fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek a termelésében, javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, és kiemelten várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.

Hiánytünetei a következők: 

Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek, növekedési zavarok léphetnek fel. Folsav hiányában vérszegénység, apátia, depresszió, az idegek rendellenes fejlődése és működése állhat elő.

Megtalálható:

Legjobb folsav forrásaink a máj (marha, csirke), a leveles zöldségek (különösen a paraj, káposzta, galambbegy, endívia), a gyümölcsök (eper), és az élesztő, szójacsíra, búzacsíra, csicseriborsó, édeskömény, cékla, karalábé, brokkoli.

Ajánlott napi adag:

400 μg

Érdekes módon a mesterséges készítményekből felszívódása jobb, mint a természetes forrásokból. Ha valakinek jó a folsav-ellátottsága, akkor az elfedheti a B12 vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozást folytatóknál lehet veszélyes. A túl nagy folsav bevitel pedig csökkentheti a cink hasznosulását.

Fontos tudni!

- Terhesség esetén az embrió előnyben részesül a folsav ellátás terén, így a várandós nő majd 60%-os vitaminhiányos állapotba kerül!

- A folsavhiány leggyakoribb oka a kevés friss gyümölcs fogyasztása, a hosszú főzési és melegítési idő, amely a kifőzdék és kantinokban való étkezés következménye!

- Kutatások szerint a nők szívinfarktus kockázata 42 százalékkal csökkenthető napi 400 μg folsav és 2-10 mg B6-vitamin szedésével!

- Mérsékli a homocisztein szintet, csökkentve ezzel a szívbetegségek kockázatát!

- Fájdalomcsillapítóként is hat!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár