fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Szeder, avagy a Rubus frocticosus

A szeder a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Már i.e. 400-ban, Hippokratész korában is feljegyezték jótékony hatását. Az 1500-as években a patikusok tudták, hogy védi a fogínyt, valamint állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

Nagyon sokáig csak a vadon termett gyümölcsöket gyűjtötték, fogyasztották. Ez az egyébként tüskés cserje hazánkban az Alföldön és a hegyvidékeken is egyaránt megterem. Nevezik hamvasszedernek, gyalogszedernek is. A tüskementes fajtát 1938-ban Angliában állították elő, gyümölcse ezután került a piaci forgalomba. A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektin tartalma nagyobb.

A legnagyobb különbség azonban színanyagaikban van, a szeder dúskál az antioxidáns flavonoidokban! A flavonoidok jelentős farmakológiai, fiziológiai hatásai régóta ismertek és bizonyítottak, de napjainkban is számos élettani és klinikai kutatás folyik, melynek során további pozitív hatásuk nyer igazolást.

A vörös és lila színekben pompázó zöldség- és gyümölcsfélék úgynevezett antociánokat tartalmaznak, melyek rendkívül hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.

Mit tartalmaz a szeder:

100 g szederben, nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, 0,5 mg vas, valamint réz található benne. Sok A- és C-vitamin, valamivel kevesebb B1-, B6-vitamin és riboflavin, pantoténsav, folsav, niacin is van benne.

A szeder hatása:

Baktériumölő tulajdonsága segíthet a gyógyulásban a húgyúti betegségben szenvedőknek. Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható. Vérnyomáscsökkentő és vérszaporító. A fekete szedernek nem csak a termése, a levele is nagyon értékes.

A szederlevél gyógynövény-alapanyag, amit a galluszsav- és ellágsav típusú csersavainak, flavonoid tartalmának és gyümölcssavainak köszönhet. Tartalmaz még C-vitamint, alma-, oxál-, borostyánkő-, valamint tejsavakat is. A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vese- és hólyagpanaszokra ajánlott, mint enyhe vízhajtó. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert.

Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer, szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz. A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Gyümölcsének leve desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, valamint ajánlják menstruációs görcsök kezelésére és a változókor tüneteinek enyhítésére.

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, turmixokba, gyümölcslevesbe vagy csak egy pohár joghurttal nyakon öntve!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár