A sok fajta szőlő közül számunkra az a legértékesebb, amihez abban a pillanatban hozzájutunk. Természetesen annak, ami a házunk körül nő, nincs párja, mégis hadd mutassunk rá néhány jellegzetességre, amiben esetleg megkülönböztetést tehetünk egyes fajták között.
Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utánérő. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. Ha szőlőt vásárolunk, inkább a kéket válasszuk. Minél mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. Ezek a szőlőfajták ugyanis kiváló antioxidánsok, tehát lényeges szerepet vállalnak testünk védelmében.
Tápértéke:
A szőlő egyik értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségű szelén található benne. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. Akárcsak azok a páratlanul értékes flavonoidok és resveratrol, melyek a szőlőből szeparálva és sűrítve, legnagyobb koncentrációban a FLAVIN7-ben és FLAVIN77-ben találhatóak meg.
Gyógyhatása:
Széleskörű használata a rákelleni küzdelemben van. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Tartalmaz továbbá fitoösztrogéneket is.
Hormonterápia:
Hormonterápiába akkor részesül a beteg, amikor a szervezetben csökken a természetes hormonellátás. Ez bekövetkezhet a máj munkájának hanyatlása következtében, vagy az idős korral. A mesterséges hormonnal való beavatkozás, nem a legjobb gyógymód, mint már annyiszor bebizonyosodott. Ezért ma már sokan a természetes hormonokhoz folyamodnak, amelyeket egyes növények tartalmaznak. A szőlő és a vörösbor is tartalmaz olyan fitoösztrogéneket, amelyek segíthetik helyrebillenteni a szervezet megbomlott egyensúlyát.
Herpesz, vírusok:
A herpesz azok közé a betegségek közé tartozik, amely úgy támad, hogy szinte semmit sem tudunk tenni ellene, mert a hagyományos gyógyászatban nincs igazán, és minden esetben hatásos gyógyszer. A vírusok ellen csak a táplálékunkban találhatunk gyógyulást. A herpesz ellen jól bevált gyógyszer a szőlőlé, abból is a sötét színű. Nem kell sok belőle, naponta csupán egy pohárral, hogy megkezdődjön a gyógyulás. A szőlő ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amely működésképtelenné teszi a vírusokat. A szőlőlével érdemes más, krónikus betegeknek is kísérletezni. Jó eredményt hozhat azok számára is, akik sugaras kezelést kapnak.
Krónikus fáradtság:
A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti szennyeződés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. A szőlőlével itt is érdemes kísérletezni néhány hétig.
Koleszterin csökkentő:
Kísérletek bebizonyították, hogy a szőlő jó hatással van az egészségre. A szőlő többek között nagy mennyiségben tartalmaz boront, P vitamint és a már említett rendkívül értékes bioflavonoidokat. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív működésére és az érrendszeri betegségekre.
Elkészítési mód: A szőlőnek fogyaszthatjuk a gyümölcsét magában, vagy saláta összetételeként. A kúraszerű fogyasztás általában a lére szorítkozik, naponta egy-két csészével, amit centrifugázunk. Ez nem feltétlenül szükséges, tekintettel arra, hogy a szőlő magjának is bizonyítottan rákmegelőző hatása van, és sok kutatás mutatott már rá arra is, hogy ennek a betegségnek a kezelésében is szerepe lehet. Ha van lehetőség, válasszuk a sötét színűt, és lehetőleg bioszőlőt együnk, a permetezett gyümölcsben a fent említett értékes anyagok töredéke van csak jelen!