A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem.
Tápértéke
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésremert serkentik a táplálék felszívódását.
Gyógyhatása
Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. S bár alacsonyabb a C-vitamin tartalma, mint a citromé, vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak gyógyítólag. Magas a pektin tartalma, aminek szintén gyógyhatását köszönheti. A pektin azaz anyag, amely a gyümölcs sejtfalának alkotó része, s amely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héjában található cellulóz, amelynek tisztító hatása van. Fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben.
Alacsony vércukor
Az alacsony vércukor esetén, amikor az agy nem kap elegendő glukózt, rosszullét, ájulás is bekövetkezhet. Valamikor cukorkát ajánlottak ilyen sürgõsségi esetekben. Annál azonban sokkal jobban megfelel a beteg szervezetnek a nyers alma. Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió.
Hashajtó
Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az ásványi só, olyan gyógyszer hatású anyag keletkezik, amely első osztályú hashajtónak felel meg. Ezt a pektin tartalmának köszönheti. A legjobb ha spenót-lével, vagy sóska-lével keverjük össze fele-fele arányban. Ebben a két zöldségfélében ugyanis nagy mennyiségű oxálsavat találhatunk. Az oxálsav szerves sav, mely rendkívül jótékonyan hat a belek mozgására nyers állapotban. (Amikor a pektin és a nyers oxálsav összekeveredik, a belek faláról képes leolvasztani a megrökönyödött székrekedés maradványait is.) Mindez fájdalommentesen történik, görcsök nélkül. Súlyosabb esetekben csupán kevés spenótlét keverjünk az almaléhez, mert a benne levő oxál-sav meggyorsítja a belek mozgását.
Serkenti az emésztést
Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához, pektin tartalma pedig segíti az anyagcserét, amihez hozzájárulnak a B vitaminok is. Ízületi gyulladás Az almának rendkívül magas a savtartalma. Almabor is készíthető belőle, de sokkal inkább ismert egy másik terméke az almaecet. Az almaecet nemcsak saláták, vagy más étel ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz azoknak is, akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. Az ízületi gyulladásbántalmak csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk. Hasonló szolgálatot tesz az ízületi gyulladásbetegeknek kissé erjedt alma lé. A savas gyümölcs, mint tudjuk, elfogyasztva lúgos termékké válik, bejutva a vérbe kioldja a csuklókból az apró kristályokat, amelyek a fájdalmat okozzák.
Magas koleszterin
Az egyik legalattomosabb betegségnek tartják a koleszterin lerakódást. Csendben húzódik meg a vérerekben a zsírlerakódás, ami idővel alaposan leszűkíti az ereket. Az alma pektinje azt bizonyította a kísérletezések során, hogy képes feloldani azokat a zsírokat – triglycerideket, amelyek a lerakódást okozzák.
Vértisztító
Az alma nemcsak az emésztési rendszer alapos tisztítója, de a vérsavtalanításába is alaposan belesegít. Ezt a tulajdonságát a magas ásványtartalmának köszönheti.
Májtisztító
Ha baj van az emésztéssel, azt a májhoz is visszavezethetjük. A renyhe emésztésen, az émelygésen könnyítünk, almalé fogyasztásával.
Vesetisztító
A vese leterhelése már megtörtént, amikor megkaptuk az önpusztító betegségeket. A csuklók fájdalma akkor következik be, amikor már a vese is le van terhelve. A vese tisztítására legjobb ha kissé szeszes almalét fogyasztunk, vagy almaecetet, amely kioldja a disznóhús fogyasztás által keletkezett kristályszilánkokat a vesékből.
Elkészítési mód
Az almát, mint minden zöldség és gyümölcslét elkészíthetünk kétféleképpen. Ha csak lemezvágóba rakjuk, pépesítjük, hígítsuk föl kissé vízzel, hogy inni tudjuk. Erősebb zöldségnél, vagy gyümölcsnél, nem is árt a hígítás. Az alma esetében azonban, a legjobb ha a megmosott, feldarabolt gyümölcsöt kicentrifugázzuk, és elfogyasztjuk. Lehetőleg mindig frissen készítsük, mert az oxidáció következtében hamar megbarnul.
Ha hashajtónak használjuk, fele-fele arányban keverjük. A spenótot lemezvágóba tesszük, fél pohár alma lével, vagy fél pohár vízzel, és pépesítjük, majd felöntjük vízzel. Centrifugázhatjuk is a spenótot, felhasználva a szárakat is. Almaecetet házilag is készíthetünk. Az almalét kicentrifugázzuk, és egy befőttes üvegbe tesszük, meleg helyen hagyva. Néhány nap alatt megszeszesedik, majd letisztul. Leszűrjük, és fogyaszthatjuk.