fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe.

Az őszi-téli időszakban gyakori vírusos eredetű megbetegedések, náthás tünetek enyhítésére, a házipatika jól bevált módszere, a fokhagyma különböző formában történő fogyasztása. Természetesen nem az erős illat az, ami ezután a vírusokat távol tartja, az egyik ok, a fokhagyma szelén tartalma. A szelén segítségével szívünk egészsége is megóvható, megelőzhetőek a daganatos megbetegedések, sőt a termékenység is fokozható.

A British Journal of Urology folyóiratban közölt kutatási eredmények, a vizsgált 64 meddő, vagy csökkent nemzőképességű férfi esetében egyértelműen kimutatták, hogy napi 100 mikrogramm szelén 3 hónapon át történő szedésével javult az ondósejtek vándorlási képessége. A szelén mindkét nem esetében fontos szerepet játszik a termékenység megőrzésében, de a terhesség időszakát megelőzően más okból is különösen lényeges pótlásáról gondoskodni, hiánya ugyanis a gyermeknél szívfejlődési rendellenességekhez vezethet.

A szelén szerepe a későbbi életszakaszban is kulcsfontosságú a szívizomzat védelmének szempontjából. Növeli a HDL („jó”) koleszterin arányát a vérben, védelmet nyújt az infarktussal, szívbetegségekkel szemben.

Kevesek által ismert tény, hogy a szelén is kiváló antioxidáns!

Ezen hatását az Egyesült Államokban Prof. Margaret Rayman vizsgálta. Kutatásában igazolta, hogy az ország azon területein, ahol alacsonyabb a szelén szintje a termőföldben és emiatt az ott termő növényekben is, gyakoribb a daganatos megbetegedések előfordulása.

A Cornell University és a University of Arizona 5 éven át tartó vizsgálata igazolta, hogy napi 200 mikrogramm szelén adagolásával 65 százalékkal csökkenthető a prosztatarák, 58 százalékkal a vastagbélrák, 46 százalékkal a tüdőrák és 39 százalékkal az egyéb daganatos megbetegedések okozta halálozás. Az antioxidánsok, így a szelén is anti-aging hatásúak, vagyis csökkentik az öregedés jeleit!

Egereken végzett kísérletek során a szelén hiányos egyedeken kifejezett öregedést írtak le. Azokban az országokban, mint például Japán, ahol a szelénellátottság jobb, magasabb az átlag életkor is. A szelén anti-aging hatása azon túl, hogy késlelteti a sejtek öregedését agyműködést serkentő képességében is megnyilvánul. Számos kedvező hatása mellett a téli időszakban leginkább a szelén fogyasztásának vírusellenes előnyeit élvezhetjük.

2005-ös felmérések alapján, az inluenzajárvány Európa azon országaiban volt különösen nagy mértékű, ahol alacsony szelén szint jellemző. Magyarország a szelén hiányos országok közé tartozik, a táplálék szelén tartalma ugyanis attól függ, hogy a talajban, ahol a növény termett, vagy az állat legelt, mennyi volt a szelén. A hazánkra jellemző alacsony szelén tartalmú termőtalaj miatt a természetes források:

− magas szeléntartalmú brazil dió, tenger gyümölcsei, szárnyasok és vörös húsok rendszeres fogyasztása

− mellett ajánlott a szelén kiegészítő készítményekből történő pótlásáról is gondoskodnunk.

A megelőzési céllal adott szelén napi dózisa 50 ug. Bizonyos betegségek esetén ez az adag emelhető.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Kapszula vagy tabletta: Melyiket válasszuk és miért?

10 tipp a menopauza tüneteinek leküzdésére

Yam gyökér: természetes szuperélelmiszer a női egészség szolgálatában

Kosár