fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát még akkor, ha megtudná, hogy ez a csodaszer egy egyszerű vadon termő gyógynövényben található, amelynek megdöbbentő erejét a Kínai Medicina és az ajurvédikus gyógyászat már több mint 5000 évvel ezelőtt felfedezte.

A latin nevén Centella Asiatica-ként ismert gyógynövény szerte a világon megtalálható. A pegaga egy polimorf kúszónövény, melynek gumós, olykor főgyökérzete van. Megtalálható szinte a világ minden részén, többek között Kínában, Indonéziában, Malajziában, Ausztráliában, Madagaszkáron, Dél- és Közép-Afrikában és az USA déli szigetein. A növény az árnyas, ingoványos, nyirkos területeket kedveli, így a rizsföldeken és folyóvölgyekben nagy számban fordul elő. Sekély vizekben a növénynek előre ágazó gyökérzete, és a vízfelszínen nyugvó levelei vannak. Szárazabb vidékeken, számos apró gyökere és kicsi, vékony, sima legyező alakú levelei vannak. Éppúgy kedveli a nyirkos, árnyas mocsaras területeket, mint a rizsföldeket, füves területeket és folyóvölgyeket. Habár inkább a szabadban szedik, magról is nevelhető növény.

A pegaga vagyis más néven a tigrisfű kúszónövény, amelynek minden része gyógyító anyagokat rejt. Nevét onnan kapta, hogy a nagymacskák ösztönösen belehempergőznek ebbe a burjánzó zöld növényszőnyegbe azért, hogy gyógyulást nyerjenek sebeikre. Ekkor vették először észre az ázsiai vadászok, hogy a növény rendkívül hatékony sebgyógyító.

A tigrisek mellett az elefántok is felhívták már több mint ötezer évvel ezelőtt az ázsiaiak figyelmét a növény agyserkentő hatására: Srí Lankán megfigyelték, hogy a legendásan hosszú életű és feltűnően jó memóriájú elefántok mind megszállott pegaga vagy, ahogy Sri Lankán nevezik, Gotu Kola csócsálók. Memóriafrissítő és energetizáló hatása miatt közkedvelt lett, hiszen nem tartalmaz koffeint, ennek ellenére a növény széles spektrumú gyógyhatással bír.

Minden egyes pegaga növénynek más a hatásfoka, ezért speciális eljárással készítik őket, hogy a maximumot hozzák ki belőlük. A pegaga az egyes elkészítési eljárásokkal más és más hatást fejt ki a szervezetben. Az ötezer éve ismert növényt a világ különböző részein eltérő formában alkalmazza az orvostudomány.

Szárítás: Sri Lankán, Észak-Afrikában és Madagaszkáron a tradicionális gyógyászat a növény szárított formájával kezelte az olyan súlyos betegségeket, mint a szifilisz, az asztma, a lepra vagy a bronchitis. Az indiai ajurvédikus gyógyászatban a tigrisfű Mandukaparni néven ismert, a szent növény szárított leveleit pedig potencionanövelőnek, agyserkentőnek tartják.

Főzet: A kínai népi gyógyászat a növény főzetét napszúrásra, náthára, mandula- és mellhártyagyulladásra, húgyúti fertőzésekre, kígyómarásra, herpeszre és sárgaságra használta. A pegaga főzete szinte kiírtja a szervezetből a gomba- és egyéb toxinokat, így mérgezéses állapotok enyhítésére, méregtelenítésre is kiváló. Épp emiatt máj-és veseproblémák kezelésére, nyugtatóként és stressz mentesítőként is ismert.

Tonik: Malajziában tonikként számtalan gyógyszer és kozmetikum alapanyaga. Mivel súlyos pikkelysömört és ekcémát is lehet vele kezelni. Az amerikaiak és az európaiak a kozmetikai termékek csodaösszetevőjeként tartják számon, mert kötőszövet erősítő hatása révén stria és narancsbőr ellen is kiváló.

Gyógyító hatás

Sebgyógyítás: Az ajurvédikus gyógyászat feljegyzései és emellett számos tudományos jelentés arról számol be, hogy a tigrisfű azaz indiaiul a mandukaparni hatékony a sebgyógyításban is. Az azitiakozid nevű aktív összetevője külsőleg és belsőleg is hatékonynak bizonyult a sebkezelés során. A pegaga kivonata fokozza az epitél, azaz a bőr keletkezésében résztvevő sejtek növekedését, ezáltal gyorsítják a sebgyógyulást. A kutatások azt is kimutatták, hogy hatóanyaga még a sugárkezelés okozta sérüléseket is gyógyítja.

Egy 1966-os francia orvosi hírlap arról is beszámolt, hogy a szülés során végrehajtott gátmetszés gyógyításában is jól használható a tigrisfű főzete. A lap szerint a pegaga hatékonyabbnak bizonyult e téren, mint más szerek.

A mandukaparni hatékony a belső sebek, így a gyomorfekély kezelésében is. Megerősíti a gyomor mucosa rétegét, amely a szerv nyirokkeringését befolyásolja, és emellett csökkenti a szabad gyökök okozta károkat.

Idegsejt védelem: Antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően a pegaga revitalizálja az agy- és idegsejteket. Komponenseinek köszönhetően a károsodott neuronok gyorsabban felépülnek. A növény védi az agyat a korral járó oxidatív károsodástól is, azaz csökkenti a szenilitást. Nem véletlen, hogy Indiában az ősi ajurvédikus gyógyászatot követő emberek úgy vélték, hogy ha rendszeresen fogyasztják a pegagát akkor, hosszú és egészséges életük lesz.

Vénák egészsége: Az elégtelen vérkeringés és a vénás keringési rendellenességek aranyeret és visszeres panaszokat okoznak. Az összehasonlító klinikai placebós kísérletek bizonyították, hogy a tigrisfű ilyen esetekben is hatékonyan alkalmazható, mert emeli a vérnyomást, fejleszti az izmok tónusát és erősíti a kötőszöveteket. Az ősi gyógymód szerint a növény fiatal hajtásaiból készült főzet az aranyér ellen hatékony, míg szárított tablettaként szedhető formája fájdalomcsillapítóként hat. Még a menstruációs görcsök esetén is hatékony fájdalomcsillapító, vérkeringést fokozó hatása miatt. A mandukaparni védi a szívet is. Tudományosan igazolt, hogy miocardinális sérülések esetén regenerálja azt.

Izületi panaszok: A tigrisfű ízületi fájdalmak csillapítására is használható. Erősíti az ízületeket.

Hasmenés ellen: Baktericid hatását vizsgálva a kutatók rájöttek, hogy számos hasmenést okozó baktérium ellen is hatékony a gyógynövény.

Szellemi egészség: A növény antiepileptikus hatásáról is ismert. Erősíti a kognitív képességeket, így enyhíti az epilepszia okozta kognitív károsodást. Kutatások úgy találják, hogy antiepileptikus szerekkel kiegészítve megelőzi a kognitív képességek romlását. Emellett a pegaga az ősi ajurvédikus feljegyzések szerint agyserkentő hatású. Növeli a koncentrációt és az intellektuális képességeket még gyermekek esetében is. Modern tudományos kutatások ezt alá is támasztották: a vizsgálat során a mandukaparnit szedő résztvevő értelmi fogyatékos gyermekek intelligencia hányadosa emelkedett 12 hét alatt.

Pegaga a konyhában: A növény levelei illatosak és ízletesek, ezért fűszerként is használják. A konyhában fűszernövényként, Gotu Kolaként ismert. A növény magas B-vitamin tartalmú, frissen salátaként vagy zöldségételek kiegészítőjeként ismert az ázsiai konyhában. A malájok ezt a növényt hűsítő italként is fogyasztják. Sri Lankán reggeli kókusztejes turmixot is készítenek belőle.

A legendák szerint

A pegagának potencianövelő hatást is tulajdonítanak. A 10. században Sri Lanka királya Aruna volt, akiről azt mesélik, hogy a Gotu Kola erejének köszönhette energiáját ahhoz, hogy kielégítse 50 fős háremét.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár