fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye.

Jó tudni!

A vadon termő gyümölcsök (a kökény is) jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára hasznos ásványi anyagokat, vitaminokat, szerves savakat, mint a kinemesített fajták. „Megedződtek.” Ellenállnak a kártevőknek, nem fogékonyak a betegségekre, ellenanyagot termelnek így képesek védeni magukat a kórokozók támadásaitól és a fertőzésekkel szemben. Nem kell őket trágyázni, permetezni és így – legalábbis emiatt – a gyümölcseik nem tartalmazhatnak egészségre ártalmas vegyszermaradványokat. Tehát – biogyümölcsök.

A kökény afféle miniszilva

Akkor érdemes gyűjteni ezt a csonthéjas gyümölcsöt, amikor az első fagy már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. De ha a cserje a kertünkben van, vagy az otthonunk közelében, ahol télen is látogathatjuk, akkor nyugodtan az ágakon hagyhatjuk a bogyókat, ugyanis a kisméretű gyümölcs nem hullik le.

Magas pektintartalma miatt kiváló zselé-, dzsemalapanyag. A bogyóknak jelentős a C-vitamin tartalma: 60mg/100g.

A kökény különösen gazdag értékes gyümölcssavakban és cserzőanyagban. Jelentős mennyiségben tartalmaz még glikozidákat, flavonoidokat, pektint és élettanilag hasznos festékanyagot. A kökény fontos ellagsav forrás. Az ellagsav egy nagyon fontos daganatmegelőző, rákellenes hatású anyag. Tudományos kísérlettel alátámasztott tény, hogy az ellagsav rendszeres fogyasztása 55%-al csökkenti a lehetséges áttétek kialakulásának kockázatát.

A kökényt a gyógyászatban a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlják

A kökénykészítmények tisztítják a vért, a veséket és erősítik a szervezetet. A gyümölcs immunerősítő is, ezért bátran ajánlható roborálószerként a betegségek utáni lábadozás időszakában. A bogyó anyagcsereszabályozó, vértisztító hatása reuma kiegészítő kezelésénél különösen érvényesíthető. A népgyógyászat kúraszerűen sárgaság és aranyér kezelésére is javasolja. Gyógynövényként főzetét hasmenés, illetve bélhurut kezelésére használják.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár