fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Menopauza, változókor, klimax – Tünetek és enyhítésük

A nők életében a menstruáció jelentkezése majd elmaradása meghatározó a nőiesség megélésében, s ez utóbbi sokakban a múlandóság érzését kelti. Mindez nem kell, hogy így legyen, ha képesek vagyunk megtalálni a fizikai tünetek csökkentésének módját és változtatni tudunk gondolkodásunkon.

A változókor nem betegség és nem is szabad annak kezelni, hiszen a nők életének természetes velejárója. A klimaktérium (klimacterion) szó jelentése: sorsdöntő fordulat, ami elsősorban arra vonatkozik, hogy a menstruáció végleges elmaradása után a nőnek már nem lehet gyermekük, nem pedig arra, hogy megszűnnek nőként létezni és élni. A változókor tünetei testileg és lelkileg egyaránt kezelhetőek annak érdekében, hogy a nő ne élete katasztrófájaként, hanem természetes részeként élhesse meg ezt az időszakot.

A változókor folyamata és tünetei

A klimaktérium időszaka – ami a petefészkek hormonreceptorainak elöregedésével jár – több fázisra bontható.

1. szakasz:

Az utolsó menstruáció előtti 5 vagy akár 10 év időszaka, melynek legfőbb tünetei a vérzészavarok, valamint megjelenhet hőhullám, ingerlékenység is.

2. szakasz:

Az utolsó havivérzést két évvel megelőző és két évvel követő időszak, melyre minimális progeszteron-termelés és ösztrogén dominancia jellemző.
Ennek a fázisnak legjellemzőbb tünetei -a hőhullámok, az izzadás, a pszichés nehézségek (szorongás, depresszió, önértékelési zavarok, érzelmi labilitás, stb). Ebben a szakaszban sok nőnél megjelennek a szexuális zavarok, melyeknél a fizikai okok mögött jelentős mértékben meghúzódnak lelki tényezők.

3. szakasz:

A minimális progeszteron-termelés és az ösztrogén dominancia miatt könnyebben kialakulhat csontritkulás, érelmeszesedés és abból adódó betegségek, valamint előfordulhatnak vizelettartási problémák, és gyakrabban jelentkezhet feledékenység.

Mesterséges veszélyek

A nők aktív életszakasza mostanság egyre inkább kitolódni látszik. Ennek egyik legszembetűnőbb jele a késői szülés. Mindezek előidézték a nőkben azt a jogos igényt, hogy a női hormonok aktív termelődésének időszaka meghosszabbítható legyen. Az orvostudománynak köszönhetően ma már léteznek olyan hormon tartalmú gyógyszerek, melyek alkalmazásával akár 5-10 évvel is késleltethető az utolsó menstruáció időpontja. A hormonterápia lényege, hogy a klimaktériumban a petefészkek által kisebb mennyiségben termelt hormonokat próbálja mesterséges úton pótolni.

Ennek a megoldása jelentősen megkönnyíti a nők sorsát, viszont drasztikusan beleavatkozik egy spontán biológiai folyamatba, és ezzel egy természetellenes állapotot igyekszik fenntartani. Ráadásul az eljárás nem is teljesen veszélytelen, hiszen elhízást, fejfájást, hányingert, magas vérnyomást, trombózist és a májfunkciók romlását idézheti elő. Ezenkívül felveti azt a vitatott kérdést, hogy a mesterséges hormonkészítményeket szedőknél gyakoribb a méhnyakrák és az emlőrák kialakulási esélye.

Természetes hormonpótlás

Jó hír, hogy a természet gondoskodik azokról, akik szeretnék, hogy a női hormonjaik minél tovább működjenek és a változókor időszakát a lehető legkevesebb tünet kíséretében, nehézségektől mentesen akarják megélni. A változókor idején jelentősen csökkenő progeszteron ugyanis pótolható természetes hormonkészítmények alkalmazásával,
így elkerülhetőek a szintetikus hormonok okozta mellékhatások. A természetes hormonokat, különféle növények kivonataiból nyerhetjük.

Ezek közül leggyakoribb a Yam gyökér (Dioscorea villosa) progeszteron szerű anyagainak felhasználása. 

További természetes megoldások

A természet az alábbiak segítségével is a változókor nehézségeinek enyhítését szolgálja:

Az ösztrogénszintet javítja a gránátalma, a szója, a zeller, a brokkoli és a kelbimbó, mert tele vannak természetes ösztrogénekkel.

A csalán, a palástfű és a ginzeng is kiváló ösztrogénforrások.

A ligetszépe elsősorban magas proszta-glandintartalma miatt fontos, hiszen a szervezetben ez az anyag is jelentős szerepet játszik a hormonok képződésében és hatásában.

A barátbors a rendszertelen és nagyobb panaszokkal járó menszesz rendezésében segít.

A citromfű és az orbáncfű hangulatjavító, vegetatív stabilizáló és feszültségoldó hatása miatt kiváló, komlóval és macskagyökérrel kombinálva segítik a nyugodt alvást, és enyhítik a fejfájást.

A szúrós gyöngyajak főleg a rendetlen, heves szívdobogást mérsékli, a fagyöngy, a galagonya és a kökényvirág pedig a magas vagy ingadozó vérnyomást segít rendezni.

Ha estére kicsit bedagadnak a bokái, igyon meg egy-két csésze hibiszkusz- és aranyvesszőfű-teát – ezek segítenek kiüríteni a feleslegben felhalmozott folyadékot a szövetekből. A zsálya enyhíti a verítékezést, néhány csészényi 4-6 hétig fogyasztva sokat enyhít a panaszokon.

Az idegrendszert stabilizálják és a hormontermelést serkentik: az ananász, a papaja, a lucerna, a zabpehely, az édeskömény és a méhpempő.

Különösen fontos az E-vitamin, napi 30 milligrammal csökkenthetők a hőhullámok. Nagyon sokat tartalmaz a szója és a hidegen sajtolt olajok.

A kalciumról fentebb már volt szó, a magnézium főleg az idegsejtek, az izmok és a szív normális működéséhez szükséges. Legfontosabb természetes forrásai az olajos magvak, a sötétzöld zöldségfélék, a kukorica és a citrus-félék.

A lecitin védi az idegsejteket, és részt vesz az érelmeszesedés megelőzésében. A cink- és a szelénhiány csökkenti a szexuális kedvet,
pótlásukra búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak, tojás, paradicsom, brokkoli és hal rendszeres fogyasztását ajánljuk.

Az életmód hatalma

Az, hogy kinél mikor jelentkeznek a változókor első tünetei, elsősorban genetikai tényezőktől függ, ám az életmóddal ennek időpontját lehet siettetni vagy késleltetni. Minden olyan beavatkozás, amely hatással van a szervezet hormonháztartására és annak működésére meghatározó lehet ebből a szempontból, így kifejezetten ártalmasak az alábbiak.

  • Túlzott fogyókúra: A hormonok elsősorban a zsírszövetben raktározódnak, ezért a hirtelen fogyás a raktárkészlet elvesztésével és a hormonok egyensúlyának felborulásával járhat.
  • Dohányzás: A nikotin gátolja a peteérést is.
  • Alkohol: Rendszeres és nagyobb mennyiségű fogyasztása során fokozódik a hormonok vizelettel történő kiürítése.
  • Mozgáshiány: Az izmok az őket átszövő idegrostok útján szoros kapcsolatban állnak az idegrendszerrel és a vegetatív, illetve hormonális szabályzás alatt álló szervekkel.
  • Rendszeres hormonkezelés: Azoknál, akik rendszeresen fogamzásgátló tablettát vagy más hormontartalmú szert szedtek, könnyebben alakul ki változókort kísérő krízis, hiszen a szintetikus hormonok tartósan magasabban tartják a vér és a szövetek hormonszintjét. Így a természetes hormontermelés folyamatosan alacsony szinten marad.

Villarosa kapszula – A Yam gyökér hatásával

Számos növényből nyerhető természetes hormon. Közülük is leginkább elterjedt a Yam gyökér (Dioscorea villosa) progeszteron szerű anyagainak felhasználása. A Yam gyökér könnyen kinyerhető és átalakítható a hatóanyag.

Ezáltal egy jó minőségű, megbízható, természetes hormon tartalmú készítmény született,  a Villarosa kapszula, mely fitoprogreszteront és flavonoidokat tartalmaz, amely harmonizálja a hormonszintet.

Elősegíti az ideális testtömeg megtartását. Segíti a szexuális aktivitást, illetve jótékony hatással van a termékenységre. Amerikai tapasztalatok alapján kb. 40 %-kal csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit. Ezen túl csökkenti a triglicerid-, illetve növeli a HDL szintet. A flavonoidok a növényi antioxidánsokkal együtt lassítják az öregedést növelik az érfal rugalmasságát.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár