fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye.

Jó tudni!

A vadon termő gyümölcsök (a kökény is) jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára hasznos ásványi anyagokat, vitaminokat, szerves savakat, mint a kinemesített fajták. „Megedződtek.” Ellenállnak a kártevőknek, nem fogékonyak a betegségekre, ellenanyagot termelnek így képesek védeni magukat a kórokozók támadásaitól és a fertőzésekkel szemben. Nem kell őket trágyázni, permetezni és így – legalábbis emiatt – a gyümölcseik nem tartalmazhatnak egészségre ártalmas vegyszermaradványokat. Tehát – biogyümölcsök.

A kökény afféle miniszilva

Akkor érdemes gyűjteni ezt a csonthéjas gyümölcsöt, amikor az első fagy már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. De ha a cserje a kertünkben van, vagy az otthonunk közelében, ahol télen is látogathatjuk, akkor nyugodtan az ágakon hagyhatjuk a bogyókat, ugyanis a kisméretű gyümölcs nem hullik le.

Magas pektintartalma miatt kiváló zselé-, dzsemalapanyag. A bogyóknak jelentős a C-vitamin tartalma: 60mg/100g.

A kökény különösen gazdag értékes gyümölcssavakban és cserzőanyagban. Jelentős mennyiségben tartalmaz még glikozidákat, flavonoidokat, pektint és élettanilag hasznos festékanyagot. A kökény fontos ellagsav forrás. Az ellagsav egy nagyon fontos daganatmegelőző, rákellenes hatású anyag. Tudományos kísérlettel alátámasztott tény, hogy az ellagsav rendszeres fogyasztása 55%-al csökkenti a lehetséges áttétek kialakulásának kockázatát.

A kökényt a gyógyászatban a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlják

A kökénykészítmények tisztítják a vért, a veséket és erősítik a szervezetet. A gyümölcs immunerősítő is, ezért bátran ajánlható roborálószerként a betegségek utáni lábadozás időszakában. A bogyó anyagcsereszabályozó, vértisztító hatása reuma kiegészítő kezelésénél különösen érvényesíthető. A népgyógyászat kúraszerűen sárgaság és aranyér kezelésére is javasolja. Gyógynövényként főzetét hasmenés, illetve bélhurut kezelésére használják.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Ízületi egészség: mozogj fájdalom nélkül!

Kosár