fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a testünkben, amely a kor előre haladtával szervezetünk egyre kisebb mértékben állítja elő. Ez a vegyület nem csak a szépségipar által felkapott anyag, hanem mindenki számára nagyon hasznos fehérje, amelyre szükségünk van az ízületeink, inaink és feszes, sima bőrönk megőrzéséhez. A táplálkozással bevitt kollagén különböző forrásokból származhat, a leggyakoribb a marha és a hal. De vajon melyik a jobb választás?

A halkollagén és a marhakollagén közötti különbségek a molekuláris szerkezetükben gyökereznek. Ezek a különbségek jelentősen befolyásolják a kollagének felszívódását és hasznosulását az emberi testben.

A marha és a halkollagén közötti kémiai különbségek

Miközben mind a marhakollagén, mind a halkollagén fontos aminosavakat tartalmaz, azoknak a molekuláris szerkezete különböző. A halkollagén molekulái kisebbek, ami könnyebbé teszi a test számára az emésztését és a felszívódását. Ezáltal a halkollagén gyorsabban és hatékonyabban jut el a célterületekre, mint például az ízületek és a bőr. Ráadásul a halkollagén 1,5-szer jobban hasznosul, mint a marhakollagén.

A marha és halkollagén felszívódása és hasznosulása

1. Méretbeli különbségek

A halkollagén molekulái kisebbek, mint a marhakollagéné. A kisebb molekulák gyorsabban és könnyebben szívódnak fel a bélrendszerben, ami lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban és hatékonyabban jussanak el a célterületekre, mint például az ízületek, az inak és a bőr. A kisebb méretük miatt a halkollagén peptidjei könnyebben átlépik a bél falát, így gyorsabb és hatékonyabb a hasznosulásuk.

2. Biohasznosulás

A biohasznosulás azt jelzi, hogy mennyire képes a szervezet egy tápanyagot felszívni és felhasználni. A halkollagénnek magasabb a biohasznosulása az emberi szervezetben, mint a marhakollagénnek. Ez azt jelenti, hogy a halkollagén jobban elérhető a test számára, és így a sejtek hatékonyabban tudják azt felhasználni az új kollagén képzéshez és a kollagénhez kapcsolódó egyéb funkciókhoz.

3. Aminosavprofil

A halkollagén egyedülálló aminosav-profillal rendelkezik, ami elősegíti az optimális felszívódást és hasznosulást. Bár mindkét kollagén típus tartalmazza azokat az aminosavakat, amelyek szükségesek a kollagén képződéséhez, a halkollagén aminosavprofilja közelebb áll az emberi kollagénhez, ami még inkább elősegítheti annak felszívódását és beépülését.

4. Egyéb biológiai hatások

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a halkollagén egyéb pozitív biológiai hatásokkal is rendelkezhet, mint például az antioxidáns aktivitás, ami további előnyöket jelenthet az emberi szervezet számára.

Összefoglalva, a halkollagén molekuláris mérete, magasabb biohasznosulása, egyedülálló aminosav-profilja és egyéb biológiai hatásai miatt hatékonyabban szívódik fel és hasznosul az emberi szervezetben, mint a marhakollagén. Ennek eredményeként azok, akik halkollagént fogyasztanak, gyakran gyorsabb és hatékonyabb eredményeket tapasztalhatnak.

A marha- és a halkollagén „mellékhatásai”

Bár mindkét kollagénfajta általában biztonságos a fogyasztók számára, a marhakollagén néha allergiás reakciókat válthat ki azoknál, akik érzékenyek a marhahúsra. Ezzel szemben a halkollagén, különösen a mélytengeri halakból származó, ritkábban okoz allergiás reakciókat, és kevesebb mellékhatással rendelkezik.

A marha- és a halkollagén környezeti hatásai

A környezettudatosság napjainkban egyre fontosabbá válik. Míg a marhatenyésztés jelentős mértékű erőforrásokat igényel és nagyobb környezeti lábnyommal rendelkezik, addig a halak – különösen a fenntartható módon halászottak – kevésbé terhelik a környezetet. A halkollagén fogyasztása ezért nem csak az egészségünk, hanem a Földünk számára is kedvezőbb választás lehet.

A kollagének típusai

Összesen 28 típust különböztetünk meg a kollagének között, amelyek különböző funkciókkal és szerkezeti jellemzőkkel bírnak. Ezeket 5 fő csoportra lehet osztani:

1. típusú kollagén:

– a leggyakoribb kollagén típus az emberi testben

– nagyon nagy a szakítószilárdsága

– főként a bőrben, a csontokban, az inakban és a fog dentinjében található

– fontos szerepet játszik a csontok és a bőr szilárdságában, illetve hiánya ráncok mélyedéséhez vezet, javítja a celllulitisz állapotát

2. típusú kollagén:

– főként a porcokban található, azok fő összetevője

– kulcsfontosságú az ízületek rugalmasságának és ellenálló képességének fenntartásában

– gyakran található étrend-kiegészítőkben, amelyeket ízületi egészség javítására ajánlanak

3. típusú kollagén:

– szinte megegyezik az 1.-es típusú kollagénnel, gyakran együtt találhatóak meg főként a bőrben, az artériákban, a belső szervekben, csontvelőben, a máj egyik alkotóeleme

– segít a vékony, rugalmas szövetek képzésében

4. típusú kollagén:

– a bazális membránok (sejteket körülvevő hálózat) fő alkotóeleme, amelyek a sejtek közötti tereket határolják el

– fontos szerepet játszik a sejtek támogatásában és azok közötti szűrésben

5. típusú kollagén:

– számos különböző sejt felületén, hajszálerekben megtalálható (csontban, szaruban, kötőszövetben stb.)

– a sejtmembránok stabilitásának növelésében játszik szerepet

Ezen kívül számos további kollagén típus létezik, de ezek kisebb mennyiségben vannak jelen az emberi testben és kevésbé ismertek. Mindazonáltal, a fenti öt kollagén típus a legfontosabb és legelterjedtebb az emberi testben.

A halakban található kollagén 100%-ban I-es típusú, bőrünk kollagéntartalma pedig 80%-ban az I-es típusú kollagént tartalmazza.

Összességében, bár mind a marhakollagén, mind a halkollagén előnyös lehet az egészségünk szempontjából, a halkollagén kisebb molekuláris szerkezete, alacsonyabb allergia kockázata és környezeti előnyei miatt jobb választásnak bizonyul. A kollagén bevitelével kapcsolatos döntéseinknél fontos, hogy tájékozottak legyünk és a legjobb forrást válasszuk saját egészségünk és a környezetünk érdekében.

Fenntartható forrásból származó halkollagén étrend-kiegészítőt keres? Ismerje meg a Flavin 7 Hyaluron+Kollagén kapszulaegyüttesét, amely 100%-ban prémium minőségű skandiáviai halkollagént tartalmaz és segít bőre és ízületei rugalmasságának megőrzésében!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár