A kendermagot ezerarcú növénynek is szokták nevezni, mert megtalálható benne az emberi szervezet helyes működéséhez szükséges hatóanyagok alfája és omegája…
A kendermag kiemelkedő tápértékének köszönhetően már évezredek óta része az ember táplálkozásának, ám csak az utóbbi évtizedekben történő kutatásokból derült fény arra, hogy ösztönös fogyasztásának mindig is volt racionális alapja. A növény ugyanis több, mint 60 gyógyhatású anyagot tartalmaz.
Egy a milliókból
A kendermag magában hordozza az összes olyan fehérjét, esszenciális zsírsavat és étkezési rostot, amely szükséges ahhoz, hogy az ember hosszú hetekig túléljen a szervezet számár krízist jelentő helyzeteket. Nincs még egy olyan növény -a Földön élő több mint 3 millió ehető fajtából- amelynek táplálkozási értéke összehasonlítható lenne a kendermagéval. Ahhoz, hogy ezt megértsük, fontos tudni, az emberi szervezet nem létezhet telítetlen zsírsavak nélkül, melyek közül vannak olyan esszenciális zsírsavak, amelyeket csak külső forrásból tudunk magunkhoz venni, mert a szervezetünk nem képes előállítani.
A kender magjából 100 százalékos kitűnő tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban, egyedülálló mennyiségben tartalmazza ezeket az összetevőket, az emberi szervezet számára megfelelő arányban. A kendermagban lévő fehérjék könnyen emészthető formában tartalmazzák az élethez szükséges 8 esszenciális aminosavat, amelyek azért nagyon fontosak az élővilág számára, mert a fehérjemolekulák építőkövei. A kendermag egyben ideális forrása valamennyi esszenciális zsírsavnak. Jelenlegi ismereteink alapján nincs még egy olyan növény, amely egyszerre tartalmazná az Omega -3 -6 -9 és Gamma -Linolin zsírsavakat.
Miért nem kábítószer?
A nemesített hibrid kendermag, úgynevezett hasznos kender, nem tartalmaz THC-t, ezért tudatmódosító hatása nincsen, viszont számos értékes élettani hatással rendelkezik. Mivel nem tartalmaz pszichoaktív anyagokat, ezért nem okoz függőséget. A benne található protein olyan fehérje, ami az emberi vérben található fehérjéhez hasonló, tehát nem testidegen anyag.
Mire jó a kendermagolaj?
- Szív és keringési problémák esetén javítja a szív működését.
- Csökkenti a véredények meszesedését, gátolja az érfalak lerakódásait, javítja az
- agyi vérkeringést.
- Csökkenti a vér koleszterinszintjét (LDL), csökkenti a vérnyomást, erősíti a kapilláris vérereket.
- Javítja a máj működését, növeli az anyagcsereszintet.
- A gyomor belső falát védőréteggel vonja be, ezáltal a gyomorfekély megelőzhető.
- Csökkenti az éhségérzetet, ezáltal segít az ideális súly elérésében és megtartásában.
- Elhízás esetén segít kiüríti a szervezetből a felesleges zsírt.
- Segít megakadályozni az anyagcserezavarokat.
- Antioxidáns tulajdonságú, tehát semlegesíti a testünk számára káros szabadgyököket és gátolja keletkezésüket, így a rák kiegészítő kezelésében is hatékony lehet.
- Külsőleg alkalmazva „megolajozza” az ízületeket, megfékezi az ízületi betegségek kialakulási folyamatát és csillapítja ez ilyen jellegű problémákból adódó fájdalomérzetet.
- Agyműködést serkentő hatású az agyban történő fehérjepótlásnak köszönhetően.
- A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően aktívabbá teszi az immunválaszt.
- Elősegíti a hangulatingadozások harmonizálását.
- Mérsékli a pajzsmirigyműködés zavarából adódó túlfűtöttséget (hiperaktivitást).
- Enyhíti a premenstruációs kellemetlen tüneteket.
- Az alkohol okozta enzimblokádot megakadályozva, bizonyos fokú védelmet jelent mindazoknak a szerveknek, amelyre az alkohol káros hatást gyakorol.
- Csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek előfordulását.
Ételbe, italba
A kendermagolajnak nagyon jellegzetes íze van. Aki egyszer megkedveli, az aligha tud lemondani róla a későbbiekben. Fogyaszthatjuk napi ételeinkbe keverve, legyen az saláta, főzelék, leves, zöldség, vagy akár tészta, sőt helyettesíthetjük vele a vajat is. Ám ha úgy tetszik, belekeverhetjük kedvenc italunkba, vagy akár önmagában kanállal adagolva fogyaszthatjuk.
A kendermagból készült olaj nagyon magas telítetlen zsírtartalommal rendelkezik az emberi szervezet számára egyedülállóan megfelelő arányban. Hatóanyagai segítenek megakadályozni az elhízást, anyagcserezavarokat, érelmeszesedést, szívinfarktust, szervelzsírosodást, máj- és epefunkciós zavarokat, reumát, ízületi megbetegedéseket, és a daganatképződést is. Rendkívül hatékony segítséget jelent a szervezet lúgosítási folyamatában. A növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól. Magas Omega3 és Omega6 tartalommal rendelkezik.
A kendermag az összes olyan fehérjét, esszenciális zsírsavat és étkezési rostot tartalmazza, amely szükséges ahhoz, hogy az ember hosszú hetekig túléljen valamilyen kritikus helyzetet (pl. intenzív fogyókúrát). A Földön élő több mint 3 millió ehető növény közül nincs még egy olyan, amelynek táplálkozási értéke összehasonlítható lenne a kendermagéval. A kendermagban lévő fehérjék mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazzák, amelyek elengedhetetlenek az élethez, és könnyen emészthetők. A kendermag számtalan pozitív hatása közül az egyik, hogy elhízás esetén segít visszaállítani az ideális testsúlyt, kiüríti a szervezetből a felesleges zsírt.
![](https://elettar.hu/wp-content/uploads/2023/07/elettar-blog-kendermagolaj2-1024x683.jpg)
Az agy cannabisa
Agykutatással foglalkozó szakemberek nemrégiben felfedezték, hogy az agy termel minimális mennyiségű cannabinoid vegyületet, melynek segítségével az agysejtek képesek egymással kommunikálni, finomhangolást végeznek azokban az idegkapcsolatokban, amelyek a memóriáért és más tudatfolyamatokért felelősek.
Azonban az agy által termelt cannabis alacsony mennyiségben van jelen, ezért hatása nagyon kicsiny. Az agy által előállított cannabis elengedhetetlenül fontos a mindennapi gondolatokhoz, olyan kémiai anyag, amely kihat a mozgást, a gondolatokat és az észlelést magába foglaló testi funkciók legfontosabbjaira.
Tudta?
A zsírok „kétoldalúak”: míg az egyik fajta zsír (telített) kimondottan hízlal, anyagcsere-zavarokat, érelmeszesedést, szívinfarktust, szervelzsírosodást, máj- és epefunkciós zavarokat, reumát, ízületi megbetegedéseket, vagy akár daganatképződést is okozhat, addig a másik típusú (telítetlen) megakadályozza ugyanezen betegségek kialakulását, illetve segíthet meggyógyítani a már meglévő betegségeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annyira fontosnak ítéli az esszenciális zsírsavakat, hogy javaslata szerint: felnőtteknél telítetlen zsírsavaknak kellene kitenniük a napi kalóriabevitel 3 százalékát, szoptató anyák és gyerekek esetében pedig az 5 százalékát.
Zöldségsaláta kendermagolajas öntettel
Hozzávalók:
- 1 citrom leve frissen facsarva
- 1/2 dl finom hidegen sajtolt kendermagolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- piros, zöld, sárga színű paprika, ami van otthon
- lilahagyma
- uborka
- petrezselyem zöldje
- bazsalikom
- metélőhagyma
- madársaláta
- pici só
- pici édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés:
Az olajat apránként hozzáadva a citromléhez kikeverünk egy sűrű öntetet. Ízesítjük a sóval, édesítőszerrel. A zöldségeket nagyon apró darabokra vágjuk, lehetőleg késsel, ne aprítógéppel. Nem baj, ha nincs otthon mindegyik zöldségből. A lényeg, hogy legalább 3 féle legyen benne, és legalább egyféle zöldfűszer. A zöldségeket hozzáadjuk az öntethez, és összekeverjük. Ez a mennyiség több tányér salátára elég. A salátát azonnal el kell fogyasztani, mert ez a saláta öntet a zöld salátát megfonnyasztja, eltéve már nem olyan gusztusos, és nem is finom.
Gyermekláncfüves burgonyasaláta kendermagolajjal
Hozzávalók:
- 3 nagy szem burgonya,
- 50 g zsenge gyermekláncfű- (pitypang-) levél,
- fél szál póréhagyma,
- só,
- bors,
- 5 ek. kendermagolaj,
- 4 ek. bazsalikomos ecet.
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, vékony szeletekre felvágjuk. A pitypangleveleket megtisztítjuk (mosáskor a meleg víz kiveszi a levélből a keserű anyagokat). A leveleket és a póréhagymát hosszúra felvágjuk és a még meleg burgonyához adjuk. Sóval, borssal ízesítjük, leöntjük kenderolajjal és bazsalikomos ecettel.
Kendermagos saláta
A nyers étkezés legfontosabb alapeleme a saláta. Salátát minden nap fogyasztunk, és azért nem tűnik unalmasnak, mert az összetevők, a saláta öntetek, és még a zöldségek darabolása is sok sok variációs lehetőséget rejt. Íme egy gyönyörű saláta, színes, ízes, finom, egészséges.
Hozzávalók:
- sárgarépa, fehér retek
- kaliforniai paprika
- csicsóka, medvehagyma
- öntet:
- kendermag, kendermagolaj
- fokhagyma, citromlé+citrom héja
- pici só, bazsalikom
Elkészítés:
Az öntethez ízlés szerinti mennyiségben használjuk fel az összetevőket. Az olivalolajba belekeverjük az apróra vágott, vagy tört fokhagymát és összekeverjük kevés citromlével, ezt követően belekeverjük a lereszelt citromhéjat, majd a fűszereket. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük az öntettel és meghintjük kendermaggal.