fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 – vitaminra. Az évek során többször is izolálták ezt az anyagot, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény. 1935-ben Kuhn előállította laboratóriumában és meghatározta szerkezetét. A Riboflavin elnevezést Karrertől – egy svájci Nobel-díjas biokémikustól – kapta, amely egyrészt a színére, másrészt a kémiai szerkezetét alkotó öt szénatomos molekulára utal. 

A B2-vitamin (Riboflavin) gondoskodik az egészséges bőrről és az erős körmökről, szükséges a látóképesség megőrzéséhez, a nyálkahártyák épségének megőrzéséhez, és fényessé varázsolja az ajkakat.

Hiánytünetei a következők: 

A B2 vagy más néven G-vitamin hiányában a fehérjeszintézis zavart szenved, és a Pellagra nevű betegség alakul ki. A vérszegénység, idegdegeneráció, szaruhártya-elhomályosodás is a hiánytünetek közé tartozik. Különösen jellemző a szájnyálkahártya és a nyelvgyulladásos megbetegedése, a szájzug, az orr és a szem bőrének a gyulladása. Hiánya okozhat gyomor- és bélrendszeri tüneteket, valamint visszamaradást okoz a növekedésben. Átlagos vegyes táplálkozás mellett hiánytünetek nem fordulnak elő. 

Megtalálható:

Nagy mennyiségben fordul elő a tej és tejtermékek, tojásban. Gabonafélékben, olajos magvak, hüvelyesekben és az élesztőben. Húsban, vesében és a májban.

Ajánlott napi adag:

1,4-1,9 mg melyet fél liter tej és két szelet, sajttal megrakott, teljes kiőrlésű kenyér tartalmaz, vagy egy zöldségtál tojással, illetve egy evőkanál sörélesztő. Terhes vagy szoptató nőknek, fogamzásgátlót szedőknek több vitaminra van szüksége. A hosszabb ideig diétázóknak, fekélybetegségben szenvedőknek érdemes odafigyelniük a pótlására. 

Tudta? A B2-vitamin fényérzékeny, az átlátszó üvegben tárolt tej három óra alatt elveszíti B2-vitamin-tartalmának 75%-át, a főzés közben pedig teljesen elbomlik.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

10 tipp a menopauza tüneteinek leküzdésére

Yam gyökér: természetes szuperélelmiszer a női egészség szolgálatában

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Kosár