fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit, melyek botanikai nevei, Ribes Rubrum (piros) Ribes Nigrum (fekete). A ribizli a köszmétefélék családjába tartozik. Európában közkedvelt gyümölcs, már a középkor óta termesztik, de Közép- és Kelet-Európában vadon is terem.

Tápértéke:

A ribizli táplálkozási értéke több szempontból is kiemelkedő: nálánál csak a csipkebogyóban van több C-vitamin, de sok benne az E- és a B-vitamin, a karotin és a vas is. Találunk még benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, cinket, mangánt, rezet, brómot, szelént, fluoridot. Tartalmaz továbbá gamma-linolén savat, GLA, amely fontos az egész test számára. Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma az almáéval vetekszik! A fekete ribiszke leveléből készített tea magas vérnyomás, vesebaj, ízületi bántalmak ellen hatásos. A ribizli magból olajtartalma megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes területeket, és csillapítja vagy megszüntetheti a viszketést.

A ribizli tehát az érzékeny bőrűek szépítőszere!

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a feketeribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Gyógyító hatása:

A ribizli egészségre gyakorolt hatása kimagaslik a gyümölcsök közül, különösen értékes gyógyhatású a feketeribizli. Magas ásványi anyag tartalma miatt a csontok és a fogak felépítését segíti, a rengeteg C-vitamin miatt pedig skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, amely a bélmozgást megindítja, a székrekedés ajánlható ellenszere! A legjobb természetes vízhajtó szer, a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.

Érszűkület:

A helytelen táplálkozás következményeként, az életünk során, fokozatosan szűkülnek, merevednek, „el dugulnak” a szervezet kapilláriserei. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztásával ez a folyamat késleltethető, lassítható, mivel magas flavonoid tartalmuk okán, a vérerek állapotán javítani képesek.

Erre a leghatékonyabb gyümölcs a ribizli!

Májbetegség esetén:

A májat a napi életünk folyamán sokféle hatás éri. Hihetetlen mennyiségű méreg jut szervezetünkbe az élelmünkből, környezetünkből stb. A ribizli magas antioxidáns, flavonoid tartalma és más értékes összetevői miatt kitűnő gyógyszer a máj munkájának segítésére, annak regenerálására és a méregtelenítésére.

Candida esetén:

A Candida gyakori és nagyon alattomos betegség. Megtalálható az egész testben, de különösen a szájban és a hüvelyben. Kezelésére megoldást kínál a ribizli.

Megfázás esetén:

Kitűnő a ribizli lé, vagy a mélyfagyasztott ribizli, mikor beleesünk a szokásos téli náthába, vagy épp az influenza gázol át rajtunk. C-vitamin tartalma nagy segítség a vírusok elleni hadjárat során. A ribizli remek lázcsillapító! Inkább hidegen fogyasztva, nem ajánlatos melegíteni és édesíteni.

Általános egészség javító:

Láthattuk, milyen sokféle, és nagymennyiségű ásványi anyagot tartalmaz a ribizli. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy az egyik legjobb szer a vér savtalanítására, illetve, a vér sav-lúg egyensúlyának helyre billentésére. Ez kihat az egész szervezet egészségére, illetve szinte minden betegség gyógyításánál érdemes megemlíteni.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár