fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék cinktartalma is befolyásolja.

A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszintszabályozásban, ellenőrzi és szabályozza az anyagcserefolyamatokat, több mint 120 metalloenzim szerkezeti elemeként részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében – ezáltal a növekedésben, sebgyógyulásban, valamint az inzulin térszerkezetének kialakításában. Megfelelő mennyiségű jelenléte az ízérzés megőrzéséhez éppúgy szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi fejlődés és a szaporodás folyamataihoz.

A rend őre a szervezetünkben

A cink úgy működik a szervezetben, mint egy közlekedési rendőr. Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere folyamatokat, az enzimrendszereket, fenntartja a sejtek épségét. Nélkülözhetetlen a fehérje színtézishez, a sav-bázis egyensúlyhoz, az inzulinképződéshez, az izmok összehúzó képességéhez, az agyműködéshez (skizofréniában pozitív hatását tapasztalták). Szükséges a DNS szintézishez, sebgyógyuláshoz.

A Cink központi szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatokban, összehangolja az egyes enzimek működését, megőrzi a sejtek épségét. Alapvető a vér PH-értékének beállításában, így segít fenntartani a szervezet belső egyensúlyát. Bizonyos védelmet nyújt a környezetszennyezéssel szemben is, mivel megakadályozza az ólom és a kadmium beépülését a szervezetbe. Meggyorsítja a belső és külső sebek gyógyulását.

Hiánya gyengíti az immunrendszert

Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenállóképessége, fokozott fáradékonyság lép fel, serdülőkorban pedig – különösen a reprodukciós szervekben – különböző fejlődési zavarokat okozhat. Felnőttekben a cinkhiány elhúzódó sebgyógyulást, csökkent étvágyat és romló ízérzést, hasmenést, valamint bőrgyulladást okozhat. Ismert a terhes és szoptató anyák fokozott cinkigénye is.

Viszonylag keveseket érint, de meg kell említenünk, hogy az ólom- és kadmiumszennyezésnek kitett emberek számára különösen fontos a szervezet megfelelő cinkellátottsága, ugyanis ezáltal csökkenthető az említett fémek toxicitása. A vegetáriánusoknak különösen ügyelniük kell a cink megfelelő mértékű pótlására, ugyanis ez a nyomelem egyike azon anyagoknak, melyekből a növények viszonylag keveset tartalmaznak. Az állati eredetű élelmiszerek összetétele ebből a szempontból jóval kedvezőbb, mint a tisztán növényi alapú étrend.

Szervezetünkben csak kis mértékben található meg

A cink a mikroelemek közé tartozik. Ezek az anyagok a szervezetben igen kis koncentrációban (<0,005%) jelen lévő, többé-kevésbé ismert biológiai jelentőséggel rendelkező ásványi anyagok, melyekből a napi szükségletünk nem éri el a 100 mg-ot. Az egészséges emberi szervezetben általában 2-3 grammnyi található belőlük, melynek legnagyobb része (90%-a) az izomzatban és a csontrendszerben koncentrálódik. Ezenkívül számottevő mennyiséget tartalmaz a haj, a szem, továbbá a bőr, a máj és a vesék.

Miben található meg?

A cink a természetben nagyobb mennyiségben van jelen a kagylóban, a húsokban, a májban, a hüvelyesekben és a tojásban, cinkhiányos esetben tehát ezen élelmiszerek fogyasztása javasolt. A tápcsatornába került cink kb. 30–50%-a szívódik fel, ám a felszívódást számos anyag befolyásolja. Negatív hatással vannak az élelmi rostok, kalcium, valamint a réz, pozitív hatással pedig a különböző aminosavak, fehérjék és kelátképzők.

Alkoholistáknak és cukorbetegeknek nagyobb cink adagra van szükségük!

A cink az A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban. Cinkhiány a prosztata megnagyobbodását, érelmeszesedést, és a körmökön fehér csíkokat okozhat. A cink segítséget jelent ízlelészavaroknál, meddőségnél, prosztatabántalmaknál, növekedészavarnál, impotenciánál, szabálytalan menstruációnál, szenilitásnál. Fokozza a szellemi frissességet, segít a mentális zavarok kezelésében.

A javasolt napi felvétele 15 mg felnőttek számára, de a terhes és szoptató nők többet igényelnek. Fontos szerepe van a szaporodási szervek kialakulásában. Erős izzadással naponta akár 3 mg cinket is veszíthet a szervezet, ez különösen igaz a sportolók esetében. Az ételek elkészítése során a cink nagy része elvész vagy felhasználhatatlanná válik a szervezet számára. A cinkszegény talajú vidékeken még fontosabb a cinkpótlás!

Miben segíthet még?

  • Meggyorsítja a belső és külső sebek gyógyulását.
  • Eltünteti a körmökről a fehér foltokat.
  • Megkönnyíti az ízérzésbeli zavarok rendeződését.
  • Segíthet a meddőség gyógyításában.
  • Segít a prosztatapanaszok elhárításában.
  • Fokozza a növekedést és a szellemi frissességet.
  • Csökkenti a koleszterin-lerakódásokat.
  • Hozzájárul a mentális zavarok kezeléséhez.

Természetes forrásai

Marhafartő, bárányborda, sertésbélszín, búzacsíra, sörélesztő, tökmag, tojás, sovány tej, mustár.

Mennyit szabad?

Gyakorlatilag nem mérgező, kivéve, ha valaki nagyon nagy mennyiséget vesz be, vagy ha az ételt galvanizált edényben tartották. 150 mg-ot meghaladó adagok nem ajánlottak.

Tanácsok

  • Nagyobb cinkbevitelre van szüksége annak, aki nagy adagban szed B6-vitamint. Ugyanez vonatkozik az alkoholistákra vagy cukorbetegekre is.
  • Férfiaknak – akár vannak prosztatapanaszaik, akár nincsenek – célszerű magas cinkszintet biztosítani.
  • Impotenciazavarok gyógyíthatók B6-vitamin és cink együttes használatával.
  • Szenilitásban szenvedő időskorú betegeknél pozitív hatású a cink- és mangán-kiegészítés.
  • Szabálytalan menstruáció esetén nők megkísérelhetik a cinkkiegészítést, mielőtt az orvos hormonkezelést írna elő.
  • Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha cinkkel egészítjük ki az étrendet, több A-vitaminra van szükség.
  • A cink A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban.

Továbbá ami nagyon fontos, hogy betegség, vírusfertőzés esetén növeljük a cinkbevitelt!

A cink fogyasztása a fertőzés minden szakaszában jelentősen növeli a gyógyulás esélyét, minimalizálja a fertőzés kritikus lefolyását. Fogyasztása kiegyensúlyozza az immunválaszt a vírusos megbetegedések során. Gátolja a gyulladást elősegítő citokinek (az immunsejtek közötti információátadást segítő fehérjemolekulák) felszabadulását, ami azért is nagyon hasznos, mert a súlyos fertőzés pontosan ezeknek a citokineknek köszönhető. Cinkpótlással a gyulladásos betegségek súlyos előrehaladása megelőzhető és visszafordítható, különösen a tüdőt érintő betegségek esetében.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár