a kövek, és könnyebben távoznak.

A fogkőképződést lassíthatjuk megfelelő szájhigiéniával, ami azt jelenti, hogy legalább naponta egyszer, este szánjunk időt az alapos fogtisztításra, de legjobb, ha minden étkezés után megmossuk a fogainkat.

Gyengéd törődés

A kőtörésről legtöbbünk fejében a kőbányákban zajló kemény verítéket termelő folyamatok jutnak eszünkbe. Nem is gondolnánk, hogy egy Amazonas menti, és a világ más trópusi őserdeiben honos, kicsiny egynyári növény is képes ilyen folyamatokat véghez vinni az emberi szervezetben képződő vese- és epekövekkel. A növény neve Chanca piedra, azaz Kőtörő fű, melynek kivonataiban kimutatható nagyfokú kalciumoxalát, azaz kristályképzést gátló hatás.

Ennek köszönhetően a növény hatóanyaga képes megakadályozni a vesekő képződést a szervezetben illetve elősegíti a már kialakult kő lebontását. Mivel a gyógynövény, rendelkezik enyhe izomlazító és görcsoldó hatással is, így a kövek szervezetből való távozását is elősegíti.. További kutatások kimutatták, hogy a Kőtörő fű az epesav kiválasztásra és az epetermelésre is jótékony hatással van, így az epekő kialakulását is gátolja.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár