fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Mák – a hosszú, egészséges élet titka

Ebédidő, sorban állás a munkahelyi étterem pultjánál. A sok íncsiklandó egytálétel között pedig ott a mákostészta. Kérjünk, vagy sem? Inkább nem, hiszen ebéd után vissza kell mennünk az irodába. S a fogaink közé ragadt mák nem éppen gusztusos látvány… Ismerős a kép? Hányszor került már hasonló helyzetbe? Pedig egy fogselyemmel minden kiküszöbölhető lenne… Egészsége érdekében ne utasítsa vissza az első gondolatát, amikor a mákos tésztára néz. A szakorvosok szerint ugyanis célszerű minél több mákos ételt fogyasztani, hiszen az egyik legértékesebb, legegészségesebb növény.

Alvás, halál, termékenység, „repülés”

Ahány nép, annyi mítosz. És megannyi szokás. A görögöknél a mák fogalma az alváshoz és a halálhoz kapcsolódik. A mákgubó számtalan magja miatt a bőséget jelképezi, ugyanakkor a kábítószerként és fogamzásgátlóként a hiábavalóság szimbóluma. Az asszíroknál a mák az „öröm növényeként” szerepel. Kínában érzéki kalandok előtt használták. Oroszországban esővarázslásoknál tett jó szolgálatot. A néphitben boszorkányokkal kapcsolatban, mágiában, ráolvasásokban, jóslásokban gyakran szerepelt a mák, mint mágikus növény.

Termékenységvarázslás céljából, az ifjú házasokra mák magvait szórták, hogy különleges szaporodási képessége legyen az ifjú párnak. Mindemellett fertőtlenítő füstölésre, jövendőmondásra is alkalmazták. A népi gyógyászatban a mákfélék családjába tartozó fecskefüvet szembetegségek gyógyítására használják, azzal a hiedelemmel, hogy a fecske összegyűjti a mák nedveit, s ez gyógyítja a vakon született gyermekek látását.

A mák nemcsak élelmiszernövény, de kiváló hatású gyógynövény. A középkorban érzéstelenítőként és fájdalomcsillapítóként állt az orvosok rendelkezésére. A mák éretlen gubójának beszárított nedve az ópium. Az ókori görögök az ópiumot a gyógyítás mellett hedonisztikus, élvhajhász célokból is használták. Indiában nemcsak gyógyszerként, hanem méregként és ellenméregként is számon tartják.

Igazi vitaminbomba

Egy-egy mákkal dúsított ételből alkalmanként nem nagy mennyiséget eszünk, ennek ellenére értékes tápanyagtartalmú élelmiszer. 100 g mákban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

Reszelt almával, mazsolával a legfinomabb

A görög és római birodalomban tudtak élni: a mákot ugyanis mézzel keverve fogyasztották. Ám minket sem kell félteni, hiszen a mákos bejgli igazi magyar különlegesség. De említhetnénk a rétest, a fagylaltokat, a palacsinta töltelékeket, továbbá a tésztákat, amelyeknek mind-mind fontos alkotóelemei. A darált mák töltelékként akkor a legjobb ízű és állagú, ha felhasználás előtt összeforraljuk kevés tejjel és mézzel, vagy cukorral (cukorbetegek édesítőporral). Ízesíthető reszelt, kicsavart almával, mazsolával, sárgabarack dzsemmel, reszel citromhéjjal is.

Köhögéscsillapításra, görcsoldásra is tökéletes

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Köhögéscsillapításra, görcsoldásra, vagy súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására is tökéletes.

A fehérvirágú mák drognak minősül!

A máktok házszerként történő alkalmazása ugyanakkor veszélyes a szervezetre! 2006. január 1-től a fehérvirágú mák drognak minősül. Magyarországon csak a lilás, rózsaszínes változat termeszthető szabadon, illetve a házikertekben. A zöld termés (mákgubó) megvágása után képződő megszilárduló „tejnedv” a természetes ópium, mely mintegy 25-féle alkaloidot tartalmaz.

A mákgubó legfontosabb hatóanyagát, a morfiumot (morfint) 1805-ben különítették el.

Mik azok az ópiátok?

Az ópiátok csoportjába (más néven narkotikumok) tartoznak az ópiumszármazékok, melyek a mákból (gubóból) nyerhetők ki. A máktok 0,3-0,5%-ban tartalmaz alkaloidokat, melyek a központi idegrendszerre hatnak. Az ópiátok fontos szerepet kaptak a népi orvoslásban, és mint élvezeti cikkek is előkelő helyet foglalnak el az emberi társadalomban már több ezer éve.

A máknövény gubójából nyerhető két legfontosabb ópiát a morfin és a kodein. A koffein, a nikotin és a morfin az idegrendszerre hatnak. Az idegsejtek közötti jelátviteli folyamatokat zavarják meg, így fejtik ki hatásukat. A mák nyers gubójából nyert szárított latex, az ópium egyik alkotója a morfin. A morfin olyan sejtfelszíni jelzőmolekulákhoz, ún. receptorokhoz tapad, amelyek a szervezetben természetes úton keletkező fehérjéket, az ún. opioid peptideket érzékelik. Ez a jelátviteli folyamat fontos szerepet játszik abban, hogy hogyan érzékeljük a fájdalmat. Ezeket, illetve a belőlük készülő gyógyszereket legálisan fájdalomcsillapító szerként használják, a heroin pedig – a morfin egyik módosított formája – igen veszélyes, illegális kábítószer.

„Tartósítja” a csontokat

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.

A tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma okozta a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A szakértők aztán kedvet kaptak további kísérletekhez, és létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény döbbenetes volt. A mákolajjal kezelt csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

A csallóköziek már tudták a titkot

Ezen a temetőfeltáráson vett részt Schirilla György és Oláh Andor is, akiket egy régész ismerősük hívott el a XIX. század eleji csallóközi temető feltárására. A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az épségben maradt csontok oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És ami a legfontosabb: rengeteg mákot ettek. Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Márpedig a mák nagyon egészséges.

Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat is, ami megkönnyíti ezek felszívódását. Naponta legalább egy evőkanállal célszerű belőle enni, legjobb reggelire. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését.

Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki. Csontritkulás megelőzésére érdemes hetente háromszor mákos ételeket fogyasztani, vagy rendszeresen alkalmazni a gyógynövény szaküzletekben kapható mák-olajat.

Olaja egyenértékű az olívaolajjal

A mákszemek nagyobb mennyiségű olajat tartalmaznak. A mák magvak hideg sajtolásával mintegy 33 százalék, meleg sajtolással pedig kb. 50 százalék olaj nyerhető. Az olívaolajjal egyenértékű olaj, mely étolajnak és 1-2 mokkáskanállal, pl. salátákra csepegtetve étkezési célra is felhasználható. A friss mákolaj alacsony morfintartalmú, halványsárga színű, hígan folyó, kellemes ízű és illatú.

Energiatartalma: 884 kcal/100 g. Zárt, sötét, hűvös helyen tárolható. A sajtolás után visszamaradó ópiumszagú lepénye enyhén bódító, narkotikus hatású. A mákolajat felhasználják gyógykészítmények, kozmetikai termékek alkotóelemeként, valamint művészfestékek alapanyagaként és alkalmas fafelületek ápolására. Levegőn gyorsan szárad, fehér masszává keményedik, ezért szappanok alapanyaga is.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár