fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

…A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság.

Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek ételének tartották. De a kerti cseresznyét valószínűleg a pompázatosan gazdag lakomáiról hírhedtté vált Lucullusnak köszönhetjük, aki egyébként tiszteletre méltó és sikeres hadvezér volt. A pontuszi Kerasuntból ő hozatott egy akkor kiválónak tartott cseresznyefajtát Itáliába. Kerasunt nevét őrzi a görög kerasos, a latin cerasus, a német Kirsche és a szláv származású magyar cseresznye szó is.

A Magyarországról származó cseresznye már a 16. században kedvelt volt Bécsben és Ausztriában; irodalmi adatok egy dió nagyságú cseresznyéről tudósítanak, de az is lehet, hogy akkoriban a dió volt apró és nem a cseresznye nagy!

Mint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni, magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítő-tartalmú ételekkel összeerjed. Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette! Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában.

Tápértéke:

Többek között tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort és rengeteg vas van benne. Van benne továbbá A, B, és C vitamin. Sok pigmentet tartalmaz, flavonoidokat, antochianidineket, proantochianidineket amelyek segítik a sejtek C-vitamin felvételét, hasznosulását.

8 g fehérjét, 7 g növényi zsírt, 140 g gyümölcscukrot, 5 g szerves sót és 4 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Gyógyító hatása:

Minden része gyógyszer, a szó szoros értelmében: a húsa, a magja, a szára egyaránt. Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki. Mind az artritis (ízületi gyulladások), mind a cukorbetegség leküzdésében nélkülözhetetlen. Magas savtartalma miatt a kövek oldását segíti. A szénanátha, a szénaláz legjobb orvossága. Igen magas a vastartalma, vérszegénység esetén nagyon hasznos. Figyeljük meg a körmünket: ha hosszanti barázdák jelennek meg rajtuk, akkor itt az ideje a csalán és a cseresznyekúrának, ami gyorsan ellenállóvá teszi a szervezetet!

Cseresznye- és meggyszár:

erősítik a szívműködést, valamint lehetséges infarktust megelőző hatását sem utasíthatjuk el. Hatóanyagai a procianidinek és flavonoidok kétségtelenül szerepet játszanak a főhatás kialakításában. A tudományos álláspont szerint a teljesítménycsökkenés, idős szív, szívtáji nyomó és szorító érzés, ritmuszavarok enyhe formájának kiegészítő kezeléseként jól alkalmazható. Ellenjavallatok nem ismeretesek.

Elkészítési mód:

Az erjesztetlen, desztillált vízzel hígított cseresznyelé kellemes és értékes téli ital lehet. Természetesen akkor a legegészségesebb ha nyersen fogyasztjuk a cseresznyét, annak rendje és módja szerint elszemezgetve. Ha azonban mégis italt akarunk belőle készíteni, a cseresznye levének kipréselésekor ne alkalmazzunk magas hőmérsékletet! Soha ne felejtsük el a vitaminok, de főként a flavonoidok, rendkívül hőérzékeny anyagok! Csak altatjuk magunkat, mikor a cseresznyebefőtt vagy cseresznye leves fogyasztásakor azt képzeljük, most valami egészen jót teszünk a szervezetünkkel. Az ugyanis akkor már csak árnyéka az eredeti vitamin és flavonoid tartalmának!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár