fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal.

A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak látásból. A körmökön megjelenő gombás fertőzésnek ezt megelőzően természetesen van egy bimbódzó időszaka is, amikor a tünetek még korántsem olyan feltűnőek és a laikusok számára nem mindig egyértelműen beazonosíthatóak. A hatékonyabb gyógyulás érdekében célszerű még a kezdeti fázisban elkezdeni kezelni a betegséget, és nem megvárni azokat az elváltozásokat, amelyek már nem csupán esztétikai nehézségekkel, de más betegségek formájában megjelenő fizikai következményekkel járhatnak.

A körömgomba kezdete és vége

Ahhoz, hogy megfelelően járjunk el a körömgombával szemben, mindenekelőtt azt kell tudnunk, honnan ismerhetjük fel a kezdődő tüneteket. Általában a körmök szabad széle felől indul az egyik leggyakoribb fertőzés, amit a fonalas gomba okoz. Ez a folyamat a köröm eldeformálódásával, megvastagodásával, barázdálódásával, felrostozódásával, sárgás-barnás-zöldes elszíneződésével és a szabad szél felől való felemelkedésével jár. Jellegzetes tünet, hogy pedikűrözéskor a köröm alól fehéressárgás morzsalékony anyagot lehet eltávolítani.

A sarjadzó gombák – amilyen a candida is – alkotják a körömgombásodások fajtáinak másik nagy csoportját. Jellemzője, hogy a körömágy felől indul el a fájdalmas, gennyes gyulladás. Az ilyen esetek – amelyek az előbbinél ritkábban fordulnak elő

– hátterében általában más probléma (leggyakrabban cukorbetegség, vagy valamilyen keringési elégtelenség) is áll, amely elősegíti a gomba megtelepedését.

Körömbenövések következtében is kialakulhat gombásodás. A benövésnél keletkezett gyulladás először steril, majd a fertőzés ott alakul ki, ahol a köröm sérti a körömágy szélét, illetve maga alá fordul.

Kezes-lábas

A körömgomba sokkal gyakrabban alakul ki lábon, mint kézen, aminek elsősorban az az oka, hogy a kéz könnyebben tisztántartható, jobbak a keringési viszonyai, hiszen nincs bezárva egy cipőbe. Azok, akik munkájukból vagy bármilyen tevékenységükből adódóan sokat áztatják a kezüket vízben, ezáltal károsodik bőrük védelmi funkciója, fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.

A mai műköröm divat is elősegít heti a nagy kiterjedésű, akár mind a tíz körmöt érintő gombásodás kialakulását. Ugyanis a műköröm réteg alatt nehéz észrevenni a kezdeti fertőzést, ami így sok esetben csak akkor derül ki, amikor a műkörmöt eltávolítják. A gomba kéz és láb esetében is könnyen átterjedhet egyik körömről a másikra, illetve a végtag többi részére és a látszólag ártalmatlannak tűnő fertőzés idővel olyan súlyos betegségeket okozhat, mint ekcéma, orbánc, a nyirok- és visszérgyulladás.

Védekezés a körömgomba ellen

A körömgomba fertőzésre való fogékonyság egyéni adottságoktól függ, de mint minden betegség esetében, itt is legszerencsésebb megoldás a megelőzés. A fertőzéssel szemben elsősorban jó immunrendszerrel védekezhetünk. Ugyanabban a zuhanyzóban egy erős immunrendszerű ember nem kapja el azt a gombás fertőzést, amit egy gyengébb védekezőképességű szervezet igen.

– Hordjunk kényelmes cipőt, és váltogassuk a lábbelit, hogy az elegendő ideig szellőzhessen.

– Lehetőség szerint ne viseljünk rosszul szellőző cipőt.

– A családtagok ne hordják egymás cipőjét.

– Tisztálkodás után töröljük alaposan szárazra a lábunkat, beleértve a lábujjközöket is, mert a nedves közeg kedvez a gombák megtelepedésének.

– Manikűrözésnél, pedikűrözésnél lehetőleg ne okozzunk sérülést, mert azon a helyen könnyen megtelepedhetnek a kórokozók.

Hajlamosító tényező lehet mindaz, ami befolyásolja a hormonháztartást, az anyagcsere-folyamatokat, a keringést és a vérellátási viszonyokat (terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése, cukorbetegség, endokrin betegségek, érszűkület, trombózis utáni állapot), illetve a bélflóra egyensúlyának felborulása, ami könnyen előfordulhat antibiotikum szedése, vagy szteroidos kezelések után, illetve daganatos betegségeknél.

TUDTA? Aki sokat áll vagy jár, annak a lábában rosszabbodik a vérkeringés, ami kedvez a gombák elszaporodásának. Megfigyelték, hogy azoknál a sportolóknál, akik valamelyik lábukra többet terhelnek (pl.: távolugró), ha kialakul körömgombás fertőzés, az elsősorban az erősebben igénybevett lábukat érinti. Abban az esetben, ha már megfertőződtünk többféle módon segíthetjük gyógyulásunkat.

– Ne használjuk ugyanazt az eszközt pedikűrözéshez és manikűrözéshez, vagy mindig fertőtlenítsük le, hogy kézkörmeire ne kerüljön át a fertőzés.

– Lábgombás fertőzés esetén a cipőt speciális eljárással ki kell fertőtleníteni. (Ebben kérje bőrgyógyász segítségét!)

– Kismértékű fertőzésnél elegendő a külső kezelés, de előrehaladottabb esetben belső kúra is szükséges.

Természetes segítség körömgomba ellen:

Külsőleg:

Oregano olaj: A középkorban szurokfűolajjal óvták meg az ételeket a mikrobás fertőzésektől, ma pedig már azt is tudjuk, hogy ez a készítmény saját szervezetünk védelmét is szolgálja. Az oregano legfontosabb hatóanyaga a karvakrol néven ismert természetes fenol, ami a ma ismertek közül a legerősebb növényi eredetű antiszeptikus anyag (26-szor aktívabb, mint a szintetikus fenol), így nagy segítséget jelent a körömgomba kiirtásában. Ha rendszeresen, naponta többször kenegetjük a gombás területet, és környékét akkor a hatóanyag segít a fertőzés megszüntetésében és továbbterjedésének megelőzésében.

Külsőleg – Belsőleg:

Ezüstkolloid: ezüst tartalmának köszönhetően megbénítja azokat az enzimeket, melyeket az egysejtű baktériumok, gombák és vírusok oxigén anyagcseréjük során használnak. Ezáltal sokat segít a körömgomba megszüntetésében, ha rendszeresen, naponta többször kenegetjük vele a gombás felületet és környékét. Mivel a köröm gombásodása a legtöbb esetben belső gombásodásra is utal, ezért az ezüstkolloid oldatot érdemes belsőleg is alkalmazni, kúraszerűen, hogy kifejthesse gyógyhatását, amire körülbelül 650-féle kórokozóval szemben képes.

A jó minőségű ezüst oldatnak soha semmilyen mellékhatását nem tapasztalták! Más gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba, hatásukat nem befolyásolja. Az ezüst kolloid napi használata támogatja és erősíti a szervezet természetes védekező rendszerét az immunrendszert, növeli a vitalitást és az élettartamot. A vastagbélben lévő hasznos baktériumokat nem károsítja, mert már a vékonybélben felszívódik. Hogy maximálisan felszívódjon, evés előtt 5-10 perccel fogyasszuk el. Az ezüst oldat belsőleg való alkalmazás csak kúraszerűen javasolt! A kertben a növények bakteriális és gombás betegségeit kezelheti vele!

Belsőleg:

Biosa Flora: A körömgombásodásért minden esetben felelős a gyenge immunrendszer és gyakran a bélflóra egyensúlyának felborulása is ott áll a háttérben. Ezért a külső kezelések mellett belsőleg is érdemes támogatást adni szervezetünknek a fertőzés leküzdésében. Ebben lehet segítségünkre a Biosa Flora, ami a mikroorganizmusoknak a kiegyensúlyozott bélflórában található különleges szimbiózisát tartalmazza, a benne lévő antioxidánsok, pedig erősítik a szervezet ellenálló képességét.

A Biosa Flora ellenőrzötten ökológiailag tiszta cukormelaszon fermentált tejsavkultúrát és flavonoid kivonatot tartalmaz. A mikroorganizmusok különleges szimbiózisát tartalmazza melyeket egy kiegyensúlyozott bélflórában találhatunk, a benne lévő antioxidánsok pedig a szervezet ellenálló képességét erősítik. A Biosa Florában lévő hasznos baktériumok közvetlenül a bélnyálkahártyára hatnak így a termékben lévő többi hatóanyag közvetlenül, célzottan hasznosul. Az összetett hatóanyagoknak köszönhetően komplex immunerősítő. A flavonoid tartalmának köszönhetően magas antioxidáns hatással bír.

A BIOSA FLORA tartalmaz még vörös szőlő, feketeszeder, feketecseresznye, fekete ribizli, bodza, kökény, és szilva gyümölcsök leveit, ezek- és a cirok magjainak héjai extraktját. Felhasználási javaslat: Napi 20 ml.

FIGYELEM!

A gyógyulás egy lassú folyamat, hiszen meg kell várni, amíg a köröm beteg része teljesen lenő, ami a láb esetében általában fél év.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

A kőtörő fű titkai: hogyan segíthet ez a csodanövény a vesekövek és egyéb betegségek ellen

Halkollagén vagy Marhakollagén? Melyiket válasszuk?

Hogyan küzdd le a tavaszi fáradságot

Kosár