fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Vitamintúladagolás – minél több, annál jobb?

Az alternatív vitaminszemlélet a vitaminokat és ásványi anyagokat nem úgy tekinti, mint olyan anyagokat, melyekből egy minimális mennyiségre szükség van a szervezet rendellenes működésének elkerülésére, hanem úgy tekinti őket, mint a szervezet optimális működéséhez nagy mennyiségben szükséges anyagokat, melyekhez természetes forrásokból a civilizációs körülmények között nem lehet elegendő mennyiségben hozzájutni.

Az alternatív vitaminszemlélet kutatói szerint az RDA (felnőttek számára javasolt napi bevitel) – értékek többszörösére van szükség ahhoz, hogy a szervezet semmilyen körülmények között se szenvedjen hiányt ezen tápanyagokból.

Például: C-vitaminból, ahol az RDA mennyiség mindössze 60 mg, a téma kutatói minimum 500-1000 mg-ot javasolnak, megemlítve, hogy napi 3-5 g sem túlzás, betegségek esetén pedig még ennek is a többszörösére lehet szükség.

A téma kutatói, többek között olyan Nobel-díjas kutatókra hivatkoznak, mint Szentgyörgyi Albert, vagy Linus Pauling, akik maguk is a nagy mennyiségű vitaminhasználat mellett érveltek és a dokumentációk szerint fogyasztottak is. Az elmélet szerint az alábbi „javasolt napi alap vitaminfogyasztás”, csak elegendő ahhoz, hogy kimozdítsa a szervezetet a „hiányállapot”-ok valamelyikéből és a „tűrhetően ellátva” állapotába juttassa.

Összehasonlítva a tömegtermelés termékeként rendelkezésünkre álló tápanyagokban található vitamintartalommal és ásványi anyag tartalommal, nyilvánvaló, hogy még az éppen elegendő mennyiségek is, pusztán táplálékkal nem vihetők be a szervezetbe. Napi 1000 mg C-vitamin napi 1,5 kg paprika, vagy 20 kg alma elfogyasztásával lenne bevihető – hogy csak a legkönnyebben hozzáférhető vitamint említsük.

Az élelmiszereink vitamin és ásványi anyag tartalma napjainkban is folyamatosan csökken, az 1966-os sárgarépa vitamintartalma 1990-re a 60%-ra csökkent, az 1990-es tej az 1966-os vitaminmennyiség mindössze 5%-át tartalmazza!

Az alternatív vitamin szemlélet hívei szerint a krónikus betegségek jelentős része és tüneteik (mint a szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, csontritkulás, allergia, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, depresszió, krónikus emésztő rendszeri betegségek, stb.) valamelyik vitamin vagy ásványi anyag tartós (esetleg évtizedeken át fennálló) elégtelenül alacsony szintjének következménye. A szemlélet szerint, ezért a tünetek enyhítésére, vagy megszüntetésére kifejlesztett gyógyszerek nem hozhatnak az ilyen problémákra tartós megoldást, mert csak a tünetet kezelik, és nem a tünet mögött álló valódi okot. Például, ha létezne a szomjúság érzését megszüntető gyógyszer, annak fogyasztása nem akadályozná meg a szomjanhalást, de a probléma egyszerű vízivással kezelhető.

Ellenvetések

Ezen szemlélet támogatói az elmélet széles körű tudományos elismertségének hiányát a szerintük nem egészség-szemléletű gyógyszer-lobbi marketingtevékenységére vezetik vissza. Tény, hogy Európában és az USA-ban az utóbbi évtizedekben megfigyelhető az a törekvés, hogy törvényi úton a vitaminokat a magánszemélyek által korlátlan mértékben hozzáférhető étrend-kiegészítők kategóriájából, receptre kapható, korlátozott mértékben hozzáférhető gyógyszerré vagy gyógyhatású készítménnyé minősítsék, ami megnehezíti a nagy mennyiségű vitaminokhoz történő egyszerű hozzáférést.

Álláspont a vitamin-túladagolással kapcsolatban.

Az alternatív vitaminszemlélet követői szerint a vitamin túladagolás – mint olyan – nem létezik, a „túladagolási” tüneteket egy vitamin ésszerűtlenül magas dózisának bevitele okozza, ami automatikusan hiányt generál a többi vitaminból és ásványi anyagból. Így a kellő egyensúlyt megtartva, az RDA mennyiségek több tízszerese sem tud „túladagolási” tüneteket előidézni. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztással kapcsolatban gyakran felmerülő ellenvetés, hogy a C-vitamin fokozza a vesekő képződést. Bár az adat él a köztudatban, ennek forrása ismeretlen, és nem ismert olyan kísérlet sem, amivel ezt igazolták volna. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egyes vitaminkészítmények egyéb adalékai vesekő képződést okozhatnak.

Az alábbiakban néhány példa egy – egy vitaminféle kapcsán

Nagy mennyiségű A-vitamin

Az amerikai R. Adams és F. Murray hívta fel a figyelmet a nagy mennyiségű A-vitamin szükségességére. De rákos betegeknél nem javasolható. Szerintük a szennyezések és a nem természetes életkörülmények (permetezőanyagok, nehézfémek, más mérgező anyagok, ételadalékok, nitrátok, ételallergia, stb.) miatt szervezetünk több A-vitamint igényel, mint amennyit felveszünk. Még egy egészséges ember is csak nehezen tudja biztosítani a megfelelő mennyiséget. A táplálékkal felvett béta karotin egyharmada szívódik csak fel és annak is csak a fele válik A-vitaminná. Igen jelentős mennyiségű sárgarépa, zöld leveles saláta, csukamáj olaj, tojássárgája tudja csak pótolni. A májkrémekben, májban is van jelentős mennyiség.

Vitaminhiányos felnőtteknél napi akár 15.000 – 20.000 μg, lehetőleg természetes kivonatú A-vitamin is szedhető, 100 mg E-vitaminnal, valamint C-, D-vitaminokkal, B-vitaminok teljes skálájával kombinálva, de vassal együtt szedni nem ajánlatos, mert a vastabletta az E-vitamin hatását megakadályozza. Az ennél nagyobb mennyiségű A-vitamin fejfájást okozhat.

Nagy mennyiségű B3-vitamin (niacin, esetleg nikotinamid)

A múlt század derekán a kanadai származású, de idős kora ellenére ma is aktív Dr. Abram Hoffer édesanyjának írt fel nagy mennyiségű niacint (B3-vitamint) szenilitás ellen. Először ő maga is meglepődött a hatalmas javuláson. Nemcsak a szenilitás ellen volt hatásos, de az ízületi gyulladás és a krónikus neuralgia ellen is, a látás javult, a koleszterinszint csökkent, az életkedv is feltámadt, az energiaszint megnőtt. Az édesanyja további 21 évet élt igazi szenilitás nélkül, olyannyira rendbejött, hogy két könyvet is írt a gyermekkori farmon felnevelkedett élményeiről. Hoffer ezt a vitaminkúra sikerének könyveli el, ami niacin (B3-vitamin), C-vitamin és E-vitamin szedéséből állt.

Dr. Hoffer azóta 134 halálos beteget is kezelt vitaminkúrával, statisztikailag igazolni tudja, hogy az általa javasolt módszer nemcsak jelentősen megnöveli az életben maradási esélyt, de jelentős javulást is hoz a kortünetekben, életvitelben. Dr. Hoffer a mai napig közel 500 cikket publikált és 15 könyvet írt, a szakma mégse nagyon figyel fel rá, szerinte azért, mert a vitaminokat nem lehet szabadalmaztatni és nem hoznak annyi hasznot, mint a gyógyszerek.

Nagy mennyiségű C-vitamin

Az élelmiszerekkel (gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, zöldségfélékkel, stb.) bevitt C-vitaminra nem vonatkozik, hogy túlszedése hipervitaminózist okoz, mert a felesleg kiürül a szervezetből. A tabletták formájában bevitt C-vitamin szükségleten túli fogyasztása ennek ellenére is lehet káros (a tabletták gyártása során használt adalékanyagok miatt. FONTOS „ökölszabály”: ha egy hatóanyagból többféle formula is rendelkezésre áll, az alábbi sorrendet tartsuk szem előtt mielőtt választunk: folyadék – kemény- vagy lágyzselatin kapszula – tabletta!!!).

Dr. Evan Cameron és dr. Linus Pauling nagymennyiségű C-vitamin kúrát alkalmazott. Napi 10 gramm mennyiség jelentősen megnövelte a halálos betegek életbenmaradási esélyét. Egyes kutatók felhívják

a figyelmet a szintetikusan előállított C-vitamin számos mellékhatására, ugyanakkor a természetes C-vitamin igen nagy mennyiségben szedhető. Természetesen van egy felső határ, ahol hasmenés léphet fel, de ehhez már igen jelentős mennyiség kell.

Dr. Robert F. Cathcart rámutat, hogy a szervezet számára igényelt és tolerált mennyiség arányosan nő a betegség fokával, igen súlyos betegségeknél akár napi 200 gramm is szükséges, míg ugyanaz a személy egészségesen napi 10-15 grammot tud csak tolerálni hasmenés nélkül. A német dr. Matthias Rath L-lizinnel és L-prolinnal kombinálja a C-vitamin terápiát, az étrend teljes megváltoztatásával. Ötnyelvű honlapján olvasható Schmidt Ilona agyrákjának sikeres kezeléséről szóló beszámolója.

Azt, hogy a vitaminok egészségesek, már gyermekkorunk óta tudjuk. Azt, hogy létfontosságúak, már kevésbé tudatosul bennünk. Azt viszont még kevesebben tudják, és alig néhányan kutatják, hogy az ekkora dózisnak már semmi köze a vitaminhatáshoz, itt a VITAMIN GYÓGYSZERRÉ VÁLIK, és a kutatások, az eredményeik mindenképpen figyelmet érdemelnek.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Daganat kezelése gyógynövényekkel

Rák elleni vitaminok: Életmentő mikrotápanyagok?

Kosár