fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Cékla, amit ne csak savanyúságként fogyasszunk

Leginkább savanyúságként fogyasztjuk, azonban rendkívül jó hatással van szervezetünkre, rengetegféleképpen el is készíthető és nagyon finom is a cékla. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. A céklának nem csak a gyökere, de levelei is fogyaszthatóak, kiváló saláta alapanyag.

Eredete

A növény legrégebbi archeológiai leletét egy újkőkorszaki (Kr. e. 4000), a mai Hollandia területén feltárt településen találták. Az i.e. második évezredben már termesztették a babilóniaiak és a főníciaiak. Fogyasztották az ókori görögök és az asszírok is.

A középkori kolostorok kertjeiben is hamar elterjedt. Angliában, már a középkorban roboráló szerként használták, betegeket és időseket tápláltak könnyen emészthető levével, valamint a fejfájás és fogfájás enyhítésére ajánlották. A cékla egészségre gyakorolt jótékony hatása igen régóta ismert. Szerteágazó gyógyhatását, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek is köszönheti.

Vitamintartalma

C, B1, B2, B6, béta-karotin, niacin, biotin. Folsavban rendkívül gazdag. A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a folsav megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav többek között a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében is részt vesz.

A céklában található ásványi anyagok

vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, kén, kobalt, lítium, stroncium.

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és szabályozzák az anyagcserét. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. Serkenti a vörösvérsejtképzést, jó hatással van az idegrendszer munkájára. Serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag-regenerációt, javítja a lábadozó betegek általános állapotát. A szervezet számára optimális formában tartalmaz minden olyan hatóanyagot, amely az idős vagy beteg sejtek életerejének fokozásához szükséges.

Fitovegyületeket is tartalmaz

Polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok, enzimek és cukrok.

A gyökér jelentős mennyiségű pektint tartalmaz, ami elősegíti a nehézfémek, az emésztőrendszerre veszélyes mikroorganizmusok és a felesleges koleszterin kiürülését szervezetünkből. A pektinre jellemző még, hogy a vékonybélben gátolja a tápanyagok felszívódását, mely hatás kedvező cukorbetegség esetében, s mivel jótékonyan befolyásolja a szénhidrát anyagcserét, ritkábban fordulnak elő vércukor ingadozások. A fogyókúrás, energiaszegény étrendben is óriási szerepük van.

A cékla három az emésztőrendszerünk számára fontos hatóanyagot tartalmaz:

betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.

kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését.

betanin (a cékla színanyaga) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású. Alfréd Vogel svájci gyógynövényszakértő szerint a céklalé kiváló influenza és hűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritációja esetén. 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltottak ki dr. Ferenczi Sándor és munkatársai betaninnal (a cékla színanyaga) végzett klinikai kísérletei.

Rákbetegeket kezeltek kizárólag nyers céklát tartalmazó étrenddel, és a cékla gátolta a tumorsejtek szaporodását. A kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutatott a cékla kúra után. További klinikai kutatások ugyan még szükségesek a cékla immunrendszert serkentő és antioxidáns anyagainak daganatellenes alkalmazásához, de abban minden kutató és orvos egyetért, hogy a cékla vagy céklakapszula rendszeres fogyasztása több mint kívánatos a betegségek megelőzése, és az egészségünk megőrzésének céljából.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár