fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún. koenzim-A-nak, így részt vesz a szénhidrátok és a zsírok energiává való átalakításában. Létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez, a szteroidhormonok (gyulladáscsökkentés és stresszkezelésért szükséges) termelődéséhez. Nélkülözhetetlen a koleszterin, és a vérfestékek szintéziséhez, valamint elengedhetetlen a vörös vérsejtek termelődéséhez. Fontos szerepet tölt be a sebgyógyulásban!

Megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol sok kukoricát fogyasztanak, pl.: Észak-Amerikában, Olaszországban és Erdélyben is, gyakrabban fordulhat elő B5 vitaminhiány. A kukoricában ugyanis található egy olyan anyag, amely gátolja a B5-vitamin felszívódását. Magyarországon leginkább az alkoholistákon észlelhető hiánya.

Hiánytünetei a következők: 

B5 vitamin hiányában jellemzően bőrgyulladás, hasmenés, elbutulás.

Megtalálható:

Sokféle élelmiszerben megtalálható, valamint egy részét a bélbaktériumok is előállítják. Forrása a hús, máj, élesztő, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, száraz hüvelyesek, szója, gomba, brokkoli, mángold, és a tojás.

Mennyi B5-vitaminra van szükségünk?

6-10 mg. (Ezt a mennyiséget tartalmazza pl. egy pohár tej.) Szükségletünk növekedését okozhatja egyes gyógyszerek szedése, mivel a B5 vitamin fontos szerepet tölt be a gyógyszerek lebontásában. Megnő a szervezet pantoténsav szükséglete rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás esetén is, de az erőltetett, túl intenzív sport is növeli vitamin igényünket.

FONTOS TUDNI!
- A nyersanyagok hosszú áztatása, hőkezelése során az értékes B5 vitaminok 30-70%-a elbomlik, így ezen alapanyagokat különleges figyelemmel készítsük elő.
- Mivel a haj pigmentálódásáért is felelős ez a vitamin, ezért hiányát az őszülés is jelzi.
- Bőr- és hajregeneráló kozmetikai készítményekben is felhasználják a B5-vitamint.
- Egyes kutatások szerint lassíthatja az öregedést!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár