fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben.

Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos azonban megemlíteni, hogy a Vega filozófia lényege elsősorban az erőszakmentes élet, valamint a vallási és ökológiai szempontok. Megfigyelhető, hogy míg Keleten döntően ilyen alapokon nyugvó, ősi tradícióval rendelkező vegetarianizmus él, addig a nyugati világ elsősorban a civilizációs betegségek elkerülése, vagy kikúrálása céljából fordul e felé az életmód felé.

A vegetarianizmusnak számos alfaja ismert, melyek abban különböznek, hogy milyen mértékben mellőzik a húst, illetve a többi állati eredetű élelmiszert az étrendből. Az úgynevezett húshagyók egyik csoportját képezik a nyers kosztosok.

Tudományosan igazolt

A Washington Egyetem Orvostudományi Intézetének (St. Louis) kutatóit érdekelte, hogy a kizárólag nyers növényi táplálékon élők, mennyire hajlamosak a csontritkulásra. 18 nyers koszton élő, egészségtudatos résztvevőt vizsgált a kutatócsoport. A kísérleti személyek közül a legfiatalabb 33 éves, a legidősebb 85 éves volt, és átlagosan 3,6 éve táplálkoztak ilyen szigorú módon.

– Vizsgálódásuk végén arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a nyerskosztos növényevők egyáltalán nem törékeny csontúak, csontjaik – noha nem vastagok – meglepően erősek.

– Testtömegindexük 20,5 volt, az amerikai átlagnál valamivel kisebb, ami nem csoda, hiszen a nyerskosztosok alacsony fehérje- és alacsony kalóriatartalmú táplálékon élnek. Mindamellett a testtömegindexük nem volt szélsőségesen alacsony, a normális értéken belül, annak közepe táján helyezkedett el.

– A nyerskosztosok D vitamin-ellátottsága, ami a csontok egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, nemcsak hogy megfelelőnek bizonyult, de meglepően magas volt. Ez ellenkezett a kutatók feltételezésével, akik azt várták, hogy az állati fehérje-, illetve a tejfogyasztás mellőzése miatt D-vitamin hiánynak kell fellépnie.

– Viszont alacsonynak találták a nyerskosztosoknál a C-reaktív protein szintet – ami egy gyulladáskeltő molekula, és a szív- valamint a cukorbetegség kockázatával mutat összefüggést.

– Ugyancsak alacsonynak bizonyult egy másik kockázatot jelző faktor szintje, az IGF-1 növekedési faktoré, amit a mellrák és a prosztatarák kockázatával hoznak összefüggésbe. A kutatócsoport vezetője, Fontana doktor a kutatási eredmények alapján azt ajánlja, hogy bőségesen fogyasszunk a zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű magvak gazdag választékából.

Kik ők?

A nyers kosztosok csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak, mindenfajta húsételt, tejet és tejterméket, tojást kizárnak az étrendjükből. Számukra semmilyen formában nem megengedett az állati eredetű termékek fogyasztása. A nyers kosztolás lényege, hogy az ételeket semmilyen hőkezelésnek nem tesszük ki, és nem fogyasztunk iparilag feldolgozott élelmiszereket. A nyers koszt fő táplálékcsoportjai a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonák, persze mindegyik szigorúan nyersen.

A gabonák esetében ez áztatott és csíráztatott formákban való fogyasztást jelenti. A nyers ételeken élők egyik alcsoportjaként ismert a fruitarianusok avagy gyümölcsevők kasztja, akiknek az idénygyümölcsök jelentik a fő táplálékforrást. Étkezésükbe ritkán becsúszhat egy kis méz, olívaolaj vagy dió. Ez a táplálkozási forma azonban kerülendő komoly betegségek esetén, mert a gyümölcsök cukortartalma és egyes fajtáik erősen savasító hatása ilyen esetekben kifejezetten káros lehet. A nyers kosztos életforma ez eddigieken túl az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzését is jelenti, valamint azt, hogy hívei nagy előszeretettel sportolnak a természetben.

Gyógyító erő

Az ételek megfelelő összeválogatása a nyers kosztosok esetében nagy önfegyelmet igényel, így táplálkozásuk megfontolt és mérsékelt lesz. Ennek a tudatosságnak megvan az eredménye, hiszen kimutatható, hogy a nyers kosztosok körében sokkal kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, az ízületi betegségek, a daganatos betegségek vagy éppen a magas koleszterinszintből származó betegségek kialakulásának az esélye. De arra is van számtalan példa, hogyan lehet meggyógyulni különféle –az orvosok által gyógyíthatatlannak tartott- komoly betegségből a nyers kosztra való áttérés segítségével.

A nyers táplálkozásnak köszönhetően ugyanis a szervezet kiméregtelenedik, beáll a normál pH egyensúlya, megerősödik az immunrendszere, ami sok esetben éppen elég ahhoz, hogy megszűnjön a szervezetben zajló destruktív folyamat, és idővel helyreálljon az egészséges rend. Sőt, az élő ételek hosszú távon megadják azt az energiát, amire szükség van a valódi szabadság, a szellemi frissesség és a külsőleg is látható (bőr állaga, ráncok haj, és köröm állapota, alak) fiatalodás eléréséhez.

Tudta?

A hagyományosan elkészített, főtt étel elfogyasztása után fél-egy órával a vérben lévő fehérvértestek száma mintegy megháromszorozódik. Ez a szervezetnek a felvett táplálékkal –amit idegennek érez- szembeni védekező reakciója (emésztési leukocitózis), aminek folyamata körülbelül másfél-két órán keresztül tart. Ennek következménye a mindannyiunk számára jól ismert fáradtság érzés, amely a hagyományos ételek elfogyasztása után jelentkezik.

A nyers élelmi anyagokban azonban olyan, hőre nagyon érzékeny enzimek és aromaanyagok találhatók, amelyek már a szájban és a garatban felszívódnak, így gyorsan fejtik ki hatásukat, és ennek következtében nem indul be a szervezet imént vázolt védekező reakciója.

Csak tudatosan!

Az előbbiek alapján joggal gondolhatjuk, hogy a nyers táplálkozás tökéletes orvosi paradigmája a hosszú egészséges életnek. Azonban ez csak akkor igaz, ha profin műveljük. Ellenkező esetben számos hátulütője származhat, melyek közül elsősorban a hiánybetegségek okozhatnak komoly gondokat. A szigorú megvonások ugyanis rengeteg létfontosságú tápanyag- és vitaminforrástól foszthatják meg a szervezetet.

Felléphet például vashiány vagy fehérjehiány, még akkor is, ha megfelelő mennyiségű egyéb fehérjeforrást – gabonák, hüvelyesek – fogyasztunk, mert az állati eredetű aminosavak különböznek a növényi eredetűektől. Az aminosavak a fehérjék építőkövei – 20 aminosav létezik, ezeknek nagyjából a felét a szervezet állítja elő, a többit azonban csak külső forrásból tudjuk bevinni a szervezetbe. Ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak.

A teljes értékű fehérjék az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, ilyenek az állati eredetű fehérjék, a húsok, a tejtermékek és a tojás. A növényi eredetű fehérjékben más-más aminosavak találhatók, ezért nehéz csak növényi eredetű táplálékból valamennyi esszenciális aminosavat biztosítani a szervezet számára.

Sokat segíthet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely aminosavak hiányától szenved a szervezetünk és amíg nem találjuk meg a megoldást a táplálkozásunk eképpeni újra gondolásához, alakításához, addig a megfelelő táplálék kiegészítők fogyasztásával gondoskodunk a szervezetünk megfelelő fehérje ellátásáról.

A sokáig teljes értékűnek és mindenhatónak kikiáltott szójafehérjéről is kiderült, hogy metioninhiányos, tehát közel sem tökéletes. A nem megfelelő táplálékbevitel testi sorvadáshoz, anaemiához, csontritkuláshoz, felszívódási zavarokhoz vezethet, melyekért elsősorban a fehérje, a kalcium, a vas, a cink, a B6-vitamin, a B12-vitamin és a D-vitamin hiányos bevitele a felelős.

Ezért a nyers kosztosok számára nagyon fontos, hogy ezeket a létfontosságú anyagokat táplálék-kiegészítőkből pótolják a szervezet számára és akkor nem ártanak, sőt használnak a szervezetüknek a nyers táplálkozással.

Mit esznek?

A nyers kosztosok feltehetően azzal a kérdéssel találkoznak a legtöbbet, hogy ha nem fogyasztanak húst, ráadásul semmit nem főznek meg, akkor mégis mit és hogyan esznek. Nos, nyers táplálkozás alatt elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból, főzés vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételek fogyasztását értjük.

Ez első elgondolásra nagyon unalmas lehet, de mivel a nyers kosztosok különösen odafigyelnek a táplálkozásuk összetételére, valójában rendkívül változatosan étkeznek. A nyers étkezés további kritériuma, hogy az ételhez használt élelmiszerek frissek legyenek a lehető legrövidebb idő, teljen el a növények leszedése és a fogyasztása között, hiszen a hőkezelésen túl még számos eljárás, és maga a tárolás is jelentősen csökkentheti a tápanyag tartalmat.

A nyers kosztosoknak nagyon fontos, hogy sok zöld levelű növényt, zöldséget fogyasszanak, mert ezek általában kitűnő fehérjeforrások. A nyers kosztos életmódra át lehet térni véglegesen, időszakosan, ismétlődő kúrák formájában, vagy akár be lehet iktatni az életünkbe úgy, hogy az étkezésünknek körülbelül egyharmadát tegye ki naponta. Mindenki kedve szerint alkalmazhatja ezt a módszert, mert bármilyen mértékben építjük is be az életünkbe a nyers kosztot, az csak javunkra válhat.

Gondolatébresztő

  • A gorilla, akinek az anatómiai felépítése 99%-ban egyezik az emberével, sokkal erősebb nálunk és kizárólag nyers, növényi táplálékon él valamint az anyjáról való leválasztás után egyáltalán nem fogyaszt tejet sem.
  • A hőkezelés bünteti az embert. Erre nagyon jó példa, hogy a spenót oxalát tartalma főzés során szervetlen formába kicsapódik és lerakódást, vesekövet okoz a vesében. Ha nyersen fogyasztjuk ugyanezt az ételt, akkor szerves oxalát tartalma tisztítja a vesét.
  • Az orvostudomány véleménye szerint az ételek nehezebben emészthetőek nyersen, mint főtten. De ez pont fordítva van, hiszen a nyers táplálékokban még megtalálhatók saját enzimjeik, amelyek az önlebomlást segítik elő.
  • A nyers és főtt ételek között az egyik alapvető különbség a fehérjék denaturációja. A fehérje már viszonylag alacsony hőmérsékleten, tehát jóval a víz forráspontja alatt kicsapódik, ezáltal az élő élelmiszerből élettelen válik.
  • 2400 évvel ezelőtt Hippokratész, az ókor legnagyobb orvosa ösztönösen, tapasztalataira hagyatkozva a következőt tanácsolja: „A zöldséget előre együk nyersen… A főtt legyen a következő fogás… A gyümölcsöt mértékkel a főétkezés előtt.”
  • A nyers kosztra való áttérés eleinte okozhat az emésztőrendszerben kellemetlen jelenségeket, például puffadást. Amennyiben ez elviselhetetlen mértéket ölt, érdemes fokozatosan áttérni a nyers táplálkozásra, nem pedig egyik napról a másikra.
  • A nyerskosztolásra egyedülálló módon jellemző az, hogy elegendő – az emésztéshez és a testünkben zajló minden biokémiai folyamathoz szükséges – enzimet juttat a szervezetbe. Ha nem eszünk elég feldolgozatlan, enzimekben dús táplálékot, akkor a megfelelő táplálék kiegészítők kiválasztásával tudunk az elégséges bevitelről gondoskodni.

Nyers tippek

  • Szőlő és görögdinnye kúra: Elhízás, pangásos máj- és vesebajok ellen nagyon hatásos a sok szőlő fogyasztása, mely vizelet és hashajtóhatású. Hasonlóképpen, a görögdinnye-kúrát is alkalmazták ezeknél a megbetegedéseknél. (Cukorbetegeknek és daganatos betegeknek nem ajánlott!)
  • Almakúra: Heveny bélgyulladásoknál, valamint tartós hasmenések gyógykezelésénél bizonyul hatásosnak. Előírása, hogy két napon át, esetleg tovább is annyi nyersalmát eszik az ember, amennyit bír.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár