fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Rezveratrol, a szív őre

A 80-as években népegészségügyi adatok alapján vált nyilvánvalóvá, hogy a vér koleszterinszintjével arányosan nő a koszorúér betegségekből származó halálesetek száma. Ez az összefüggés igaznak bizonyult minden iparilag fejlett országban, kivéve Franciaországot. Kiderült ugyanis, hogy a franciáknál ötször kevesebben halnak meg szívinfarktusban, mint pl. Magyarországon.

Ezért a “Francia Paradoxon“-nak nevezett jelenségért a főként a dél-európai borokban található rezveratrol hatóanyag tehető felelőssé. Számos állatkísérlet és klinikai vizsgálat igazolta, hogy a rezveratrol valóban csökkentheti az infarktus veszélyét azáltal, hogy a szívizomsejteket prekondicionálja, azaz előtréningezi a szűkült koszorúserek által szállított kevesebb vér, az-az a viszonylagos oxigénhiány elviselésére.

Miután rájöttek, hogy jótékony hatással van a szívre és csökkenti a koleszterinszintet, bizonyították azt is hogy meggátolja a vérlemezkék összetapadását, ami vérrögöket alkothat. Francia kutatók fedezték fel, hogy a rezveratrol csak némely szőlőfajták héjában, csak némely borban található meg, így csak a megfelelő vörösbor fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Hamarosan kutatásokkal bizonyították, hogy bizonyos élőlények esetében öregedésgátló hatása is van! Az élesztőgombák estében 60 százalékkal, a férgek és legyek esetében 30 százalékkal, míg a halak esetében szintén 60 százalékkal hosszabb életet eredményezhet!

1997-ben pedig már arról számoltak be a kutatók, hogy a rezveratrol kifejezetten hatékony anyag a rák ellen. A molekula pontosabb hatását emlősökön is vizsgálandó, a kutatók középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre, melynél az energiabevitel 60 százalékát zsírban adták a rágcsálóknak.

Az egerek étrendmódosítása után fellépő egészségügyi problémák több ponton egyeznek az egészségtelenül táplálkozó emberek gondjaival. Így nőtt az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélye, s növekedett a szívroham kockázata. Az eredmények azt mutatták, hogy az a rágcsáló, mely rendszeresen kapott a rezveratrolból, ugyan nem fogyott le, de csökkent a glükóz szintje, egészségesebb máj és szívműködést mutatott, és javultak a motorikus képességei, a szintén zsírkúrán tartott ám a rezveratrol kezelésben nem részesülő társaihoz képest.

A rezveratrollal kezelt egerek, az orvosok szerint szinte az egészséges táplálékon tartott társaival megegyező egészségügyi mutatókat ért el. A vegyület ráadásul az élettartamot is növelte, 31 százalékkal csökkentve a halál veszélyét a hízókúrát követően.

Hat hónap után a vegyület a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását ellensúlyozhatja! A rezveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok azt feltételezik, hogy aktiválja a SIRT1 nevű gént, mely a fehérjék családjába tartozik, és feltételezhetően a hosszú életet segíti elő!

A vegyület révén sikerülhet távol tartani, olyan idősebb korban megjelenő betegségeket, mint a cukorbetegég második típusa, a szívroham vagy a rák, de erre csak sok idő és további kutatások deríthetnek fényt.

A rezveratrol több szőlőfajtában és szőlőkészítményben megtalálható, mivel a gyümölcsben ez a vegyület a gombás fertőzések elleni védelmet szolgálja. Mennyisége azonban fajtától és termőterülettől függően változó, ezért fontos a hozzáértő és minőségi válogatást követő szakszerű feldolgozás.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár