fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Szeder, avagy a Rubus frocticosus

A szeder a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Már i.e. 400-ban, Hippokratész korában is feljegyezték jótékony hatását. Az 1500-as években a patikusok tudták, hogy védi a fogínyt, valamint állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

Nagyon sokáig csak a vadon termett gyümölcsöket gyűjtötték, fogyasztották. Ez az egyébként tüskés cserje hazánkban az Alföldön és a hegyvidékeken is egyaránt megterem. Nevezik hamvasszedernek, gyalogszedernek is. A tüskementes fajtát 1938-ban Angliában állították elő, gyümölcse ezután került a piaci forgalomba. A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektin tartalma nagyobb.

A legnagyobb különbség azonban színanyagaikban van, a szeder dúskál az antioxidáns flavonoidokban! A flavonoidok jelentős farmakológiai, fiziológiai hatásai régóta ismertek és bizonyítottak, de napjainkban is számos élettani és klinikai kutatás folyik, melynek során további pozitív hatásuk nyer igazolást.

A vörös és lila színekben pompázó zöldség- és gyümölcsfélék úgynevezett antociánokat tartalmaznak, melyek rendkívül hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.

Mit tartalmaz a szeder:

100 g szederben, nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, 0,5 mg vas, valamint réz található benne. Sok A- és C-vitamin, valamivel kevesebb B1-, B6-vitamin és riboflavin, pantoténsav, folsav, niacin is van benne.

A szeder hatása:

Baktériumölő tulajdonsága segíthet a gyógyulásban a húgyúti betegségben szenvedőknek. Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható. Vérnyomáscsökkentő és vérszaporító. A fekete szedernek nem csak a termése, a levele is nagyon értékes.

A szederlevél gyógynövény-alapanyag, amit a galluszsav- és ellágsav típusú csersavainak, flavonoid tartalmának és gyümölcssavainak köszönhet. Tartalmaz még C-vitamint, alma-, oxál-, borostyánkő-, valamint tejsavakat is. A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vese- és hólyagpanaszokra ajánlott, mint enyhe vízhajtó. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert.

Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer, szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz. A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Gyümölcsének leve desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, valamint ajánlják menstruációs görcsök kezelésére és a változókor tüneteinek enyhítésére.

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, turmixokba, gyümölcslevesbe vagy csak egy pohár joghurttal nyakon öntve!

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár