fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

B1-vitamin – avagy a Tiamin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1912-ben Casimir Funk lengyel biokémikus hántolatlan rizsből izolálta először és nevezte el B1 – vitaminnak. 

1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte Tiaminnak.  Biológiai szerepét tekintve a szénhidrát anyagcsere folyamataiban  játszik szerepet, mint koenzim. Éppen ezért, az ember B1 – vitamin szükségletét az étrend minőségi összetétele jelentősen befolyásolja.  Emiatt az átlagosnál nagyobb cukorfogyasztású országokban élő emberek B1 – vitamin szükséglete is nagyobb. Megfigyelték, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, jelentősen megnövekszik a Tiamin (B1 – vitamin) szükségletük, mivel az alkohol feldolgozásához szintén  B1 – vitaminra van szükség!

Szükséges még a növekedéshez, és az idegrendszer energiaellátásához, az idegek megfelelő működéséhet. Szívműködés egyenletességéhez, meggyorsítja a mozgásszervi betegségek elmúlását, és javítja a kedélyállapotot.

Hiánytünetei a következők: 

A B1-vitamin (Tiamin) hiánybetegségéről – a Beriberiről – (fájdalmas  izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű kór) már a VII. században  születtek leírások, de kezelésében az első sikereket csak az 1800-as évek  végén érték el. Ez a betegség manapság a fejlett országokban ritka, de sajnálatos módon a fejlődő országokban még számos gyermeket érint.

B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, ez étvágytalanság, hányinger formájában jelentkezhet. Majd szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések (fáradtság, memóriaromlás, alvászavar, nyugtalanság), depresszív hangulat, félelemérzés lehet a tünet.

Megtalálható:

Nagy mennyiségben fordul elő a gabonafélék héjában, emiatt a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a belőlük készült péksüteményekben. Tartalmazza az élesztő, a hüvelyesek zöldségek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj, hántolatlan rizs és a tej is jó forrás.

HIVATALOSAN ajánlott napi adag:

1,2-1,6 mg, de 1-2 órai intenzív szellemi munka során akár 100 mg is felhasználódhat belőle, s ennek pótlását nemigen támogatja a hivatalosan ajánlott napi 1,5 mg-os mennyiség.

Tudta? Magyarországi felmérések szerint főképp idősebb korban a bevitel alatta van a szükségletnek és 10 % felettire becsülik a B1-vitamin hiányban szenvedők számát.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár